Gündem

Ali Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı’nın 1 yılda gerçekleştirdiği çalışmaları anlattı: 585 organize suç örgütü çökertildi, bin 595 kişi FETÖ'den tutuklandı

13 Haziran 2024 10:56

İşleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzenlediği basın toplantısında, terör ve uyuşturucuyla mücadele, siber suçlar, organize suçlar, asayiş, göçmen kaçakçılığı ve trafik gündem maddelerini içeren son 1 yıllık verileri paylaştı.

Bakan Yerlikaya, bu toplantıda bayram tatili boyunca günlük 37 bin 810 olmak üzere, toplam 66 bin 92 personel görev yapacağını duyurdu. Yerlikaya, “1063 radar, 290 ortalama hız ihlal tespit sistemi, 318 elektronik denetim sistemi 24 saat esaslı çalışacak” duyurusu yaptı.

Bakan Yerlikaya, "Son 1 yılda 585 organize suç örgütü çökertildi, 106 milyar lira değerinde mal varlığına el konuldu" bilgisini paylaştı.

Bakan ayrıca, son 1 yılda 103 bin 45 Suriyelinin gönüllü şekilde ülkesine döndüğünü, 2016-2024 arasında dönüş yapanların sayısının toplam 658 bin 463 olduğunu bildirdi, Türkiye’deki toplam yasal kalış hakkı olan yabancı sayısını da 4 milyon 474 bin 250 kişi olarak açıkladı.

Öte yandan Yerlikaya, emniyette usulsüz dinleme konusunda, mülkiye başmüfettişlerini görevlendirdiğini duyurdu. Bakan, "Çalışma bitmek üzere. Götürüp Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edeceğiz. Eş zamanlı olarak başsavcılık da soruşturma başlattı" dedi.

Yerlikaya'dan geniş kapsamlı basın toplantısı

Yerlikaya, bakanlıktaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) gerçekleştirilen "Ankara 365 Medya Buluşmaları" toplantısında, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Yerlikaya, göreve gelmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini belirterek, görevi üstlendiği ilk gün, "85 milyon vatandaşı huzur ve güven içinde yaşatmanın, temel hak ve hürriyetlerini korumanın, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğünü, sarsılmaz kardeşliğini muhafaza etmenin varlık sebepleri" olduğunu söylediğini hatırlattı.

Yılın 365 günü durmadan, duraksamadan operasyon yaptıklarını anlatan Yerlikaya, Kırsalda ve şehirlerde bir yıl içerisinde 31 bin 994 operasyonun düzenlendiğini belirtti. Yerlikaya, "Bunun neticesinde ne yapıldı? İçişleri Bakanlığı, jandarma ve emniyetimiz olarak 1022 terörist etkisiz hale getirildi” dedi.

"1595 kişi FETÖ'den tutuklandı"

FETÖ, DEAŞ ve sol terör örgütleriyle mücadeleye işaret eden Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadeleriyle "Su uyur, FETÖ ve FETÖ vari örgütler uyumaz" mottosunu akıllarından hiçbir zaman çıkarmadıklarını söyledi.

Yerlikaya, FETÖ ile kararlılıkla mücadeleye devam ettiklerini belirterek, "Bakın, 5 bin 543 operasyonda 1595 tutuklu. Hakeza, DEAŞ da bir başka din istismarcısı terör örgütü. Dünyada DEAŞ'le ilgili başından bugüne en kararlı mücadele yapan tek ülke Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Bakın, 1607 operasyon ve tutuklama 903." diye konuştu.

"Şehir eşkiyalarının aziz milletimize şekil yapmasına fırsat veremeyiz"

Terör örgütlerinin ardından önem verdikleri bir diğer konunun organize suç örgütleri olduğunu dile getiren Yerlikaya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle şehir eşkiyaları. Şehir eşkiyalarının sokaklarımızda, mahallemizde, caddelerimizde, özür dileyerek söylüyorum, aziz milletimize şekil yapmasına, onların iradesinin üzerinde tahakküm kurmasına, helal kazançlarının üstüne söz söylemesine fırsat veremeyiz. Suç işlemekte sözüm ona kibirlenen bu yapılanmaların da kararlılıkla üzerlerine gidiyoruz." diye konuştu.

Yerlikaya, suç örgütlerine yönelik bir yılda 1451 operasyon düzenlediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Planlı, projeli, fiziki, teknik takip gibi çok büyük bir organizasyonla, birden fazla iradenin bir araya gelerek kolektif bir ruhla hareket ediyoruz. Nasıl; İçişleri Bakanlığı, yani güvenlik birimlerimiz, yani jandarmam, emniyetim, savcılarımız, yani Adalet Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, yani MASAK. Beraber çalışıyoruz. Adliyede tutuklama, adli kontrol oranlarının da ciddi manada yukarıya çıktığını sizlere ifade etmek isterim. Bir yılda çökertilen organize suç örgütü sayısı 585. MASAK, Hazine ve Maliye, kolektif ruh dedik. 106 milyar liralık maddi değeri olan mal varlığına el koyduk."

