Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bizim terör örgütü olarak tanıdığımız YPG ve FETÖ’yü başka ülkeler de terör örgütü olarak tanımamakta. Aynı şekilde biz de Filistin devletinin bir parçası ve devlet sisteminde siyasal parti olan Hamas'ı terör örgütü olarak tanımadığımızı kendilerine (Rasmussen) söyledik" şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı Fidan, "Gazze'de tüm insanlık bir rol ayrımında. Burada ya tüm dünyaya yayılacak büyük bir savaş çıkacak ya da büyük bir barış çıkacak. Türkiye'nin tercihi barıştan yanadır" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadelerine atıfta bulunan Fidan, "İsrail'den istediğimiz, barış çağrımıza kulak vermesidir. Gazze'de tüm insanlık bir rol ayrımında. Burada ya tüm dünyaya yayılacak büyük bir savaş çıkacak ya da büyük bir barış çıkacak. Türkiye'nin tercihi barıştan yanadır" dedi.
Fidan, 7 Ekim'den bu yana soruna taraf olan, sorun hakkında bilgisi olan tüm aktörlerle görüşüldüğünü, bölgede de çok sayıda ülkeyi ziyaret ederek temaslarda bulunduğunu hatırlattı.
"İsrail bir tercih yapmak zorunda"
İsrail-Filistin çatışmasının başlamasının ardından çok sayıda telefon görüşmesi yapıldığını belirten Fidan, bunlar neticesinde oluşan kanaatini dile getirdi.
Fidan, "İsrail bir tercih yapmak zorunda. Filistinlilerin varlığını yok saymak, Filistinlilerin haklarını göz ardı etmek, Filistinlilere baskı ve zulüm uygulamak, İsrail'e barış getirmedi ve getirmeyecek. İsrail huzur ve güven içinde olmak istiyorsa Filistinlilerin kendi topraklarında, kendi devletlerinde yaşama hakkına saygı duymak zorundadır" diye konuştu.
İsrail'in bunu yapmazsa kendisini her defasında daha da büyüyen, şiddet ortamı ve sarmalının içinde bulacağını kaydeden Fidan, Türkiye'nin sorunun tüm taraflarına sağduyuyu telkin ettiğini aktardı.
Fidan, krizin yayılmasının önlenmesi gerektiğinin altını çizerek "Aksi takdirde, küresel düzeyde çok daha kötü gelişmelere tanıklık edebiliriz. Çözümün yegane yolu 67 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe sahip bağımsız, egemen Filistin devletinin hayata geçirilmesiyle mümkündür."
Bakan Fidan, görüşmede, terörle ilgili yorumlarında mevkidaşı Rasmussen ile farklılıklar olduğunu belirterek "Bizim terör örgütü olarak tanıdığımız YPG ve FETÖ’yü başka ülkeler de terör örgütü olarak tanımamakta. Aynı şekilde biz de Filistin devletinin bir parçası ve devlet sisteminde siyasal parti olan Hamas'ı terör örgütü olarak tanımadığımızı kendilerine (Rasmussen) söyledik" dedi.
Bunun sivillerin öldürülmesinin kabul edildiği anlamına gelmediğini vurgulayan Fidan, "Tam tersine, en başından itibaren kınadığımızı söyledik İsrail uluslararası hukuku ihlal etmektedir. Bu zulüm karşısında sessiz duramayız. İnsani yardımların Gazze’ye kesintisiz ulaşması için çaba sarf edilmelidir. Biz hiçbir zaman zulme ortak olmadık, olmayacağız. İsrail’den istediğimiz, barış çağrımıza kulak vermesidir" ifadelerini kullandı.
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ise şunları söyledi:
"Hamas’ın bir terör örgütü olduğunu bir kez daha makul gerekçelerle tekrarlıyorum"
“Türkiye bölge politikasında son derece önemli rol oynayan, dünya politikasında ve Orta Doğu’da önemli rol oynayan bir aktör. Bu rolün belli sorumlulukları da var. Gazze’deki durum hepimizi çok endişelendiren bir husus. Sadece insani boyut değil, aynı zamanda Danimarka hükümeti Hamas’ın gerçekleştirmiş olduğu terörist saldırıyı kınıyor. Hiçbir şekilde İsrail halkına, sivillere karşı gerçekleşen bir saldırıyı desteklememiz mümkün değil. Hamas’ın bir terör örgütü olduğunu bir kez daha makul gerekçelerle tekrarlamak istiyorum.
"İsveç'in NATO'ya giriş sürecinin hızlıca tamamlanmasını ümit ediyoruz"
İnsani krizi önlemek, bunun boyutlarını daha da daraltmak için çalışmalıyız. İnsani koridorların gerçekleşmesini sağlamalıyız. Barış sürecinin yeniden canlandırılması için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. İki devletli bir çözüm, kalıcı bir barışın en temel koşulunu teşkil edecektir. İsveç’in NATO’ya katılmasıyla ilgili olarak başvurusunu da görüştük. Bu sürecin hızlıca tamamlanmasını ümit ediyoruz. İsveç, NATO’ya katılmaya hazır. Çok da uzun süren bir katılma süreci oldu. İsveç komşu ülkemiz. NATO ittifakına katılmasının önemli olduğunu ve Avrupa’nın bütün köşelerinde bunun güvenliği teşvik edeceğini ümit ediyoruz."