Politika

Ayşegül Doğan: Hakkari'den Esenyurt'a, 2016'dan bugüne yine aynı kurgu ile karşı karşıyayız

"Yasa buna el verirken aksi bir uygulamayı tercih etmek farklı bir siyasi mesaj içerir, olayın hukukla, demokrasiyle ilgisi yok"

Ayşegül Doğan

31 Ekim 2024 11:00

T24 Politika

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını ve yerine kayyım atanmasını seçmen iradesine bir gasp olarak nitelendirerek, "Ahmet Özer'i serbest bırakın, kayyım uygulamasından geri dönün" çağrısında bulundu.

Ahmet Özer'in Esenyurt'ta tüm farklılıkların adayı olarak seçildiğini belirten Doğan, sürecin sadece DEM Parti ve CHP'yi değil, toplumsal uzlaşıdan yana olan herkesi ilgilendirdiğini ifade etti.

Doğan, demokratik muhalefetin baskı altına alındığını ve bu tür uygulamalarla toplumsal barışın sağlanamayacağını vurgulayarak, "İnkar ve asimilasyonla çözüm sağlanamaz; bu yöntemlerle demokratik muhalefetten korkuluyor" dedi.

Ayşegül Doğan, partisinin genel merkezinde, "toplumsal uzlaşıyla" seçilen CHP'li Esenyurt Belediyesi'nin dün gözaltına alınıp tutuklanan eski Belediye Başkanı Ahmet Özer hakkında basın toplantısı düzenledi.

"Van'da yaşananların tekrarı"

Doğan, Esenyurt Belediye'sine kayyım atanması hakkında yaptığı açıklamada, Van'daki uygulamaların bir benzeri olduğunu belirterek, "Seçilmesine izin veriyorlar ama sonra algı yaratarak tutukluyorlar. Verilmek istenen mesaj çok net: Algı, medya, yargı... Hemen tutuklarız sizi. Seçmen iradesinin gasbı nerede yaşanırsa yaşansın, hep birlikte ses çıkarmalı ve direnmeliyiz. Peki neden şimdi, neden Esenyurt?" dedi.

"Demokratik muhalefetten korkuluyor"

Toplumsal barış ve uzlaşıya en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde demokratik muhalefetin baskı altına alındığını ifade eden Doğan, "Böyle uygulamalarla demokratik muhalefetin dağılacağı sanılıyor. Türkiye bu şekilde kazanmaz" şeklinde konuştu.

"Hangi hukuku işletiyorsunuz?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önceki açıklamalarına atıfta bulunan Doğan, "Haziran'da Hakkari ile ilgili kayyımdan bahsettiğimizde Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yargı kanunu değil, hukuku konuşturdu' demişti. Aylar geçti, eğer aynı hukuku işletiyorsanız, o günkü sorumuzu yine soruyoruz: Siz muhalefete, DEM Parti'ye, Kürtlere hangi hukuku işletiyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

"Tüm farklılıkların adayı olarak seçildi"

Ahmet Özer'in, Esenyurt'ta tüm farklılıkların adayı olarak seçildiğini vurgulayan Doğan, kamuoyunda gündeme gelen iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Doğan, "Suçu Kürt olmak, Vanlı olmak, Remzi Kartal ile aynı aileye mensup olmak, Kürt bir sanatçıya konser düzenlemekmiş. Ahmet Özer, 'Kaymakam ile birlikte açtık biz o konseri' diyor" dedi.

"Süreç sadece DEM Parti ve CHP'yi ilgilendirmiyor"

Ayşegül Doğan, yaşanan sürecin yalnızca DEM Parti ve CHP'yi değil, toplumsal uzlaşıdan yana olan herkesi etkilediğini belirterek, "Hedef alınan şey birlikte yaşama ve yönetme modelidir" dedi.

"Siyasi hesap peşinde olanlar aldığımız belediyeleri hatırlasın"

Doğan, siyasi çıkar umanlara seslenerek, "Kayyımlarla tek tek aldığımız belediyeleri hatırlasınlar. kayyım atanacağı haberini, operasyonun detaylarını medyadan öğreniyoruz. Sonra 'hukuksuzluk yok' diyorlar. Neyin mesajı verilmek isteniyor?" ifadelerini kullandı.

"Zamanlama manidar"

Kürt meselesinin konuşulduğu bir dönemde bu tür gelişmelerin yaşanmasına dikkat çeken Doğan, "Zamanlama... Kürt meselesinin konuşulduğu zamanlarda neden bu oluyor? Bir de şöyle bir zamanlama var; Cumhuriyet'in kuruluşunun 101. yılı konuşuluyor, geçen yüzyılın tartışmaları yapılıyor. Ama saatler geçmiyor, Cumhuriyet'in belli bir zümrenin, etnik kökeni olduğu bizlere hissettirilmeye çalışılıyor" dedi.

"İnkar ve asimilasyonla çözüm sağlanamaz"

Doğan, inkar, asimilasyon ve güvenlikçi politikaların çözüm getirmediğini vurgulayarak, "Böyle yöntemlerle çözüm aramak Türkiye'de her zaman imkansız oldu. Toplumsal barış, uzlaşı ve diyalog böyle sağlanamaz" şeklinde konuştu.

