Gündem

Bahçeli'den UEFA kararına tepki: Karardan vazgeçilmezse A Milli Takımı Türkiye'ye dönmeli

05 Temmuz 2024 17:26

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, UEFA'nın galibiyetin ardından bozkurt işareti yapan Merih Demiral'e verilen iki maç men cezasına tepki göstererek kararı "skandal" olarak değerlendirdi. Bahçeli, "UEFA laçka kararından vazgeçmezse Hollanda’nın sahada tek başına bırakılması ve A Milli Futbol Takımımızın Türkiye’ye dönüşü milli haysiyetimize en uygun seçenek olacaktır."  dedi.

Kararı, "ırkçı ve faşizan eğilimlerin UEFA’ya nüfuz etmesi utanç duyulacak bir ilkelliktir" olarak niteleyen Bahçeli'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"UEFA’nın, Türkiye-Avusturya futbol müsabakasında attığı golden sonra Bozkurt işaretini haklı gurur ve sevinç içinde paylaşan Milli Futbolcumuz Merih Demiral’la ilgili aldığı iki maç men cezası, üstelik itiraz yolunun kapatılması tasvibi ve tahammülü imkansız skandal bir karardır.

Aynı zamanda ırkçı ve faşizan eğilimlerin UEFA’ya nüfuz etmesi utanç duyulacak bir ilkelliktir.
Bozkurt simgesi Türklüğün varoluşsal onuru, geçmişle geleceği buluşturan ortak değeridir. Nitekim bu değere hazımsızlık gösterilmesi Türk milletine beslenen iflah olmaz husumetin ve Türk tarihini karalama rezilliğinin iğrenç bir tezahürüdür.

UEFA, bazı ülkelerin futbolcularıyla ilgili verdiği benzeri kararlarda oldukça geniş görüşlü ve hoş görülü yaklaşmasına rağmen sırayı bir Türk futbolcu aldığında nefretini gizleyememiştir.
Dünya futboluna kara bir leke sürülmüş, 2024 Avrupa Şampiyonası’na gölge düşmüştür.
Ancak çılgın Türkler her engeli aşacak azim ve inançtadır. A Milli Futbol Takımımızın arkasında 85 milyon Türk vatandaşı dua, destek ve tezahüratıyla ayaktadır.

Geldiğimiz bu aşamada Türk milletinin tarihi mirasına apaçık saygısızlık yapan UEFA, bahse konu ayıplı kararını geri almadan A Milli Futbol Takımımızın Hollanda karşılaşmasına çıkmaması ve bir hak olan demokratik protestosunu bu şekilde göstermesi ahlaki ve milli nitelikli bir beklentidir.

UEFA laçka kararından vazgeçmezse Hollanda’nın sahada tek başına bırakılması ve A Milli Futbol Takımımızın Türkiye’ye dönüşü milli haysiyetimize en uygun seçenek olacaktır.

Boyun eğerek, taviz verilerek, teslim olarak kazanılacak bir başarı her manada hezimet ve zilletin makyajlanmasıdır.

Merih evladımızın ve bütün milli futbolcularımızın sonuna kadar yanındayız.
Biriz, beraberiz, hep birlikte Türkiye’yiz, Türk milletiyiz."

Ne olmuştu?

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenerek çeyrek finale çıktığı maçta golleri atan Merih Demiral, tribünlere "bozkurt" işareti yaptı. Demiral'a Avrupa'da da adı şiddet ve aşırı milliyetçilikle anıldığı için yasaklanması tartışılan Ülkü Ocakları'nın sembolünü kullanması nedeniyle tepkiler geldi.

Demiral, "Türklükle alakalı. Türkiye'de hepimiz Türk'üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum" diyerek kendini savundu. UEFA, Demiral hakkında soruşturma açtı.

Dışişleri Bakanlığı UEFA'nın soruşturmasının kabul edilemez olduğunu ve Alman makamlarının Demiral'a yaklaşımının "yabancı düşmanlığı içerdiğini" açıklamıştı.

Merih Demiral’ın “bozkurt” sembolüyle ilgili Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonasını ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez. UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” demişti.

Bakan Faeser, ayrıca Almanya istihbaratının Almanya’daki Ülkücü Hareket ile ilgili analizini de paylaşarak, “Güvenlik birimlerimiz Almanya'daki Türk aşırı sağcıları yakından takip ediyor. 'Bozkurtlar' Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Faeser’ın sözlerinin ardından harekete geçti ve Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı. Bakanlık açıklamasında, ''(Bozkurt) işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir” denildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da karşılık olarak Türkiye’nin Berlin Büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

CAS yolu kapalı 

NTV'de yer alan habere göre, Demiral'a verilen ceza 3 maçtan daha az olduğu için kararın Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) taşınamadığı öğrenildi.

Bu durumda, Demiral'ın cezası onanmış gibi gözüktüğü belirtiliyor.

UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı ise, UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği 2 maç cezanın, futbolun bağımsızlığına müdahale olduğunu söyledi.

TIKLAYIN - TFF, Merih Demiral için UEFA'ya savunmasını sundu

TIKLAYIN - MHP'den Merih Demiral'ın disipline sevk edilmesine tepki: UEFA, açıkça nefret suçunu işlemiş ve Türk milletine yönelik saygısızca tutum takınmıştır

TIKLAYIN - Avusturya maçında gollerin sahibi Merih Demiral'den "bozkurtlu" sevinç

TIKLAYIN - UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı

TIKLAYIN - Merih Demiral'dan "Bozkurt" işareti açıklaması: Herhangi bir mesaj yok

TIKLAYIN | TFF'den Merih Demiral açıklaması!

TIKLAYIN-Merih Demiral'a "bozkurt" işareti nedeniyle UEFA'dan iki maç ceza; CAS yolu kapalı