Seçim 2024
BBC Türkçe

Balıkesir: AKP ve CHP'nin çekiştiği, İYİ Parti etkisinin merak edildiği büyükşehir

Üç isim, ikili yarış

08 Mart 2024 13:52

Ayşe Sayın
Balıkesir, BBC Türkçe

Balıkesir, “Kuva-yi Milliye’nin başkenti” olmakla övünen, plakasının slogan olarak kullanıldığı “10 numara” kent. 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde, iktidarla muhalefet arasında “el değiştirmesi muhtemel” görülen 7-8 şehirden biri. Kentte seçim yarışı adeta “nefes nefese” sürüyor.

2019'da CHP’nin adayı Ahmet Akın ittifak nedeniyle son anda çekilmiş, İYİ Parti İsmail Ok’u aday göstermiş, AKP adayı Yücel Yılmaz seçimi yüzde 0,7’lik oy farkıyla kazanmıştı.

Akın yeniden CHP adayı. Millet İttifakı’nın 2023 seçimleri sonrası dağılması nedeniyle bu kez, İYİ Parti adayı ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez rakibi. AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise yine Cumhur İttifakı’nın adayı olarak yeniden yarışta.

Balıkesir'de denizden uzaklaştıkça iç ilçelerde muhafazakar ve milliyetçi eğilim, kıyılarda ise CHP egemenliği öne çıkıyor.

Üç isim, ikili yarış

Balıkesirlilere sorduğumuzda, “Üç aday var ama yarış Akın ile Yılmaz arasında” yorumu yapılıyor. Ancak en çok yapılan yorum, “Kim kazanırsa kazansın, yine geçen seçimdeki gibi, burun farkıyla kazanır” yönünde.

Akın’a oy verecekler ise CHP adayının 2019’da adaylıktan çekilmeseydi zaten seçimi kazanacağını belirtip, “Ahmet Akın, bu sefer yarım kalan işi tamamlayacak” diyor.

'Vatandaş geçim derdinde'

Balıkesir, adayların, kentin işlek caddelerinde giydirilmiş arabalarıyla, asılan afiş ve parti bayraklarıyla tam bir seçim havası girmiş. Ancak halk seçimden çok “geçim” derdiyle ilgili.

Kentin en işlek yerlerinden Milli Kuvvetler Caddesi’nde ayaküstü konuştuğumuz ve seçim havasını sorduğumuz bir esnaf, “Bakın dükkana giren bir kişi var mı?” diyor ve yakınıyor:

“Vatandaş alamıyor, niye gelsin, her şeyin fiyatı arttı.”

Aynı esnaf, “Fotoğraf çekmeyin” diye sıkı sıkı tembih ettikten sonra, “2019’da Yücel Yılmaz’a oy vermiş olabilirim ama bu seçimde oy kullanmayacağım” diye konuşuyor.

Yanındaki CHP’li arkadaşı ise Ahmet Akın’ın kazanacağı, milletvekili olarak çalışkanlığı takdir edilse de Turhan Çömez’in seçimde iddiası olmayacağı görüşünde.

Seda Özkan CHP’de yaşananlardan şikayetçi, soyadının açıklanmasını istemeyen Hanife Hanım ise kiraların yüksekliğinden ve hayat pahalılığından yakınıyor

'Daha kötüsü ne olabilir? Herkes sanal kumar batağında'

Aynı caddede esnaflık yapan Hanife Hanım, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın seçimi alacağından çok emin. “Daha önce AK Parti’ye oy verdim, ilk kez Ahmet Akın’a vereceğim” derken, iktidarın devlet olanakların kullanmasına dikkat çekiyor. AKP’ye oy vermeme gerekçesini ise şöyle açıklıyor:

“Belediyede gruplaşmalar, kayırmacılık var. Herkes çalıp çırpıyor, öbürü de çalıp çırpacak olsa da bir kere de onu deneyelim...

“Seçimden sonra daha kötü olacak deniyor. Gençler sanal kumar batağında, herkes ek iş yapmaya çalışıyor. Daha kötü ne olabilir ki?”

