Politika

Bakan Fidan, Kuzey Makedonya ziyaretinin ardından bugün de Kosova'da; diplomasi trafiği Yunan basınının gündeminde

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınması öngörülüyor

06 Eylül 2024 11:02

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Kosova'ya gitti. Bakan Fidan dün de Kuzey Makedonya'ya resmî bir ziyaret gerçekleştirmişti. Fidan'ın Kosova ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile görüşmesi bekleniyor. 

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınması öngörülüyor. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kosova'nın başkenti Priştine'de, Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz

İlk durak Kuzey Makedonya'ydı

Bakan Fidan, dün de Kuzey Makedonya'ya resmî bir ziyaret gerçekleştirmişti. Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski ve Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gaşi ile bir araya gelen Bakan Fidan, daha sonra mevkidaşı ile Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Timco Mucunski ile de görüştü. Fidan-Mucunski görüşmesinin ardından iki bakan ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin tesis edilmesi için mevkidaşıyla izlenebilecek yollar hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını kaydeden Bakan Fidan, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğin altını çizdi. 

Bugünkü görüşmede mevkidaşı Mucunski ile bölgesel konuları da ele aldıklarını aktaran Fidan, Balkanlar'ın jeostratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Fidan, Balkanlar'ın Avrupa'nın güvenliğine ve refahına doğrudan etki eden coğrafyada olduğuna işaret ederek, kültürel çeşitliliğe saygı esasında dostça ve kardeşçe yüz yıllarca iç içe yaşadıklarını söyledi.

Basın mensuplarının Türkiye'nin Balkanlar'daki sorunların çözümüne dair yaklaşımına ilişkin sorusunu yanıtlayan Fidan, "Balkanlar'da karşı karşıya kaldığımız siyasi problemler tarihten gelen bir dizi problem. Bizim tek bir yolumuz var: Bu problemleri barış ve diyalog yoluyla çözmek için elimizden geleni yapmak." ifadelerini kullandı.

Bölge ülkeleri olarak bölgesel sahiplenme göstermelerinin ve kendi sorunlarına sahip çıkmalarının gerektiğini vurgulayan Fidan, "Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu politik vizyon çerçevesinde sadece Balkanlar'da değil bildiğiniz gibi diğer coğrafyalarda da bölgesel sahiplenme konusunda oldukça hassasız çünkü kendi sorunlarımızı başkasının gelip çözmesini beklemek hem kolaycılık oluyor hem de maalesef sorunlar hiçbir zaman için ne istediğimiz hızla ne de istediğimiz şekilde çözülebiliyor" diye konuştu.

Yunan basını: Türkiye Kuzey Makedonya'da ilerleme kaydediyor

Yunan basınının önde gelen yayın organlarından eKathimerini, Bakan Fidan'ın Kuzey Makedonya ziyaretini "Türkiye Kuzey Makedonya'da ilerleme kaydediyor" başlığıyla gördü. 

Haberde, "ASELSAN'ın Kuzey Makedonya'daki merkezinin açılışından üç gün sonra Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara'nın Kuzey Makedonya ve Balkanların iç işlerinde oynamak istediği rolü göstermek amacıyla Üsküp'ü ziyaret etti" ifadeleri kullanıldı.

Fidan'ın mevkidaşı ile gerçekleştirdiği basın toplantısında Yunanistan'la bir gerginlik sebebi olan ülke ismini önceki haliyle "Makedonya" olarak zikrettiğini yazan eKathimerini, Fidan'ın daha sonra ülkenin tam adını kullandığını kaydetti.