Gündem

Bakan Uraloğlu: Bölgedeki krizler, Irak-Türkiye Kalkınma Yolu projesinin önemini artırıyor

01 Temmuz 2024 12:11

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak ve Türkiye arasındaki Kalkınma Yolu Projesi’ni anlattı. Bölgedeki sıcak siyasi gelişmelerin, projenin küresel ticaret bakımından şansını artırdığını söyledi. Gazeteci Murat Yetkin’e konuşan Bakan Uraloğlu, “Irak-Türkiye Kalkınma Yolu projesinin Asya-Avrupa ulaşımında Orta Koridoru öne çıkaracak” dedi.

Yetkin, yazısında bölgedeki sıcak gelişmeleri şöyle hatırlattı:

“Rusya-Ukrayna krizi, Çin’in Pasifik Okyanusundaki Tianjin limanını Rusya üzerinden Litvanya’nın Baltık Denizindeki Klaipeda limanına bağlayan “Kuzey Koridorunu” fiilen işlemez duruma getiriyor. İsrail-Gazze kriziyse yine Tianjin limanını deniz yoluyla Kızıldeniz, Süveyş Kanalı ve Cebelitarık Boğazı üzerinden Londra’ya bağlayan Güney Koridoruna darbe vurmuş durumda. Yemen’deki İran yanlısı Husilerin İsrail’e giden gemilere saldırıları Güney Koridoru rotasını Afrika’nın güneyinden dolaşmak zorunda bırakıyor. Bu normal işleyişte 35 günlük rotayı 45 küsur güne çıkarıyor; tabii navlun ve sigorta giderleriyle birlikte maliyetleri de artırıyor. Bu arada, ABD ve AB öncülüğünde geliştirilen ve 2023 Eylül ayında duyurulan Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomi Koridoru Projesinin de Gazze kriziyle birlikte rafa kaldırıldığını da hatırlatalım.”

Bakan Uraloğlu, projenin hayata geçirilmesinde iki ciddi engel olduğunu anlattı;

“İran ve ABD’nin Kalkınma Yolu projesinden hoşlanmaması. Türkiye ve Irak arasındaki yakınlaşma ve çıkar birliği bölgede etkili olmak isteyen diğer aktörleri rahatsız ediyor. Kuzeyde, İran-Türkiye-Suriye sınır bölgesinde PKK, Güneyde Suriye sınır bölgesinde de El Kaide ve IŞİD varlığı.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.