Arkadaşı Seda Özkan ise Ahmet Akın’ı desteklese de, birçok CHP seçmeninin partideki iç karışık yüzünden sandığa gitmeyeceğini savunuyor.

'Azılı emekliler bunların biletini kesecek'

Aysel Başaran ise ev hanımı ve sadık bir AKP seçmeni. Edremit’te yaşıyor, ziyaret için Balıkesir’e gelmiş. CHP’li Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’dan şikayetçi. Edremit’e yeni hastane ve kanalizasyon yapılamamasından Arslan’ı sorumlu tutuyor.

Başaran, AKP’nin seçim meydanlarında sıkça vurguladığı, “PKK’lılarla işbirliği yapıyorlar” görüşünü savunuyor.

Balıkesir’de de, iktidara en tepkili kesim emekliler. “Artık bunlara bir ders verilmeli” sözlerini çok sık duymak mümkün. Taksi şoförü Kemal Karaoğlu, “Azılı emekliler bunların biletini kesecek” diyor ve merkeze bağlı köyü Yakuplu'yu örnek gösteriyor:

“Bizim köyde çok emekli var. Geçen seçimde AK Parti 900 civarında oy aldı. Bu seçimde 400 oy ancak alır. Ahmet Akın’a verecek köylü. Doğalgaz hattı köyün aşağısından geçiyor. Ahmet Akın, 'Getireceğim' diyor, adam enerji işini biliyor. Yakuplu'yu kazanan, seçimi de kazanır, görün bakın.”

CHP adayı Akın: Kuva-yi Milliye İttifakı adayı gibi çalışıyorum

CHP adayı Ahmet Akın’la, seçim çalışması için mahalle mahalle dolaşırken, aracında görüşüyoruz.

Akın sahada kendisine, sadece CHP seçmeninden değil, AKP ve MHP seçmeninden de en çok “2019’da neden çekildin?” sorusunun yöneltildiğini belirtiyor ve hedefini şöyle açıklıyor:

“ 'Bize 5 yıl kaybettirdin. O zaman 5 yılda 10 yıllık iş yapacaksın’ diyor vatandaşlar. 'Biz seni Balıkesir Partili görüyoruz' diyorlar. O nedenle ben Kuva-yi Milliye İttifakı adayı gibi çalışıyorum.”

Peki 2019’da, seçime girebilmesini garantilemek için İYİ Parti’ye geçen 15 milletvekilinden olan Akın, şimdi karşısına aday çıkarılması nedeniyle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e kırgın mı?

Akın, o dönemde İYİ Parti’ye geçişinin “demokrasinin önünü açmak” için önemli bir adım olduğunu, bundan pişmanlık duymadığını, kamuoyu vicdanının esas ölçü olduğunu vurguluyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Balıkesir’de destek beklediği sözlerine Akşener’in verdiği “Bıktım usandım, midem bulanıyor artık” sözlerini ise üstüne alınmıyor:

“Maalesef siyasette vefa yok. Siyasette bir alacak-borç durumu veya vefa olmadığını biliyorum. Ama halkın vicdanı var. Meral Hanım'ın o sözleri bana yönelik diyeceğine inanmıyorum. Çünkü saygımı, sevgimi biliyor. Eğer Balıkesir için böyle bir şey söylendiyse çok üzülürüm, çünkü biz bunu hak etmedik. O nedenle canı sağolsun diyorum. İYİ Partililer iyi insanlardır, o iyi insanların tüm oylarına talibim.”

Akın’ın, görünmez rakibi ise adaşı bağımsız aday Ahmet Akın. Kendisini kentte bilen, tanıyan yok. Duyumlar bir esnaf lokantasında garson olarak çalıştığı yönünde.

Seçmeni yanıltmaya yönelik adaylığı Akın, “siyasi arsızlık, dalaverecilik, Balıkesirlilere hakaret” olarak nitelendiriyor.

