Gündem

Bakan Tunç'tan Ayhan Bora Kaplan, Kobani ve 28 Şubat açıklaması

17 Mayıs 2024 12:09

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani Davası kararları, Ayhan Bora Kaplan soruşturması ve  28 Şubat davasında emekli generallere af kararına ilişkin açıklama yaptı. Kobani davası için, "İstinaf ve temyiz süreçleri vardır. Bu süreçleri hep birlikte bekleyeceğiz" şeklinde konuşan Tunç, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasındaki gözaltılar için de "Soruşturmada gözaltına alınan sivil ve resmi görevliler var. Soruşturmanın sonucunu hep birlikte bekleyeceğiz" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kobani davası kararı

Kobani davası hakkında da değerlendirmede bulunan Tunç, şunları kaydetti: "Orada tahliye olacak olanlar var, beraat edenler var. 6-8 Ekim olaylarında 37 vatandaşımız katledildiler. Olayları hepimiz hatırlıyoruz. 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 41 tanığın yargılanmasına başlanmıştı. 25'i çeşitli sürelerde hapis cezalarına çarptırıldı, 15'i de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 108 sanık yargılandı, 72'si firari. 36 sanıktan 18'i tutuklu, 18'i de adli kontrolle yargılanıyordu. 24 kişi hakkında cezaları açıklandı, 12 sanık için beraat kararı verildi. Tahliyeler de gerçeklemiş oldu. Bu tür terör olaylarının bir daha meydana gelmemesi için birlik ve beraberliğimizi korumamız çok önemli. Terörle mücadele etmeye devam edeceğiz. Demokratik siyaset yapmak isteyenlere alan açıktır. İstinaf ve temyiz süreçleri vardır. Bu süreçleri hep birlikte bekleyeceğiz."

"Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gözaltına alınan sivil ve resmi görevliler var"

Ankara Emniyeti'nde kriz yaratan ve üst düzey emniyet mensuplarının da gözaltına alındığı Tunç, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına yönelik de konuşan Tunç, "Soruşturmada gözaltına alınan sivil ve resmi görevliler var. Soruşturmanın sonucunu hep birlikte bekleyeceğiz" dedi.

28 Şubat açıklaması

Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cezalarını kaldırdığı, 28 Şubat davası hükümlüsü eski generallerin de aralarında bulunduğu 14 hükümlüye ilişkin, "Cumhurbaşkanımız af yetkisini kullandı, bugün tahliyeler gerçekleşir" dedi.

Bakan Tunç, 28 Şubat davası sanıklarına getirilen afla ilgili, "Ülkemiz darbelerin kara lekeleriyle dolu. Bundan sonra bu ülkede darbeler olmasın diye demokrasinin standartlarını yükselttik. Darbecilerin yargılanması sağlanmış oldu. Bağımsız ve tarafsız yargı kararlarını verdi. 28 Şubat'ı yaşatanlar da cezalara çarptırılmıştı. Demokratik, sivil yeni anayasaya kavuşuncaya kadar mücadelemiz sürecek. 28 Şubat sanıklarının yaşları ilerlemişti. Cumhurbaşkanımıza verilen yetki çerçevesinde af yetkisi kullanıldı" ifadelerini kullandı.