Politika

BBP lideri Destici'den "Hakkari" yorumu: Bize göre kayyım uygulamalarında bir yanlışlık yok

10 Haziran 2024 20:07

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Hakkari Belediyesi'ne atanan kayyımın anayasaya ve hukuka uygun olduğunu öne sürerek, "Hükümet bunu uygulamazsa, İçişleri Bakanlığı bunu uygulamazsa o zaman suç işlemiş olur. Mecbur kayyım atanacak, başka çaresi yok. Bize göre kayyım uygulamalarında bir yanlışlık yok. Her şey yasaya, anayasaya, kanuna uygun olarak yürütülür" dedi.

BBP Genel Başkanı Destici, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti. Vali Aksoy tarafından valilik bahçesinde karşılanan Destici, şeref defterini imzaladı. Vali Aksoy’dan kentteki çalışmalarla ilgili bilgi alan Destici, ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na geçti. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'nin karşıladığı Destici ve partililer, seçimleri kazanan Ünlüce'yi tebrik etti.

Ziyaretlerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Destici, Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyımın anayasa ve hukuka uygun olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye, bir hukuk devletidir. Yani bir taraftan 'Türkiye, hukuk devleti' diyeceksiniz ama diğer taraftan Türkiye hukuku uyguladığı zaman da buna adeta isyan edeceksiniz. Şimdi İçişleri Bakanlığı ya da hükümet durup dururken bir ilimize kayyım atamıyor. Yani Hakkari Eş Belediye Başkanı ya da resmiyette seçilmiş belediye başkanı hüküm giydi ya, şu anda hüküm giydi. Yani zaten belediye başkanlığı koltuğunda oturması yasal olarak mümkün değil. Şimdi Van'da önce bir süreç yaşandı biliyorsunuz orada. Şimdi o da hüküm giydiğinde ne olacak? Orayla ilgili de aynı şey yapılacak. Yani hükümet bunu uygulamazsa ya da diğer belediyelerle ilgili. Hükümet bunu uygulamazsa, İçişleri Bakanlığı bunu uygulamazsa, o zaman suç işlemiş olur. Mecbur kayyım atanacak, başka çaresi yok.

"Kanun, kayyım atanmasını emrediyor"

Şu anda 'Meclisten bir meclis üyesi seçilsin' deniyor. Kanun, kayyım atanmasını emrediyor, gerekli kılıyor. Zorunlu kılıyor. Çünkü belediye meclisinden insan ne zaman atanır? Ölüm olur, istifa olur o zaman meclis oturur kendi içinden birini belediye başkanı olarak seçer. Ama burada öyle bir şey söz konusu değil ki. Burada terör suçundan dolayı görevden alınıyor ve yerine kayyım atanır deniyor. Yani belediyeden birisi seçilir demiyor. Onun için herkes kanuna baksın ve kanuna göre konuşsun.

"Nerede terörle iltisaklı bir seçilmiş varsa alınmalı ve yerine kayyım atanmalı"

Bize göre kayyım uygulamalarında bir yanlışlık yok. Her şey yasaya, anayasaya, kanuna uygun olarak yürütülür. Burada efendim en çok söylenen nedir? Halkın oyu. Efendim işte o şehrin oyu, bu şehrin oyu. Oya kimse bir şey demiyor, hepimizin oya saygısı var. Vatandaşa hepimizin saygısı var. Ama terör suçlusuysa, terörden hüküm giymişse ya da terörle irtibatı devam ediyorsa belediyenin imkanlarını terör örgütüne kullandırıyorsa, tabiri caizse peşkeş çekiyorsa devlet bunu seyretmez. Devletin görevlileri yetki verdiği kişiler ya da bakanlıklar bunu seyretmez. Olan budur ve kayyım atamaları yasaya ve anayasaya, hukuka uygundur. BBP olarak biz terörle mücadelenin bir parçası olarak görüyoruz. Asla geri adım atılmamalıdır ve nerede terörle iltisaklı bir seçilmiş dahi olsa, bir belediye başkanı varsa alınmalı ve yerine kayyım atanmalıdır."

Suriye’nin kuzeyinde bir terör devleti kurulmaya çalışıldığını söyleyen Destici, şöyle konuştu:

"Bakın, şu gerçeği görmemiz lazım. Yani bizim etrafımızda, bakın Suriye'nin kuzeyinde bir terör devleti kurdurulmaya çalışılıyor. Peki, bu terör devletini şu anda PKK'nın siyasi uzantısı olan DEM Parti destekliyor mu? Destekliyor. Hatta müsaade etseniz, gidecekler orada silahlı mücadeleye katılacaklar. Kime karşı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı. Türk Askeri’ne karşı. Ama bizim için en büyük tehdit orasıdır. Bunları birbirinden bağımsız ve irtibatsız göremeyiz." (DHA)

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU'NUN ANALİZİ: 31 Mart ayarlı “kayyım” cezası: 10 yıllık dava, bir anda 19,5 yıl cezayla bitti

TIKLAYIN - Hakkari’de kayyıma gerekçe olan davanın savcısı, Bakanlığın ‘FETÖ firarisi’ listesinden çıktı

TIKLAYIN - Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 24 saat avukat görüş yasağı, dosyaya kısıtlılık: "Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilir"

TIKLAYIN - Hakkari’ye kayyım olarak atanan Vali Ali Çelik: Soylu’dan sonra Hakkari’ye atandı, 31 Mart’tan sonraki ilk kayyım oldu

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması tepki çekti: "Tamamen antidemokratik bir uygulama; bu yanlıştan bir an önce vazgeçin!"

TIKLAYIN - Özgür Özel'den kayyım tepkisi: Yaşananlar, Hakkari halkının iradesini yok saymaktır, kayyım anlayışının karşısındayız!

TIKLAYIN - Ahmet Türk'ten Özgür Özel'in kayyım açıklamasına: Demokrasi ve halk iradesine saygının önemi açısından değerlidir

TIKLAYIN - CHP'den Hakkari Belediyesi'ne kayyım kararına ilk tepki: Erdoğan'ın "normalleşme" söylemi, bakanlar eliyle baltalanıyor

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne polis baskını; Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alındı

TIKLAYIN - Bakanlık duyurdu, Hakkâri Belediyesi'ne kayyım atandı

TIKLAYIN - Hakkari yerel seçim sonuçları

TIKLAYIN - Kayyım bilançosu: Diyarbakır’da taşınmazlar 290 milyon TL'ye resmi kurumlara devredildi