Açılış programındaki sergilere paralel bir içerikle ilerleyen Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında; akademisyen, yazar, editör ve çevirmen Başak Ertür “Vaatleri ve Skandallarıyla Performativite Kavramı” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek. 7 Kasım Perşembe akşamı 19:00’da Atölye’de düzenlenecek konuşmada Ertür, “performativite” kavramını, Kelimeler Pek Gereksiz sergisinde yer alan bazı süreç temelli ve performans odaklı eserler üzerinden değerlendirecek.
Kamuya açık olarak düzenlenen konuşmalar, atölye çalışmaları, seminerler ve sergi turlarının yanı sıra uzun soluklu programların yer aldığı Öğrenme Programı kapsamında; her hafta Arter’de sergilenen yapıtların bağlamını genişletmeyi amaçlayan Yorumlama Etkinlikleri düzenleniyor.
Etkinlikler kapsamında 7 Kasım 2019 Perşembe akşamı 19:00’da Atölye’de Başak Ertür, “Vaatleri ve Skandallarıyla Performativite Kavramı” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek. Konuşmada Ertür, kökeni dil felsefesinde olsa da performans kuramında da sık sık rastlanan; gündelik dilde sıklıkla “teatral” anlamında kullanılan ama aslında tam da o anlama gelmeyen “performatif” teriminin kısa bir tarihçesini sunacak ve kavramın farklı düşünsel geleneklerde açtığı bazı tartışmalara değinecek. Ardından, süreç temelli ve performans odaklı çağdaş sanat pratiklerinin dünyaya ne şekillerde temas ve müdahale ettiğini, dünyayı nasıl ıskaladığını, bu temas ve isabetsizliklerin açtıkları deneyim alanlarını “performativite” kuramı üzerinden nasıl düşünebileceğimiz sorusunu; Arter’in açılış programında yer alan Kelimeler Pek Gereksiz sergisindeki bazı eserlerin ışığında değerlendirecek.
Arter salı, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri 11:00–19:00; perşembe günleri ise 11:00–20:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze, her ayın ilk cumartesi günü “Uzun Cumartesi” kapsamında 11:00–24:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Başak Ertür kimdir?
Londra Üniversitesi Birkbeck Koleji Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi, Hukuk ve Beşeri Bilimler Merkezi’nin eşyönetmenidir. Ayrıca Goldsmiths Koleji’ndeki Adli Mimarlık merkezinde misafir araştırmacıdır. Komplo Kullanma Kılavuzu (2011) ve Barbarları Beklerken: Edward W. Said Anısına (2008) kitaplarını ve Theory & Event dergisinin Something is Rotten in the State (2016) başlıklı özel sayısını derlemiştir. Makaleleri Critical Times, Law & Critique, Theory & Event, Cogito dergilerinde; Cinsellik Muamması (2012), Vulnerability and Resistance (2016), Law, Violence, Memory: Uncovering the Counter-Archive (2016) ve Nil Yalter: Kayıt Dışı (2016) başlıklı derleme kitaplarda yayınlanmıştır. Judith Butler’ın Cinsiyet Belası, Kırılgan Hayat ve Athena Athanasiou ile birlikte yazdığı Mülksüzleşme kitaplarını, Val Plumwood’un Feminizm ve Doğaya Hükmetmek kitabını Türkçeye çevirmiştir. Ayrıca Tarihe Şerh: Irak Dünya Mahkemesi (2007) filminin yönetmen ve yapımcılarındandır.