“344 kırmızı bülten, 153 difüzyon”

Sınır aşan suçlarla mücadele rol oynayan uluslararası polis işbirliği teşkilatı olan Interpol-Europol'e Türk Polis Teşkilatının da üyesi olduğunu anımsatan Yerlikaya, "Bizim aradığımız ve bülten çıkardıklarımızı diğer ülkelerden, onların istedikleri eğer bizim ülkedeyse bizim de onları adalete teslim etmekle ilgili kararlılığımız 497 ile taçlandı. 344 kırmızı bülten, 153 difüzyon." diye konuştu.

Zehir tacirleriyle mücadele

Sokaklardaki zehir tacirlerinin "küçük, büyük, ortasına" bakmadıklarını vurgulayan Yerlikaya, arz cephesinin "nefesini kesmek", gençleri, vatandaşları zehirlemeye cüret edilemez hale getirmenin en büyük hedefleri olduğunu ifade etti. "Arz ve talep cephesini birbirinden ayırt edemeyiz. Topyekun mücadele etmemiz lazım." diyen Yerlikaya, "seferberlik ruhuyla" hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Arzla ilgili en büyük görevin ve sorumluluğun İçişleri Bakanlığına ait olduğunu dile getiren Yerlikaya, "44 bin 937, en büyük operasyonumuz, daha çok burada projeli çalışıyoruz, imal ve ticaret noktasında. Bununla ilgili 31 bin 792 tutuklanma var. 13 bin 915 adli kontrol." dedi.

Serbest bırakılanlara böyle seslendi: Gözümüz üzerinizde!

Serbest bırakılan şüphelilere de değinen Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Buradaki gözaltından serbest bırakılanlar da dahil, adli kontrolle serbest bırakıldığı, adliyeye gitti, orada gözaltı alındıktan sonra tutuklananlar ve adli kontrollerin dışında kaldığı, sevinip 'Bana bir şey olmadı' diyenlere buradan seslenmek istiyorum. Gözümüz onların üzerinde. Hiçbir zaman bırakmıyoruz. İsteriz ki bu işi yapmasınlar. Doğru yoldan gitsinler. Hukuk ve etik değerlere saygılı olsunlar. Ama biz onların yanlış yolda, yani ceza kanunu bu maddesine girdiği an bilin ki daha önce cezaevine gönderdiğimiz sözde arkadaşlarının yanına göndermekte kararlıyız."

“Cezaevlerindeki 337 bin hükümlü ve tutukludan yüzde 30'dan fazlası uyuşturucu hükümlüsü”

Kullanıcılıkla ilgili 246 bin operasyon düzenlendiğini bildiren Yerlikaya, geçen hafta sonu itibarıyla cezaevlerindeki 337 bin hükümlü ve tutukludan yüzde 30'dan fazlasının uyuşturucu hükümlüsü olduğunu söyledi.

Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta yüzde 3,8 düşüş

Bakan Yerlikaya, kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta bir önceki yıla göre yüzde 3,8, mal varlığına karşı işlenen suç sayısında ise 14,6 oranında düşüş kaydettiklerini belirtti.

İçişleri Bakanlığının önleme ve yakalama görevlerinin bulunduğunu hatırlatan Yerlikaya, suçluları yakalayıp adalete teslim etme kısmını "aydınlatmak" olarak tanımladıklarını söyledi.

Yerlikaya, "Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta aydınlatma oranımız yüzde 97,2. Mal varlığına karşı aydınlatma oranımız 74,2, bir yıl ortalaması ama geçen yıl 71'miş. Şimdi evden hırsızlık bir yılda yüzde 33,4 düşmüş. Günlük, daha önceki yıl 185 evden hırsızlık olayı yaşanırken bu olay sayısı yüzde 23'e düşmüş." şeklinde konuştu.

“Beş hırsızlık türünde düşüş var”

Gıyabında yargılanırken hapis cezası verilenlerin yakalanmasına ilişkin verileri aktaran Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Biz bununla ilgili hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, kasten öldürme, cinsel suçlar, KOM, terör ve narkotik ve diğer suçlar diye kümelendirdik ve 5 yıla kadar, 5-10 yıl, 10 yıl üstü diye ayırdık. Türkiye'deki toplam hapis yakalamasından bir yılda 198 bin yakalama oldu. Yakalamayla ilgili şuraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Biz bir yılda 34 bin 843 hırsız yakalamışız. Beş hırsızlık türünün toplamını söylüyorum. Bu beş hırsızlık türünün tamamında 33, 31, 23, 38, 16 düşüş var."

