Eray Görgülü
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ambulansların kaskosuz şekilde trafiğe çıktığı iddiasını doğruladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in sorusunu 10 ay sonra yanıtlayan Koca, 5 bin 492 ambulansın, 1 Ocak- 14 Mart arasında kaskosuz şekilde trafiğe çıktığını ifade etti. Koca, kaç ambulansın bu süreçte kazaya karıştığına ve ortaya çıkan maddi hasarın boyutuna yönelik soruları ise, yanıtsız bıraktı.
İddiaları, sendika gündeme getirmişti
Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, bu yılın başında Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren 5 binin üzerinde ambulansın kaskosuz şekilde trafiğe çıktığını iddia etmişti. Doğruyol, ihaleyi alan firmanın geri çekildiği yönünde bilgiler aldıklarını belirterek, “1,5 ay geçmesine rağmen neden yeni ihaleye çıkılmadı” sorusunu yöneltmişti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Doğruyol’un iddialarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşımıştı.
14 Mart’a kadar kaskosuz trafiğe çıktılar
Özel’in soru önergesini yanıtlayan Koca, 2022 için gerçekleştirilen ihalede yüklenici firmanın sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyip kasko poliçelerini düzenlemediğini belirtti.
Yeni ihale yapıldığını ifade eden Koca, sözleşmenin 14 Mart 2022'de imzalandığını açıkladı. Koca’nın yanıtı ile 1 Ocak 2022-14 Mart 2022 arasında 5 bin 492 ambulansın kaskosuz şekilde çalıştığı ortaya çıktı.
Maliyet iki ayda ikiye katlandı
Bu arada, sözleşme maliyetinin de iki ay arayla ikiye katlandığı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı'nın açtığı ilk ihaleyi Mini Sigorta AŞ firması kazanmış ve 22 Kasım 2021 tarihinde 27 milyon 743 bin TL karşılığında sözleşme imzalanmıştı.
Bu sözleşme, 14 Ocak’ta iptal edilirken, ikinci ihaleyi Denizay Sigorta firması aldı. Firma ile 14 Mart’ta 50 milyon 926 bin TL karşılığında yeni sözleşme imzalandı. Böylece sözleşme maliyeti 2 ay arayla yaklaşık iki katlık artış göstermiş oldu.
“Kaç kaza yaşandı sorusu?” yanıtsız kaldı
Özel, Koca’ya, “Ambulansların kasko sigortalarının yaptırılması ihalesini kazanan Mini Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş., hangi yükümlülükleri yerine getiremediği için sözleşme iptal olmuştur? Kasko sigortalarının yaptırılmadığı bu dönemde ilgili personelin uyarıldığı doğru mudur? Bu süre içinde Türkiye genelinde kazaya karışan ambulans sayısı nedir? Bu kazalarda ölüm ve yaralanma yaşanmış mıdır? Bu kazalarda ortaya çıkan maddi hasar nedir” sorularını da yöneltmişti. Koca, bu soruları yanıtsız bıraktı.
Özel: İdarenin hatasının bedelini yurttaşımız çekiyor
Yanıtı T24’e değerlendiren Özel, “Sorduğumuz önergeye gelen yanıtı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye adlandırılan bu tek adam rejiminin ne kadar düzensiz ve öngörüsüz hareket ettiğini doğrulamaktadır” dedi. Özel, şu ifadeleri kullandı:
“Zira, önergemize 10 ay sonra yanıt verilmiş olması, en başta yasama organına saygısızlıktır. Anayasa, 15 gün için yanıt verilmesi gerektiğine işaret etmekteyken, iş işten geçtikten sonra verilmiş iki cümlelik yanıtlar yürütme organının vurdumduymazlığını ortaya koymaktadır. 10 ay sonra gelen yanıtta dahi, önergemizdeki tüm soruların yanıtlarının alınmamış olması, soru önergesi mekanizmasının, bu tek adam rejiminde amacından saptığını, adeta işlevsiz hale getirildiğini ve Meclis'in dikkate bile alınmadığının göstergesidir.
İdarenin iş bilmezliği yüzünden 2,5 ay boyunca 5 bini aşkın ambulans kaskosuz biçimde çalışmak durumunda kalmıştır. Yeniden yapılan ihalede de maliyet ikiye katlanmış durumdadır. Sağlık gibi şaka kaldırmayacak bir alanda idarenin hatalarının bedelini yurttaşlarımız çekmiştir, çekmektedir. Bu hataların bir daha tekrarlanmamasını temin etmek görevimizdir.”