Dünya

Ayşenur Ezgi Eygi için Batı Şeria'da cenaze töreni; naaşı Filistin bayrağı ile sarıldı

Eygi'nin cenazesinin Türkiye'ye gönderilmesi bekleniyor

09 Eylül 2024 15:51

T24 Dış Haberler

26 yaşındaki Türk asıllı Amerikan vatandaş Ayşenur Ezgi Eygi için Batı Şeria'da cenaze töreni düzenlendi. Eygi, cuma günü İsrail yerleşimlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen bir gösteriye katıldığı sırada İsrailli bir keskin nişancı tarafından başından vurularak hayatını kaybetmişti. 

Eygi'nin naaşının içinde bulunduğu tabut, Filistin bayrağına sarılarak Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus sokaklarında onlarca yas tutan kişi tarafından taşındı.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin aldığı bilgiye göre, cenaze töreni Nablus'taki Rafidia Devlet Hastanesi'nden başladı.

Cenaze namazı, Nablus Valisi Ghassan Daghlas'ın kıldırdığı cenaze namazına, çeşitli Filistinli grupların liderleri katıldı. Omuzlarda taşınan naaşı Filistin bayrağına sarılıydı, başı ise geleneksel Filistin kefiyesiyle örtülüydü.

Eygi'nin cenazesinin Türkiye'ye gönderilmesi bekleniyor.

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanlığı: Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşının uçakla doğrudan Türkiye'ye getirilmesi için çalışıyoruz, Didim'de defnedilecek

İsrail ordusu, olayla ilgili ayrıntılar ve otopsi bulguları hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Ailesi, Eygi'nin "tutkulu bir insan hakları aktivisti" olduğunu ve öldürülmeden sadece birkaç gün önce, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşın bölgede tansiyonu yükselttiği ve şiddeti arttırdığı bir dönemde Filistinlilere destek olmak için Batı Şeria'ya gelmek zorunda hissettiğini söyledi.

Eygi'nin ailesi tarafından yapılan ve bir arkadaşı tarafından sosyal medyada paylaşılan açıklamada, Eygi'nin “barışçıl bir şekilde adalet için ayakta durduğu sırada İsrail ordusuna ait bir silahtan çıktığı videoda görülen bir kurşunla öldürüldüğü” belirtilerek, “Başkan Biden, Başkan Yardımcısı Harris ve Dışişleri Bakanı Blinken'a bir ABD vatandaşının hukuksuz bir şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılması ve suçluların tam olarak hesap vermesinin sağlanması” çağrısında bulunuldu.