"5 ayda 96 bin 795 yakalama"

Bu yılın 5 aylık dönemiyle 2023'ün aynı dönemine ilişkin rakamları paylaşan Yerlikaya, şu bilgileri verdi:

"Yakalamalarla ilgili durmuyoruz. 5 ayda 96 bin 795 yakalama. Yani hırsızlığın 5 türüyle ilgili 16 bin 295 yakalama yaptık. Şimdi neticesini görelim. Evden hırsızlık 45,2. Demin bir yıl ortalamasını 185'ten 123'e indirmiştik ama şimdi günlük Türkiye'deki evden hırsızlık olayı, şimdilik. İddiamız, hedefimiz bu değil. Daha ileriye gideceğiz yıl sonu itibarıyla.

Olay sayısını 5 hırsızlık türünde yüzde 46,5 düşürmüşüz. Aydınlatma oranımız da şimdilik 75,1. Daha yukarıya gideceğiz. Dolandırıcılıkla ilgili, çevrim içi dünyayla ilgili ortalama 4,5-5 saat günlük ortalamamız var. Orada da suç işlenmesini önlemek ve yakalamakla ilgili sanal devriyelerimiz o binanın ışığı sönmeden 24 saat esaslı çalışıyorlar. Bakın bir yılda 11, artış olan tek suçtur dolandırıcılık. Ama 11,7'yi 3,9'a indirdik."

Ruhsatsız silah

Ruhsatsız silah cezasının caydırıcılığıyla ilgili kanun tasarısının Meclis'in onayından geçmesi durumunda caydırıcılıktaki güçlerinin çok daha ileri boyuta ulaşacağını ifade eden Yerlikaya, son bir yılda 108 bin 320 ruhsatsız silahın ele geçirildiğini belirtti.

Sosyal medya hesaplarına inceleme

Suç unsuru olabileceği değerlendirilen 209 binin üzerinde sosyal medya hesabının incelendiğini aktaran Yerlikaya, bunlardan 39 bin 671'inin terörle iltisaklı olduğunun tespit edildiğini, 297 kişinin tutuklandığını, bilişim-ödeme-yasa dışı bahisle ilgili 3 bin 63 kişinin tutuklandığını, çevrimiçi çocuk istismarında ise 237 kişinin tutuklandığını söyledi.

X’te bot hesaplarına inceleme

Yerlikaya, incelenen 661 milyon X hesabının 191 milyonunun bot hesap olduğunu ve bu hesaplardan 14 milyar paylaşım yapıldığını kaydederek, "Bizde öyle bir sistem var ki tek tek sayıyoruz, görüyoruz ve bu paylaşımların 5,4 milyarı yani yüzde 39'u olumsuz ve spekülatif nitelikli paylaşım. Böyle bir sosyal medya mecrası olduğunu da hassasiyetle belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Göç verileri

Bakan Yerlikaya, dünyanın en büyük uğraş alanının göç konusu olduğunu bildirdi. Türkiye'nin göç konusunda mücadele ettiğini vurgulayan Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Ülkemize girişi, kalışı, çalışması ve çıkışı yasal olan yabancıya biz düzenli yabancı diyoruz. Eğer girişi, kalışı, çalışması ve çıkışı yasal değilse biz onlara düzensiz göçmen diyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren yapmaya çalıştığımız şey şu; düzensiz göçle mücadele etmek ve buna imkan sağlayan düzensiz göçmen organizatörü kaçakçılarıyla mücadele etmek. Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine 7 bin 600 civarında operasyon yaptık 4 bin 493'ünü tutukladık ve bu bizim 81 valimizin, emniyetimiz ve jandarmamızın belli başlı performans kriterlerinden birisi. 81 valimize vermiş olduğumuz talimat o dur ki göçmen kaçakçılığı organizatörlerine nefes aldırmayacaksınız. Çünkü 7 bin kilometre ileriden benim ülkeme gelmeye cesareti nasıl bulabilir, ömründe hiçbir şekilde şehir dışına bile çıkmamış bir göçmen. Bu ağı çökertmek bizim en büyük gayretimiz. Bu yıl fevkalade başarı gösterdik."

Düzenli göçmenlere ilişkin ülke genelindeki verileri paylaşan Yerlikaya, 3 milyon 114 bin 99 geçici koruma altındaki Suriyeli, 1 milyon 125 bin 623 ikamet izinli, 234 bin 528 ise uluslararası koruma altında olan yasal göçmen bulunduğunu söyledi.

