Politika

1 Eylül'de başlıyor: Bakan Fidan, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılar için vize serbestisi uygulamasına geçileceğini açıkladı

15 Ağustos 2024 18:32

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ortak basın açıklaması yaptı. Fidan, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Irak vatandaşlarına vize serbestisi uygulamasının 1 Eylül'de başlayacağını açıkladı. "Bölgemiz çok sancılı bir süreçten geçiyor" diyen Fidan, " İsrail, sivilleri acımasızca hedef alıyor. Biz Irak ile Filistin konusunda tek ses, tek yüreğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü Toplantısı'nın ardından Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Bakan Fidan, Türkiye ve Irak arasında askeri ve güvenlik iş birliği ile terörle mücadeleye dair mutabakat zaptının, iki ülkenin savunma bakanları tarafından imzalandığını, bunun tarihi önemde olduğunu söyledi. Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, mutabakat zaptı için "Bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır" dedi.

Bakan Fidan'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Askeri güvenlik ve terörle mücadele ile ilgili görüşmelerimizi yoğunlaştırdık.

Türkiye ile Irak arasında, terörle mücadele için Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi ve Başika’da da Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacak.

Söz konusu mutabakat zaptı az önce savunma bakanlarımız tarafından imzalandı. İş birliğimizi üst seviyeye taşınacak. Terörle mücadele konusunda Irak’la geliştirmekte olduğumuz anlayış birliğini sahada somut adımlarla ilerletmeyi arzu ediyoruz.

"Vize serbestisi 1 Eylül'de başlayacak"

Bir diğer önemli gelişme ise 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulamasını da 1 Eylül'de başlatma konusunda karar aldık. Bölgemiz çok sancılı bir süreçten geçiyor. İsrail, sivilleri acımasızca hedef alıyor. Biz Irak ile Filistin konusunda tek ses, tek yüreğiz."

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin: Bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Türkiye ve Irak arasında askeri ve güvenlik işbirliği ile terörle mücadeleye dair mutabakat zaptının imzalanması hakkında "Sayın Irak Savunma Bakanı ve Sayın Türkiye Savunma Bakanı tarafından paraflar atılmıştır. Zannediyorum bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır" dedi.

Hüseyin, daha önce iki ülke arasında ortak işbirliğini ve askeri güvenlik işbirliğini kapsayan toplantı tutanakları olsa da bugün imzalanan zaptın ilk mutabakat zaptı olması bakımından önemine işaret etti.

Irak Anayasasına bağlı olduklarını dile getiren Hüseyin, "Irak topraklarından kaynaklı komşu ülkelere yönelik herhangi bir tehdit bizim anayasamıza aykırıdır ve ilkelerine aykırıdır" ifadesini kullandı.

Hüseyin, bu anlayışla hareket ettiklerini, bunun Irak'ın egemenliğini de korumak anlamına geldiğini, çünkü komşu ülkelere yönelik tehditlerin aynı zamanda Irak'a yönelik tehdit olduğunu söyledi.