"Ahmet Özer'in Serbest Bırakılmasını Talep Ediyoruz"

Ayşegül Doğan, Prof. Dr. Ahmet Özer'in Esenyurt halkının ve orada yaşayan farklı toplumsal katmanların, aidiyetlerin, renklerin ve kimliklerin iradesi olduğunu vurgulayarak, "Ahmet Özer'i serbest bırakın. kayyım uygulamasından geri dönün. Yasa buna el verirken aksi bir uygulamayı tercih etmek farklı bir siyasi mesaj içerir. Olayın hukukla, demokrasiyle ilgisi yok. Her şey gayet açık, kamuoyunun önünde cereyan ediyor" ifadelerini kullandı.

"Ahmet Özer'i serbest bırakın"

Ayşegül Doğan, Prof. Dr. Ahmet Özer'in Esenyurt halkının ve orada yaşayan farklı toplumsal katmanların, aidiyetlerin, renklerin ve kimliklerin iradesi olduğunu vurgulayarak, "Ahmet Özer'i serbest bırakın. Kayyım uygulamasından geri dönün. Yasa buna el verirken aksi bir uygulamayı tercih etmek farklı bir siyasi mesaj içerir. Olayın hukukla, demokrasiyle ilgisi yok. Her şey gayet açık, kamuoyunun önünde cereyan ediyor" ifadelerini kullandı.

"Eylem planımız hazır"

Doğan, eylem programlarını açıklayarak, "İstanbul'da saat 12.00'de Esenyurt Belediyesi önünde toplanacağız. MYK'mız da burada toplanacak. Saat 16.00'da da Esenyurt Belediyesi önünde olacağız" ifadelerini kullandı.

"Biz istikameti göremiyoruz"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan çağrısına ilişkin açıklamalarını değerlendirdi: "Konunun muhatabı Sn. Öcalan. Erdoğan da Bahçeli için 'Cesur çıkışıyla istikamet çizdi' dedi. Ancak biz istikameti şu anda göremiyoruz. Yalnızca endişeler artırılıyor. Salt açıklama ile sınırlı kalmamak gerekiyor. Adım atılırsa biz de istikameti görürüz."


CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı

Prof. Dr. Ahmet Özer, 31 Mart seçimlerinde CHP ve DEM Parti'nin "kent uzlaşısı" kapsamında, CHP'nin Esenyurt adayı olmuş ve yüzde 49 oy oranıyla belediye başkanı seçilmişti. Özer, 30 Ekim sabahı hakkında yürütülen "PKK/KCK örgüt üyeliği" soruşturması kapsamında ev baskınıyla gözaltına alındı. Evinde, arabasında ve belediye binasında arama yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasına göre, aynı zamanda akademisyen olan Özer'in, geriye dönük yapılan 10 yıllık inceleme kapsamında, görüştüğü 694 kişinin "örgüt mensubu olduğu" iddia edildi. Açıklamaya göre, belediye başkan adayı olduğunda adli sicili soruşturulan Özer'in, hakkında telefon dinlemesi uygulandığı, konuşma dökümlerinin oluşturulduğu, fiziki takibe alındığı ve hesap hareketlerinin incelendiği öğrenildi. Soruşturmanın üç ay önce başlatıldığı, Özer'in KCK'lı Remzi Kartal'la yapılan görüşmesinin ise çözüm süreci zamanı 2015'te gerçekleştiği öğrenildi. 

CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı: Soruşturma 3 ay önce başlatılmış, 10 yıllık inceleme yapılmış

Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturuldu; Remzi Kartal Van vekiliydi, aynı aşirete mensubuz, ailesini tanırım

Özer'in ifadesi: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturuldu

Özer, yaklaşık 12 saatlik gözaltı süresinin ardından gece yarısı "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Hakimlik ifadesinde suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Özer, "Ben 1,5 milyonluk şehrin belediye başkanıyım, çağrılsaydım koşa koşa ifade vermeye gelirdim. Bunların hepsi uydurma, zorlama siyasi atraksiyonlar ile görevden alınmam için uydurulmuştur. Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur" dedi.

Özer, "10 yıldan fazladır CHP'ye mensubum, en son seçimde aday oldum, İmamoğlu'nun danışmanlığını yaptım, Devlet Planlama Teşkilatı'nda Recep Yazıcıoğlu ile görev yaptım, bugüne kadar bir şey yok, 10-15 yıl önceki bir takım olaylar gündeme getirilerek görevimden uzaklaştırılmaya çalışılıyor" diye ifade verdi. 

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in avukatı: Kumpas çok açık; evini kiraladığı öğrencinin amcasının 'örgütten davası var' diye örgütle ilişkili gösteriliyor

İmamoğlu: Ahmet Özer aday olduğunda adli sicilini soruşturdunuz, temiz kâğıdı verdiniz; 6 ayda ne değişti?

