Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Hidrojen, elektrik depolama, batarya teknolojileri büyük önem taşıyor. Madenleri, yer altı kaynaklarımızı mutlak suretle ekonomiye kazandırmamız gerekiyor" diye konuştu.
Bayraktar, Sabah gazetesine değerlendirmelerde bulundu. Yenilenebilir enerji alanında bir proje seti üzerinde çalıştıklarını belirten Bayraktar, "Güneş, depolamalı güneş, rüzgâr, hidrojen ve deniz üstü rüzgâr projeleri. Bunun üzerinde 2 bin 500 megavatlık bir proje setimiz var" dedi.
"Suudi Arabistan'la önemli bir enerji işbirliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz"
Geçtiğimiz günlerde körfez ülkelerinin Türkiye'de özellikle yenilenebilir enerji alanına ilgi gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, "Türkiye'de yatırım yapan şirketler ülkemizi bildiği için o anlamda da Suudi Arabistan'la önemli bir enerji işbirliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Maddi olarak miktarı netleşmedi. 4-5 bin megavatlık yenilenebilir enerji projesine ilgi duyduklarını görüyoruz. Biz gerek elektrikte, gerek doğal gazda çevre ülkelerde bölgesel işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Orada da BAE ve Suudi Arabistan'ın istekleri ve talepleri olduğunu gördük" sözleriyle yenilenebilir enerji alanında iş birlikleri ve anlaşmaların da gündemde olduğunu belirtmişti.
"Cari açığın ana sebeplerinden biri enerji ve maden ithalatı"
Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5, dünyada 12. sırada olduğunu anımsatarak, "2035'e kadar güneşte her yıl 3.500 megavat, rüzgârda da 1.500 megavatlık kurulu güç hedefimiz var. Bunu her yıl yapmamız gerekiyor" diye konuştu. Yerli kaynakların devreye alınmasının önemine dikkat çeken Bakan Bayraktar, "Cari açığın ana sebeplerinden biri enerji ve maden ithalatı. Enerjide arz güvenliğini karşılamak, dışa bağımlılığı azaltmaya dönük politika geliştirdik" ifadelerini kullandı.
"Artık güneş santralini kendisi kuran bir Türkiye var" diyen Bayraktar, doğalgaz ve petrol aramalarında da netice alınmaya başladığını ifade etti. Enerjide reform adımlarını iki bölüme ayıran Bayraktar, şöyle konuştu:
"2002, 2015, 2016 dönemi birinci dönüşüm dönemi adı vereceğimiz dönemde piyasa reformları ile aslında enerji piyasalarının yönünü değiştirildi. Türkiye'ye 100 milyar dolarlık elektrik yatırımı çekilmiş oldu. 2016'dan sonrası milli enerji ve maden politikası altında şekillendi. Yeni dönemde milli enerji 2.0, arz güvenliği ve dışa bağımlılığı düşürmenin yanında Paris İklim Anlaşması ve Cumhurbaşkanımızın 2053 Türkiye'nin karbon nötr olma hedefiyle uyumlu yeni bir enerji stratejisi vizyonu ortaya koyuyoruz. Öncelikli olan yenilenebilir enerji alanında Türkiye'nin potansiyelini ortaya koymak ve ekonomiye kazandırmak."
BAE ile imzalanan anlaşma
Enerji verimliliği, nükleer enerji, petrol, doğalgaz yatırımlarının yanı sıra yeni teknolojilerin önemine dikkat çeken Bayraktar, "Hidrojen, elektrik depolama, batarya teknolojileri büyük önem taşıyor. Madenleri, yer altı kaynaklarımızı mutlak suretle ekonomiye kazandırmamız gerekiyor" dedi.
Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan anlaşmayla ilgili, "Toplamda 29.7 milyar dolarlık proje seti üzerinde tek tek çalışılmış işler. Güneş, depolama güneş, rüzgar, hidrojen, deniz üstü rüzgar projeleri. Bunun üzerinde 2 bin 500 megavatlık bir proje setimiz var. Bunlar ilk etapta hızlı şekilde devreye almak istediğimiz işler" diye konuştu.