Ekonomi

Bakan Bolat'tan 'boykot' açıklaması: Başaramadılar, halkımız boykotçuları boykot etti, Türkiye ekonomisi kazandı

03 Nisan 2025 14:07

Güncelleme: 03 Nisan 2025 14:25

T24 Haber Merkezi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasını protesto etmek amacıyla yapılan boykot çağrılarının sonuçsuz kaldığını öne sürerek, "Halkımız boykotçuları boykot etmiştir" dedi.

TIKLAYIN - 2 Nisan boykotundaki harcama, yüzde 70 enflasyona rağmen geçen yıla göre düşük kaldı; 2025’in ilk iki ayında günlük daha çok harcama yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik operasyonu protesto gösterilerinin ardından üniversite öğrencilerinin, 2 Nisan’da tüketimin durdurulması için yaptığı "boykot" çağrısı geniş kesimlerde yankı buldu, sanatçılardan siyasetçilere kadar birçok isim çağrıya destek verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından boykot çağrısı paylaşımlarına yönelik soruşturma başlatıldı. Dün (2 Nisan) gerçekleşen boykotun ardından ise boykot çağrısı yapan 16 kişi gözaltına alındı.

Boykot günü yapılan harcama, geçen yılın aynı ayına göre yarı yarıya azaldı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre; 'boykot' uygulanan 2 Nisan Çarşamba günü kredi kartıyla yapılan alışveriş tutarının bu yılın ocak ve şubat ayında yapılan harcamaların günlük ortalamasından düşük olduğu görüldü. Enflasyonun yüzde 68,50 olduğu geçen yılın mart ayında yapılan kredi kartı ile alışveriş harcamalarının günlük ortalamasının ‘boykot’ gününde yapılan harcamadan daha fazla olduğu anlaşıldı. AA’nın haberine göre, ‘boykot’ uygulanan gün yapılan kartlı ödemeler 28 milyar TL olurken; BKM’nin verilerine göre, geçen yılın aynı ayında kredi kartıyla yapılan alışveriş harcamaları günlük 31 milyar 61 milyon lira olarak gerçekleşti.

Bakan Bolat: Boykot sonuçsuz kaldı

BKM'nin verilerine rağmen, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise boykot çağrılarının sonuçsuz kaldığını iddia etti. "Halkımız boykotçuları boykot etmiştir" diyen Bakan Bolat, "Halkımız, ekonomisine, ticarete, esnafa, yerli ve milli markalara sahip çıkmıştır" dedi.

Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

  BAŞARAMADILAR, BOYKOTÇULAR KAYBETTİ. TÜRKİYE EKONOMİSİ KAZANDI.

·  1 Nisan’a kıyasla, 2 Nisan günü, iki katı değerde daha fazla alışveriş yapıldı.

·  Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını unutturma, ekonomiye darbe vurma çabaları, halkımızın milli ekonomiye, esnafa, ticarete sahip çıkması ile sonuçsuz kaldı.

·  Hükümet-millet dayanışması boykotçuları hüsrana uğrattı.

Halkımız, milli ekonomiye, ticarete, üretime, esnafına, yerli ve milli markalarına çok güçlü bir şekilde sahip çıktı.

Ana muhalefetin ve bir kısım çevrelerin ekonomiyi ve ticareti durdurmak gayesiyle 2 Nisan Çarşamba günü için yaptıkları alışverişi ve ticareti durdurma ve boykot çağrıları hüsranla neticelendi.

Hükümetimizin halkımızla birlikte bütünleşerek ticarete, milli ekonomiye ve esnaflarımıza sahip çıkma çabaları halkımız tarafından büyük bir teveccühle karşılandı. 2 Nisan Çarşamba günü üç günlük Ramazan Bayramı tatilinin ertesi günü olmasına rağmen, halkımızın büyük çoğunluğu Bayram arefesinde ve Bayramda ciddi bir şekilde harcama yapmış olmalarına rağmen, boykot çağrılarını ve boykotçuları hüsrana uğratmak için esnaflara, marketlere, alışveriş merkezlerine, lokantalara, kafelere, alışveriş yapmaya yoğun bir şekilde katılım gösterdiler.

Bu çerçevede, Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) tuttuğu istatistik verilerine göre, 2 Nisan tarihinde sadece 00:00 ile 17:00 saatleri arasında kaydı tutulan alışveriş işlem verilerine göre, 2 Nisan Çarşamba gününde, 1 Nisan Salı gününden iki katı fazla tutarda alışveriş yapıldığı gözlemlenmiştir. 1 Nisan’da 14 milyar TL olan kart alışverişi miktarı, 2 Nisan’da 28 milyar TL’ye yükseldi. 2 Nisan Çarşamba gününde, 3 ila 22 Mart tarihleri arasındaki günlük ortalamaların da üzerinde bir alışveriş yapıldığı rakamlardan açıkça görülmektedir. Kaldı ki, sadece kartlı alışverişlerin %55’i BKM’den geçmektedir, kartlı alışverişin geri kalan %45’i ise 5 gün içinde bankalar tarafından BKM ile paylaşılmaktadır.

Bu sonuçlar göstermektedir ki, halkımız boykotçuları boykot etmiştir. Halkımız, ekonomisine, ticarete, esnafa, yerli ve milli markalara sahip çıkmıştır. Muhalefetin yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını unutturma, ve ekonomiye darbe vurma planları bir kez daha hüsrana uğramıştır. Bu sonucu sağlayan aziz ve necip halkımıza, boykot çağrılarını esefle kınayan ve karşı çıkan iş dünyası kuruluşlarına ve yönetimlerine, hükümet ve millet olarak kenetlenerek gösterdiğimiz dayanışmaya katkıda bulunan herkese şükranlarımızı sunuyoruz."

2 Nisan boykotunda Beşiktaş'taki bazı kafeler kepenk kapattı, mekânlar boş kaldı: Haksız uygulamaları durdurmanın yolu buysa esnaf olarak destekliyorum!

Boykota destek veren mekânlar takas pazarı kurdu, çay ve kahveler ücretsiz oldu: Eve kapanmayın, takas yapın

Boykot çağrıları, dünyaca ünlü Muse'a İstanbul konserini iptal ettirdi: DBL Entertainment ile çalışmayacağız, 2026'da görüşürüz!

Ne oldu?

Tüketim boykotuna destek vererek çağrı yapan isimlerden biri de CHP lideri Özgür Özel'di. Ancak AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Özel'in boykot desteğine "Türkiye'yi topyekûn tehdit etmektir" diye tepki gösterdi. Çelik'in söz konusu açıklamasından kısa bir süre sonra boykot paylaşımlarına soruşturma açıldı. 2 Nisan'dan bir gün önce "nefret ve ayrımcılık" ile "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla açılan soruşturmanın ardından, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nden de "Boykot çağrıları ekonomiyi sabotaj girişimidir, ekonomik bağımsızlığımıza yönelik bir darbe girişimidir! Boykot çağrısı yapanlara karşı ticaretinde maddi kaybı olan tazminat davası açabilir" açıklamaları geldi.