Gündem

Ayşe Barım'a tahliye kararı veren hakim hakkında soruşturma başlatıldı

19 Şubat 2025 11:14

Güncelleme: 19 Şubat 2025 11:18

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklanan menajer Ayşe Barım hakkında tahliye kararı veren İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Fatih Kapan hakkında soruşturma başlattı.

TIKLAYIN - Menajer Ayşe Barım’a Gezi soruşturmasından önce tahliye, sonra yeniden tutuklama kararı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Taksim'deki Gezi Parkı odaklı olaylara iştirak ettiğine ilişkin yazılı ve görsel medyada çıkan iddialarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan menajer Emine Ayşe Barım'ın avukatları sulh ceza hakimliğine başvurarak müvekkilinin tutukluluğuna itirazda bulundu. Talebi değerlendiren hakimlik, itirazı reddederek Barım'ın tutukluluğunun devamını kararlaştırdı. Bunun üzerine Barım'ın avukatı, müvekkilinin tutukluluğuna yeniden itiraz ederek İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. İtirazı değerlendiren mahkeme hakimi Fatih Kapan, "şüpheliye yüklenen suçun vasıf ve mahiyeti, lehine olan tanık beyanları, aleyhine olan telefon konuşma kayıtları ve tüm deliller kapsamında suçun değişme ihtimali bulunduğu ve bu durumda ise tutukluluk kararının ölçülü olmayacağı" gerekçesiyle tahliye kararı verdi.

Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Barım'ın tahliyesi gerçekleşmeden karara itirazda bulundu. Başsavcılığın talebini yerinde bulan Ağır Ceza Mahkemesi, Barım hakkında yeniden tutuklama kararı verdi.

HSK Birinci Dairesi, tahliye kararı veren hakim Kapan hakkında inceleme ve soruşturma başlattı.

Adalet Bakanı Tunç'tan soruşturma açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından Ayşe Barım hakkında tahliye kararı veren İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Fatih Kapan hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca devam eden bir soruşturma, bu soruşturma kapsamı içerisinde verilen tutuklama kararları var, tahliye kararları var, itiraz üzerine verilen kararlar var. Burada tamamen yargı kendi mecrası içinde işler. Biliyorsunuz tutuklama kararlarına karşı itiraz bir üst mahkemeye yapılır. Dördüncü yargı paketiyle dikey itirazı getirmiştik. Tutuklama ya da salı verme kararlarına karşı bir üst mahkemeye itiraz imkanı getirmiştik.

Öncesinde izleyen numaradaki Sulh Ceza'ya itiraz edilebiliniyordu, Asliye Ceza Mahkemeleri'nin kararlarına karşı da bir üst mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi, dolayısıyla mevzuatımız çerçevesinde yargı kararlarını verir. Bu kararlara itiraz da edilebilir, itiraz üzerine bir üst merci kararını verir ve kendi mecrası içinde süreç devam eder. O nedenle yargının gerçekleştirmiş olduğu soruşturmalar bunlar. Hep beraber süreci takip edeceğiz."

Daire, Kapan hakkında ihbar ve eki evrak kapsamındaki iddialar ile inceleme sırasında çıkabilecek diğer hususlarla ilgili olarak durumun, kurul müfettişi tarafından incelenmesi ve delil elde edildiğinde soruşturmaya geçilmesi hususunda kurul başkanına teklifte bulunulmasına hükmetti.(AA)

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir