Politika

"Bakan Fidan konuşurken Suriye heyeti salonu terk etti" iddiası | Dışişleri kaynakları: Suriye heyetinden temsilci konuşmayı takip etti

Bakanlık kaynakları, "Türkiye’nin katılımına bir tepkileri olsa bunu davet sürecinde dile getirirlerdi" dedi

10 Eylül 2024 15:46

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin 13 yıl sonra ilk kez davet edildiği Arap Devletleri Ligi 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti. Bakan Fidan, toplantıda İngilizce olarak bir hitapta bulundu. T24'e bilgi veren Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Bakan Fidan'ın hitabını izleyenler arasında bir Suriye heyeti temsilcisinin de bulunduğunu aktardı. Dubai merkezli Al Arabiya, Bakan Fidan'ın hitap için isminin anons edildiği sırada Suriye heyetinin salondan ayrıldığını yazmış ve heyetin salondan çıktığını gösterdiği iddia edilen bir video paylaşmıştı. 

Bakan Fidan, konuşmasında "Uzun zamandır bölgesel sahiplenmeyi vurguladık. Ancak Arap ve Müslüman dünyasındaki bölünmeler dış müdahalelere ve manipülasyona kapı açmış oldu. Bunun devam etmesine artık izin veremeyiz. Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde birlik içinde hareket etmemiz kritik öneme haiz. Türkiye Arap dünyasına yaklaşımında samimidir ve gerekli iradeye sahiptir" ifadelerini kullanmıştı. 

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin 13 yıl sonra ilk kez davet edildiği Arap Ligi toplantısında konuştu: Bölgesel istikrar ve güvenlik için birlikte çalışmalıyız

Dışişleri Bakanlığı kaynakları: Suriye heyetinden bir temsilci izledi

Bakan Fidan'ın adının anons edildiği sırada Suriye heyetinin salonu terk ettiği iddialarıyla ilgili olarak T24'e bilgi veren Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Bakan Fidan'ı dinleyenler arasında Suriye heyetinden bir temsilcinin de bulunduğunu aktardı. 

"Türkiye'nin katılımına bir tepkileri olsa bunu davet sürecinde dile getirirlerdi"

"Suriye heyetinden bir temsilci, Arap Ligi’nde Hakan Fidan’ın yaptığı konuşmayı takip etti" ifadelerini kullanan Dışişleri kaynakları, "Arap Ligi konsensusla karar alıyor. Kararları bir üye bile engelleyebiliyor. Neticede Türkiye’nin katılımına bir tepkileri olsa bunu davet sürecinde dile getirirlerdi. Türkiye’nin katılımına itiraz etmediler" ifadelerini kullandı. 

T24'ün Suriye heyetiyle ya da heyetin temsilcisiyle Bakan Fidan'ın görüşmesinin söz konusu olup olmadığıyla ilgili sorusuna cevap veren Dışişleri kaynakları, herhangi bir görüşmenin olmadığını kaydetti. 

Al Arabiya: Suriye heyeti salonu terk etti

Dubai merkezli Al Arabiya’nın haberine göre; Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad başkanlığındaki Suriye hükûmeti heyeti Bakan Fidan'ın hitap için kürsüye davet edildiği anons sonrası salonu terk etti.

Haberde Suriye heyetinin Fidan’ın konuşması bittikten sonra geri döndüğü bildirildi.

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı El Mikdad toplantı öncesi Russia Today‘e yaptığı açıklamada, “Eğer Türkiye, Suriye ile iş birliğinde yeni adımlar atılmasını ve ilişkilerin normale dönmesini istiyorsa kuzeyde işgal ettiği Arap topraklarından çekilmelidir" ifadelerini kullandı. 

Türkiye, 13 yıl sonra ilk kez davet edildi

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin 13 yıl sonra ilk kez davet edildiği Arap Devletleri Ligi 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katıldı. Bakan Fidan, konsey toplantısı açılış oturumunda hitapta bulundu. Bakan Fidan, konuşmasına Türk-Arap ilişkilerine ve Gazze'deki savaşa değindi. Fidan, "Arap ve Müslüman dünyasındaki bölünmeler dış müdahaleler ve manipülasyona kapı açmış oldu. Bunun devam etmesine artık izin veremeyiz" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin 13 yıl sonra ilk kez davet edildiği Arap Ligi toplantısında konuştu: Bölgesel istikrar ve güvenlik için birlikte çalışmalıyız

Anadolu Ajansı'na toplantıdan önce konuşan uzmanlar, Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle yürüttüğü normalleşme süreçlerinin geldiği bir aşamanın sonucu olarak 2011'den sonra ilk kez toplantıya çağrıldığına dikkati çekti.

Arap Birliği yıllar boyunca Türkiye'nin bölgedeki rolünü, özellikle de Suriye, Libya ve Somali'deki askeri operasyonlarını sık sık kınamıştı. Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi toplantılarında 2018 yılından itibaren Türkiye'nin Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı iddiasıyla bazı aleyhte kararlar alınmıştı. 

MEE'ye konuşan kaynaklar, Türkiye'nin toplantıya katılımında Mısır'ın büyük bir etkisi olduğunu ifade etti.

Fidan'ın zirveye katılımı kararı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Türkiye'yi ziyaret etmesinin ardından geldi.

TIKLAYIN | Türkiye, 13 yıl sonra ilk kez Arap Ligi toplantısına davet edildi

Türkiye, 5 yıl sonra da Gymnich'e davet edilmişti

Türkiye, 5 yıl aradan sonra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dış politika stratejilerinin tartışıldığı gayri resmi toplantısı Gymnich’e davet edilmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 29 Ağustos’ta Gymnich kapsamında gerçekleştirilecek görüşmelere katılmak üzere Brüksel’e gitmişti. 

TIKLAYIN | Bakan Fidan, Gymnich'te; Ankara toplantıya hangi konuları götürdü?

 

Suriye ile normalleşme

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çağrısında bulunmuş ve şöyle demişti:

“Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir"

TIKLAYIN | Erdoğan'dan Suriye'de 'normalleşme' mesajı: Süreç olumlu istikamette gelişti, terör örgütlerinin provokasyonlarına karşı da hazırlıklıyız

TIKLAYIN | Ankara-Şam normalleşme çabaları | Rusya'dan "Bir toplantı daha planlıyoruz" açıklaması geldi, Dışişleri memnuniyet bildirdi

Esad’sa çağrılara olumlu baktıklarını ama normalleşme için Türkiye’nin "teröre desteği durdurması"nı ve "Suriye’den kuvvetlerini çekmesi"ni istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise Suriye’yle görüşmeyi bakanlar düzeyine indirmiş, uygun koşullar oluşması durumunda görüşülebileceğini söylemişti. Güler, Türkiye’nin Suriye’den çekilme şartlarını “Türkiye Suriye’den çekilmeyi ancak yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan ve sınırlar güvence altına alındıktan sonra görüşebilir" şeklinde açıklamıştı. 

TIKLAYIN | Millî Savunma Bakanı Güler'den "Suriye ile normalleşme" açıklaması: Bakanlar düzeyinde bir araya gelinebilir

Ardından konuşan Esad’sa 25 Ağustos’ta Türkiye ile normalleşme çabalarının olumsuz sonuçlandığını duyurmuştu.

Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi gerektiğini yineleyen Esad “Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir” demişti.

Esad, görüşmelerin başlaması için Türk askerinin çekilmesini ön koşul olmaktan çıkardı

Daha sonra Esad, Suriye Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Türk askerinin çekilmesinin görüşmelerin başlaması için bir ön koşul olmadığını ifade etmişti. 

Rusya çabaları

Daha sonra bu ayın başlarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara-Şam normalleşmesi gündemine ilişkin olarak "Türkiye'nin askerlerini çekmeye hazır olduğunu ancak henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadığını" söylemiş; Rusya, Türkiye, Suriye ve İran'ın yakın gelecekte Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüşmek üzere bir toplantı daha yapmayı planladıklarını ifade etmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Rusya'nın çabalarını olumlu karşıladıklarını bildirmişti.