Dünya

Bangladeş'teki hükûmet krizi, giyim sektörünü nasıl etkileyecek?

Fabrikaların faaliyetleri protestolar nedeniyle sekteye uğramıştı

06 Ağustos 2024 13:43

T24 Dış Haberler

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestoların yayılmasıyla Başbakan Şeyh Hasina Vecid ülkeyi terk etti. Ülkede geçici hükûmetin kurulması bekleniyor. Ancak Bangladeş'te üretim yapan dev tekstil firmaları ülkedeki hükûmet krizinden dolayı endişeli. 

Bangladeş'teki hükûmet krizi, başta giyim sektöründekiler olmak üzere çok uluslu şirketlerin endişelenmesine yol açtı. 

Dünyanın en büyük üçüncü giyim ihracatçısı olan H&M, Bangladeş'teki yaklaşık bin fabrikadan ürün tedarik ettiğini ve ülkedeki gelişmelerden "endişe duyduğunu" belirtti. 

Yine de H&M'in ve Levi Strauss ve Zara'nın sahibi Inditex'in hisseleri, hisse senetlerindeki küresel satış dalgasına rağmen pazartesi günü sadece yüzde 1 değer kaybetti.

Fabrikaların faaliyetleri protestolar nedeniyle sekteye uğramıştı. 

Yatırımcılar, Bangladeş'in tekstil endüstrisine olan yüksek bağımlılığının, devam eden aksaklıkların geçici olmasını sağlamak için bir teşvik sağlayacağını umuyor. Uluslararası Para Fonu tahminlerine göre 2024 mali yılında 55 milyar dolarlık yıllık ihracatının yüzde 90'ını hazır giyim oluşturacak.

Bundan sonra ne olacağına dair ilk işaretler yabancı yatırımcılar için cesaret verici görünüyor. Zira ordu geçici bir hükûmet kurulacağına dair söz verdi ve bazı protestocular Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus'un bu hükümetin baş danışmanı olmasını istiyor.

Washington, Hasina'nın yönetim şeklini eleştirse de, Hasina radikal İslamcılara karşı sağlam bir duruş sergileyen ve komşusu Hindistan için güçlü bir müttefik olarak görülüyordu. Hasina'nın gidişi aynı zamanda Çin'e Kuşak ve Yol altyapı projeleri aracılığıyla Bangladeş'teki nüfuzunu arttırma fırsatı sunuyor.