"Sınırlarımızdan girişi engellenen 194 bin 450 düzensiz göçmen var"

Bakan Yerlikaya, 19 Temmuz 2023'te İstanbul'da başlattıkları "Mobil Göç Noktası"na ilişkin verileri de paylaştı.

Mobil Göç Noktası'nın büyük işler yaptığını belirten Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir komplikasyonla karşılaşmadan biz bu fikri ortaya attık. Pilot bölge olarak İstanbul'da denedik, mükemmel sonuç aldık. Bakın 746 bin sorgulanan kişi. Yani Taksim'de geliyor çok uzun duruyor. 4 saat boyunca polis baktığı zaman kimliğinizi görebilir miyim? Eğer yanında kimlik yok ise diyor ki şu görünen araca sizi bir dakika misafir edebilir miyiz? Evet diyor. O aracın içerisinde parmak izi... Düzenli yani yasal kalışı olan bir yabancı olduğunu gördüğümüz zaman anlayışı için teşekkür ediyoruz. Değilse kendisini biz geri gönderme merkezine götürüyoruz ki kendi ülkesine geri gönderebilelim."

Yerlikaya, Kurban Bayramı'ndan sonra bu araçlardan 100'ünün daha envanterlerine katılacağını aktardı.

Sorgulanan 746 bin kişiden 81 bin 198'inin geri gönderme merkezlerine gönderildiğini kaydeden Yerlikaya, bu uygulamaların umuma açık olan yerlerde yapıldığını söyledi.

“141 bin 187 kişi deport edildi”

Yerlikaya, düzensiz göçmenlere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

" "Sınırlarımızdan girişi engellenen 194 bin 450 düzensiz göçmen var. 141 bin 187 kişi İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi'nin başarılı çalışmalarıyla deport edildi. Yani kendi ülkesine geri gönderilen düzensiz göçmen. Bu rakam, İçişleri Göç İdaresinin 2014'ten bu yana bütün zamanların en iyi rakamı. 401 bin 325 rakamı da vize muafiyeti ve ikamet süresi biten kendiliğinden çıkış yapan yabancılar. Şimdi böyle büyük bir rakam nereden ortaya çıktı? Bu araçlarla oldu. Eğer umuma açık olan yerlerde devamlı, hiç kesintisiz bayram, yılbaşı hiçbir zaman devamlı kimlik kontrolü yaparsanız yakalanma endişesi ne yaptı biliyor musunuz? 401 bin 325 vizesi bitmiş kişi ülkesine döndü. Bir yılda 103 bin 45 Suriyeli döndü. 2016'dan bugüne kadar ise 658 bin 463 Suriyeli evine döndü."

"Kurban Bayramı'nda 66 bin 92 arkadaşımız görevli"

Yerlikaya, 15 Nisan-11 Haziran'da trafikte 20 milyon 140 bin denetim yaptıklarını belirterek, hız, cep telefonu kullanımı, kırmızı ışık, emniyet kemeri ve çakar kullanımı olmak üzere 3 milyon 39 bin 766 işlem yapıldığı bilgisini verdi.

TIKLAYIN - İstanbul Valisi Gül'den bayram tedbirleri açıklaması: 284 bin 328 polis sahada olacak

Trafik kazaları

Dünya Sağlık Örgütü tarafından trafik kazalarının bir halk sağlığı sorunu olarak görüldüğünü hatırlatan Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:

"Trafik kazalarının yüzde 38 sebebi aşırı hız. Bu yıl yine Kurban Bayramı'mızda tedbirlerimizi tıpkı daha önceki 9 günlük Ramazan Bayramı tatilindeki gibi emniyetimiz, jandarmamız aldı. 66 bin 92 arkadaşımız görevli. Bayramın bitimine kadar 12 gün boyunca bu arkadaşlarımız günlük 17 bin 931 tim, o timlerde 1 günde çalışan sayısı 37 bin 810. 1063 radar, 290 ortalama hız ihlal tespit sistemi, 318 Elektronik Denetleme Sistemi (EDS). Bunların tamamı 24 saat esaslı çalışacak."

“Hızını düşür, yolun sonu bayram olsun”

"Motto"larının "Hızını düşür, yolun sonu bayram olsun, çünkü hayatla yarışılmaz" olduğunu dile getiren Yerlikaya, "Yollar, bizleri sevdiklerimize kavuşturmak için vardır. Gelin, trafik kurallarına uyalım, kemerimizi takalım, kırmızı ışık ve trafik işaretlerine uyalım, birbirimize yardımcı olalım, dinlenerek gidelim. Yolun sonunun bayram olmasını canıgönülden istiyoruz." diye konuştu.