Dünya

Baby Reindeer: Martha karakterine ilham verdiğini söyleyen kadın, Netflix'e 170 milyon dolarlık dava açtı

Harvey, anlatılan hikayenin gerçeği yansıtmadığını söylemişti

07 Haziran 2024 07:31

T24 Dış Haberler

Netflix'teki Baby Reindeer dizisindeki Martha Scott karakterine ilham verdiğini öne süre kadın, streaming devine 170 milyon dolarlık bir dava açtı. 

ABD'nin California eyaletinde bölge mahkemesinde açtığı davada Fiona Harvey, Netflix'i karalama, bilinçli olarak duygusal strese sebep olma, ihmal ve yayın hakları ihlal etmekle suçladı. 

Uluslararası seviyede büyük başarıya ulaşan dizinin, başroldeki Richard Gadd'ın gerçek hayatta yaşadığı bir olaydan esinlenildiği belirtiliyor. Dizide Gadd'ın karakteri, Harvey'den esinlenildiği iddia edilen Scott karakteri tarafından uzun süre boyunca takip ve taciz ediliyor.

Harvey, kameralar önünde Scott karakterinin kendinden esinlenildiğini söylese de bir "stalker" olduğu iddialarını yalanladı. Harvey, ayrıca Gadd'a 41 bin e-posta, yüzlerce sesli mesaj ve 106 mektup gönderdiği iddialarını yalanladı. 

Piers Morgan'a verdiği söyleşide Harvey, "Ona hiçbir şey yolladığımı düşünmüyorum. Belki birkaç e-posta olabilir, ama şakalaşıyorduk, o kadar" dedi. 

Netflix'in de davalı olarak gösterildiği suçlamada şu ifadeler yer alıyor:

"Davalıların Harvey hakkında dünya çapında 50 milyondan fazla kişiye söyledikleri yalanlar arasında Harvey'nin iki kez hüküm giymiş ve beş yıl hapis cezasına çarptırılmış bir sapık olduğu ve Harvey'nin Gadd'a cinsel saldırıda bulunduğu da yer almaktadır. Davalılar bu yalanları söylediler ve hiç durmadılar çünkü bunlar gerçeklerden daha iyi hikayelerdi ve daha iyi hikayeler para kazandırıyordu."

Harvey'nin avukatları, Netflix'in sahip olduğu büyük maddi kaynaklara rağmen Gadd'ın hikayesini doğrulamak için hiçbir şey yapmadığını belirtti. 

Bir Netflix sözcüsü, The Guardian'a yaptığı açıklamada, "Bu konuyu yoğun bir şekilde savunmaya ve Richard Gadd'ın hikayesini anlatma hakkının arkasında durmaya devam edeceğiz" dedi.