Dünya

BBC'nin seçtiği 2023'ün en etkili 100 kadını listesinde bilim insanı Canan Dağdeviren de var: "İcadı milyonlarca hayat kurtarabilir"

23 Kasım 2023 08:33

Britanya'nın kamu yayıncısı BBC, 2023 yılı için ilham kaynağı ve etkili 100 Kadın listesini açıkladı.

Listede ABD'nin en prestijli üniversitelerinden MIT'de çalışmalarını sürdüren Türk bilim insanı Canan Dağdeviren de yer aldı. 

BBC'nin hazırladığı listede Dağdeviren'in meme kanserinin ultrasonla erken teşhisi için giyilebilir 'elektronik sütyen'i icat etmesi öne çıkarıldı.

Dağdeviren'in düzenli kanser taraması yaptırmasına rağmen 49 yaşında geç evre meme kanseri teşhisi konan ve altı ay sonra hayatını kaybeden teyzesinden esinlendiği belirtilirken, "Dağdeviren, teyzesinin başucunda, sütyen içine yerleştirilebilecek ve yüksek meme kanseri riski taşıyan bireylerin daha sık taranmasını sağlayacak bir teşhis cihazının kaba şemasını çizdi" denildi.

BBC, bu teknolojinin potansiyel olarak milyonlarca hayat kurtarabileceğini ifade etti.

Listede ayrıca insan hakları avukatı Amal Clooney, sinema yıldızı America Ferrera, feminist Gloria Steinem, eski ABD First Lady'si Michelle Obama, güzellik şirketi sahibi Huda Kattan ve Ballon d'Or ödüllü futbolcu Aitana Bonmatí ve yapay zeka (AI) uzmanı Timnit Gebru gibi isimler yer alıyor.

Aşırı sıcaklar, orman yangınları, sel ve diğer doğal afetlerin manşetlerden düşmediği bir yılda, iklim değişikliğiyle mücadele ve etkilerine uyum sağlamak için harekete geçen kadınlar listede öne çıktı.

BBC'nin 100 Kadın listesinde, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP28 öncesinde 28 İklim Öncüsüne de yer verildi