Dünya

BBC: Ukrayna'da yetimhaneden kaçırılan çocuğu Putin'e yakın isim evlat edilmiş

24 Kasım 2023 09:05

T24 Dış Haberler

2022 yılında Ukrayna'nın Herson kentindeki bir yetimhaneden kaçırılan 2 yaşındaki çocuğun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi müttefiklerinden Sergey Mironov tarafından evlat edildiği iddia edildi. 

BBC'nin ulaştığı kayıt ve belgelere göre kaçırılan Margarita Propenko'nun ismi Marina Mironova olarak değiştirildi. Belgede Adil Bir Rusya partisi lideri Mironov ve eşi İnna Varlamova'nın evlat edinen ebeveynler olarak kaydedildiği görülüyor. 

Cenevre Sözleşmeleri, sivillerin gereksiz olarak tahliye edilmelerini ve çocukların aile statülerinin değiştirilmesini yasaklıyor. Bu sebeple Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması ve orada evlat edilmesi savaş suçu teşkil edebilir. 

Varlamova, 2022'nin Ağustos ayında kendisini "Moskova'dan çocuk ilişkileri direktörü" olarak tanıtıp Herson'daki çocuk hastanesini ziyaret etmişti. O dönem 10 aylık olan Propenko, bu sırada hastanede bronşit tedavisi görüyordu. 

BBC'ye konuşan kaynaklar, ziyaretten kısa süre sonra Propenko'nun yaşadığı yetimhaneye gönderildiğini ve daha sonra askeri üniforma giyen bir grup Rus tarafından alınıp Moskova'ya götürüldüğünü ifade ettiler. Propenko, henüz yeni doğmuşken annesi tarafından yetimhaneye verilmişti. 

Kaynaklar, daha sonra yetimhanedeki diğer çocukların da Rus yetkililer tarafından Kırım'a götürüldüklerini söylediler. 

Mironov, Ukraynalı bir çocuk evlat edindiği iddialarını reddetti ve bunların Ukrayna gizli servisi tarafından üretilen yalan haberler olduğunu iddia etti. 

Ukrayna, 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın topyekun işgal girişiminden bu yana 19 bin 546 çocuğun Rusya'ya götürüldüğünü söylüyor.