"Terör örgütüyle bağını" gösteren “en önemli görüşme” başsağlığı konuşmasıymış

İstanbul Başsavcılığı’nın Özer hakkındaki tutuklamaya sevk yazısında, Özer’in “Terör örgütüyle bağını gösteren en önemli telefon konuşmasının”, üç kardeşi hakkında "örgüt üyeliği"nden işlem yapılan Mehmet Kaya isimli kişiyle, annesinin vefatından sonra başsağlığı için yaptığı telefon görüşmesi olduğu belirtildi.

Özgür Özel: Erdoğan'ın bu işi bildiği ortada, Esenyurt ile başlayan adımın İBB üzerinden devam ettirilebilmesi, kötücül aklın yapmayacağı iş değil!

 
 

Savcılık ifadesi sürerken "Esenyurt Belediyesi'ne kayyım atandı" iddiası

Özer'in savcılık ifadesi sürerken, İçişleri Bakanlığı tarafından Esenyurt Belediyesi'ne Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl'ün kayyım olarak atandığı öne sürüldü. Haber ilk olarak, Sabah gazetesi ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik tarafından servis edildi. Ancak Atik, 15 dakika sonra yeni paylaşımda düzeltmeye gitti. T24'e açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Biraz evvel TBMM'de iktidar kulisinde konuştuğumuz İçişleri Bakanı böyle bir işlemin yapılmadığını söyledi. Ancak Sulh Ceza Hakimliği'nden tutuklama kararı çıkarsa daha sonra işleme bakacaklarını ifade etti. Biz hepimiz bu memlekette bu cümlelerin satır aralarının ne anlama geldiğini biliyoruz" dedi.

İçişleri Bakanlığı: Esenyurt Belediyesi'ne kayyım atandı

İçişleri Bakanlığı'nca, Ahmet Özer'in tutuklanmasının ardından sabah saatlerinde yapılan açıklamada İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy'un Esenyurt Belediyesi'ne kayyım olarak atandığı duyuruldu.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklama şöyle:

"Esenyurt Belediye Başkanlığı ile ilgili Basın Açıklamamız: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2024/162302 sayılı soruşturma kapsamında 'PKK/KCK Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olmak' suçundan mahkemece tutuklanan Esenyurt Belediye Başkanı şüpheli Ahmet ÖZER; Anayasa'nın 127'inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'inci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığı'nca görevden uzaklaştırılmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunun 45 ve 46'ıncı maddeleri uyarınca İstanbul Vali Yardımcısı Can AKSOY İstanbul Valiliğince Esenyurt Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Avukatı: Kiracısı olan öğrencinin amcasının 'davası var' diye ilişkili gösteriliyor

T24'e açıklama yapan Ahmet Özer'in avukatı Şevket Tuci, "Müvekkilimize kumpas kurulduğu açık. Örneğin Mehmet diye biriyle görüşüyor. Mehmet'in kardeşi örgütle ilişkili ama Mehmet'in sicili temiz, bundan suçlanıyor. Mesela Ahmet Özer evini kiraya veriyor. Kiralayanlar öğrenci, ev kirasını da öğrencilerden birinin amcası ya da babası. Kirayı ödeyen kişinin örgütten davası var diye bununla ilişkili gösteriliyor" dedi. 

Tutuklanan Ahmet Özer hakkındaki “en önemli görüşme” başsağlığı konuşması çıktı

 

Ahmet Özer kimdir?

Prof. Dr. Ahmet Özer, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Ardından, Hacettepe ve ODTÜ’de sosyoloji ve bilim felsefesi alanlarında yüksek lisans yaptı ve Hacettepe’de “Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) Sosyo Ekonomik ve Politik Boyutları” başlıklı çalışmasıyla doktora derecesini aldı.

1991-1997 yıllarında 145 belediyeyi içeren GAP Belediyeler Birliği'nin Genel Sekreterliği görevini yürüttü. Ayrıca akademik hayatı boyunca Mersin Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Toros Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı, bu kurumlarda rektör yardımcılığı, dekanlık ve bölüm başkanlığı gibi görevler üstlendi.

Ulusal ve uluslararası alanda 30’dan fazla kitap yayımladı, kentleşme ve yerel yönetimler üzerine çalıştı. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde, DEM Parti'yle yapılan "kent uzlaşısı" kapsamında CHP’nin Esenyurt Belediye Başkan adayı oldu. Yüzde 49 oy olarak sandıktan çıkan birinci isim oldu.

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer kimdir?


Hakkari Belediyesi'nden sonra ikinci tutuklama

31 Mart'taki seçimde Hakkari Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış da yargılandığı dava kapsamında 3 Haziran'da Van'da gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından aynı gün görevden alınarak yerine Vali Ali Çelik kayyım olarak atanmıştı. İçişleri Bakanlığı, görevden almaya ilişkin Akış hakkında "terör örgütü üyeliği" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılmış bir davayı ve sürmekte olan bir soruşturmayı gerekçe göstermiş, Akkış 5 Haziran'daki duruşmada ise 19 yıl 6 ay hapis cezası alarak tutuklanmıştı.