İYİ Parti adayı Çömez: Siyasi borç konuşacaksak İstanbul’u, Ankara’yı da konuşalım

İYİ Parti adayı Turhan Çömez’le de seçim çalışmaları sırasında kısa sohbet olanağı bulduk. CHP ile yaşanan “adaylıktan çekilme” tartışmasının artık geride kalması gerektiğini düşünen Çömez, projeleriyle konuşulmak istiyor.

Partisinin 81 ilde yarışa kendi adaylarıyla girme kararıyla, bu tartışmaları kapattıklarını, CHP’nin adaylıktan çekilmesi yönündeki taleplerinin seçmende artık, “CHP kendi adayına güvenmiyor” algısı yarattığını savunuyor.

Çömez, “muhalefet oylarını bölme” eleştirilerine de tepkili:

“Borç-alacak konuşacaksak Ankara’yı, İstanbul’u, Adana’yı, Mersin’i, Hatay’ı da konuşmak lazım. O zaman gerekiyorsa Balıkesir de konuşulur. Artık bize 'Balıkesir’de borcunuz var' demek, siyaseten de etik olarak da yanlış. Ben kimsenin oyunu bölmüyorum. İYİ Parti olarak burada yüzde 15’lik oyum var. O nedenle benim birini belediye başkanı yaptırmak veya yaptırmamak gibi bir sorumluluğum yok. Benim partimin adayı olarak iddiam, tecrübem birikimim, projelerim var.”

Çömez, “şeffaf ve çevreci belediyecilik” hizmeti iddiasıyla seçmenden destek istiyor.

AKP adayı 'Yaptık, yine biz yapıyoruz' sloganıyla destek istiyor

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, MHP destekli Cumhur İttifakı'nın yeniden aday gösterdiği bir isim. Bilboardlarda afişleri en çok görülen aday olan AKP'li Yılmaz, başkanlığı dönemindeki hizmetlerini kamuoyuna anlatma derdiyle yola çıkmış görünüyor.

Görürünürlük ve yerel medya desteğini arkasına alma açısından rakiplerine göre daha şanslı. Kentin kalbinin attığı yerdeki Zağnos Paşa Camii Meydan düzenlemesi ve açtığı “Balbucks” kafeler, en çok bilinen projeleri.

Yoğun programı nedeniyle Yılmaz’la yüz yüze görüşemiyoruz ancak AKP teşkilat yöneticileri ile görüşme fırsatı buluyoruz.

AKP İl Tanıtım ve Medya Başkanı Hüseyin İnan'a göre CHP adayı Akın, Başkan Yılmaz’ın aslında hayata geçirdiği projeleri, "yeni proje" olarak vaatleri arasına ekliyor.

İnan, Akın’ın milletvekilliği ve parti yöneticiliği dönemine de göndermede bulunuyor:

“Aslında Balıkesir’in meselelerinden haberi yok, Bizim buradan Malatya’ya gidip, 'Şunları yapacağım' dememiz gibi bir şey. Çünkü aslında Balıkesir’de yaşamıyor.”

CHP’liler Akın’a karşı adaşının bağımsız aday gösterilmesinden, AKP’yi sorumlu tutuyor. Ancak İnan bunun doğru olmadığını belirtiyor, sandıkta da çok belirleyici olmayacağını düşünüyor.

İnan, sahada çok karşılığı olmadığını düşünse de, İYİ Parti adayı Turan Çömez’in oy bölme potansiyeli olduğunu söylüyor, bunun kendilerine yarayabileceği görüşünde.

AKP İl Başkanlığı'nda görüştüğümüz bazı partililer ise partiden ayrılıp bağımsız aday olan 6 Eylül Belediye Başkanı Hasan Avcı’nın aday gösterilmediği için yaptığı çıkışın etik olmadığı görüşünde:

“Hasan Başkan hala AK Parti kimliğiyle oy istiyor. Arabasının renginden, söylemlerine kadar her şeyiyle. Yanıltma tekniği. Sosyal medyadan uzak, köylerde yaşayan kesimler onu hala bizim adayımız sanabiliyor. O nedenle nasıl ki ikinci Ahmet Akın’ın çıkması etik değilse, Hasan Avcı’nın yürüttüğü kampanya da etik değil.”

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir