Politika

Bakan Hakan Fidan: Suriye muhalifleri, kontrol ettikleri bölgelerde Türkiye'ye daha fazla mültecinin gelmesini engelliyor

14 Temmuz 2024 17:47

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ile normalleşme adımları için Esad ile görüşme talimatı verdiği Dışişleri Bakanı  Fidan, "Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon barış ile ilgili bir vizyon. Cumhurbaşkanımız en üst düzeyden bir barış çağrısında bulunmuştur. Çağrımız önemli, karşılık bulmasını tavsiye ediyoruz. Suriye muhalifleriyle ilgili de durduğumuz yer değişmedi. Bu kardeşlerimiz şu anda kontrol ettikleri bölgelerde Türkiye'ye daha fazla mültecinin gelmesini engelliyor" dedi.

Geçen hafta NATO Liderler Zirvesi için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı toplantıda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a Suriye ile normalleşme gündemi kapsamında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme talimatı verdiğini söyledi. Zirve dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yol haritasının muhataplarıyla birlikte Fidan'ın oluşturacağını bildirerek, "Suriye’nin toprak bütünlüğünün bizim de çıkarımıza olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Suriye’de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak" dedi.

Erdoğan'dan Suriye'de 'normalleşme' mesajı: Süreç olumlu istikamette gelişti, terör örgütlerinin provokasyonlarına karşı da hazırlıklıyız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da bugün İstanbul’da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye ile normalleşme süreci ile ilgili sorulara yanıt vererek şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon barış ile ilgili bir vizyon. Suriye uzun zamandır kanayan bir yara. Diyalog kapılarını açık tutmak istiyoruz. Zamanın ruhu bizi barış aramaya zorluyor. Cumhurbaşkanımız en üst düzeyden bir barış çağrısında bulunmuştur. Çağrımız önemli, karşılık bulmasını tavsiye ediyoruz. Suriye muhalifleriyle ilgili de durduğumuz yer değişmedi. Bu kardeşlerimiz şu anda kontrol ettikleri bölgelerde Türkiye'ye daha fazla mültecinin gelmesini engelliyor."