Gündem

"Baron İstilası" kitabı çevresindeki tartışmalar büyüyor: Timur Soykan ve yayınevine dava!

Soykan'ın haber kaynaklarının açıklanması da talep edildi

Duax Ngakuru

12 Haziran 2024 09:41

BirGün yazarı Timur Soykan'ın "Baron İstilası" adlı kitabı yüzünden Yeni Zelandalı uyuşturucu baronu Duax Ngakuru, yazar ve Kırmızı Kedi Yayınevi aleyhine 350 bin TL tazminat talebiyle dava açtı. Kitapta yer alan bilgilerden dolayı onur ve gururunun zedelendiğini iddia eden Ngakuru, yayının toplatılmasını istiyor. Soykan, kitabında Türkiye'nin uluslararası suç örgütleri için bir merkez haline geldiğini ve Ngakuru'nun da bu yapılanmanın içinde olduğunu öne sürmüştü.

Olay, Soykan'ın Halkbank’ın Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün kara para akladığı şirketlere 550 milyon TL’den fazla kredi verdiğini belgeleyen haberine erişim engeli getirilmesi ve kendisine ifade çağrısı yapılmasıyla gündeme geldi. Ngakuru'nun avukatı tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, kitabın bölümleri delil olarak gösterilirken, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle Soykan'ın haber kaynaklarının açıklanması talep edildi.

"Baron İstilası"nda, Ngakuru'nun Türkiye'de yabancı suçlulara yasadışı yollarla oturum izni sağlamaya çalıştığı, ANOM şifreli haberleşme sistemini kullanarak uluslararası uyuşturucu sevkiyatları yönettiği bilgileri yer alıyor. Bu iddialar, Avustralya Federal Polisi ve FBI'ın yürüttüğü Truva Atı Kalkanı Operasyonu sırasında ortaya çıkan bilgilerle destekleniyor. Ancak Türkiye'nin bu küresel operasyona katılmaması dikkat çekiyor. Şimdi, Ngakuru'nun kitabın yasaklanması ve tazminat talepleriyle ilgili dava süreci devam ediyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın