Ekonomi

Bakan Bolat: Otomobil piyasasını normalleştireceğiz

Bakan Bolat, ikinci el piyasasıyla ilgili düzenlemelerin işe yaradığını ifade etti

18 Haziran 2024 08:33

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “6 ay 6 bin kilometre düzenlemesinde 52 milyon lira ceza kestik. İkinci eli sıfırdan pahalıya satanlara 90 milyon lira ceza uyguladık. İlave tedbirler almaktan çekinmeyiz, fırsatçılara acımayacağız” dedi.

Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'a konuşan Bakan Bolat, "Önümüzdeki günlerde otomotiv piyasasındaki normalleşmenin artarak devam edeceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı. Bolat'ın açıklamaları şöyle:

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren düzenleme yürürlüğe girdi. Bu düzenlemenin ardından fahiş fiyat ve stokçuluk konusunda somut sonuçlar almaya başladınız mı? Kesilen ceza miktarıyla ilgili bilgi paylaşır mısınız?

"Vatandaşlarımızın mal ve hizmetlere ulaşmasına engel olmak suretiyle mağduriyet oluşturan her türlü girişim yakın takibimiz altında. Bu kapsamda, 6 Haziran 2024 itibariyle 81 ilimizde 85 bin 608 işletme ve 539 bin 782 ürün denetlendi. Yapılan inceleme ve denetimlerin Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu toplantılarında değerlendirilmesi neticesinde; mezkûr Kurul tarafından bugüne kadar fahiş fiyat artışından 286 milyon 106 bin 361 TL, stokçuluktan ise 293 milyon 798 bin 348 TL olmak üzere toplamda 579 milyon 904 bin 709 TL idari para cezası kararı alındı. Öte yandan, caydırıcılığın sağlanması noktasında yasal düzenleme 29 Mayıs 2024 itibariyle yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle fahiş fiyat ve stokçuluk ile mücadelede daha kararlı adımlar atıldı. Kısa süre içinde ilk sonuçlarını da almaya başlayacağız. Gerekmesi hâlinde, adalet ve hakkaniyet duygusu içinde ve hukuk çerçevesinde, gerekli bütün idari adımları atacağımızı, vatandaşlarımızın ve iyi niyetli işletmecilerimizin korunması hususunda asla taviz vermeyeceğimizi ifade etmek isterim."

Ticaret Bakanlığının yaptığı düzenlemelerden sonra otomotiv piyasasındaki fiyatların ve son durumun seyrini nasıl değerlendirirsiniz?

"6 ay 6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında bugüne kadar otomobil yetkili bayii ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL tutarında idari para cezası uygulandı. İkinci el taşıtların güncel satış fiyatının üzerinde pazarlanmasına 1 Temmuz 2024’e kadar kısıtlama getirildi ve aykırı hareket edenlere bakanlığımız tarafından yaklaşık 90 milyon TL’lik idari para cezası uygulandı. Ayrıca, otomotiv sektöründe yetki belgesi almaksızın faaliyette bulunduğu tespit edilen işletmelere bakanlığımızca bugüne kadar yaklaşık 21 milyon TL tutarında idari para cezası verildi. Yapılan düzenlemeler, yürütülen yoğun denetim faaliyetleri ve uygulanan yaptırımlar neticesinde, araç fiyatlarındaki köpük ortadan kaldırılarak vatandaşlarımızın sıfır ve ikinci el araca ulaşması kolaylaştırıldı, satış kampanyaları ve ciddi fiyat indirimleri ile vatandaşımız lehinde olumlu sonuçlar elde edildi. Önümüzdeki günlerde otomotiv piyasasındaki normalleşmenin artarak devam edeceğini öngörüyoruz. İhtiyaç duyulması hâlinde ilave tedbirler ivedilikle uygulamaya alınacak."

Röportajın tamamını okumak için tıklayın