Çevre

Berlin yakınlarındaki dev Tesla fabrikası için yaklaşık 500 bin ağaç kesildi

22 Ağustos 2024 07:23

T24 Dış Haberler

Uydu görüntüleri üzerinde yapılan bir analize göre Tesla'nın Almanya'nın başkenti Berlin'in yakınlarında geliştirmek olduğu dev fabrika için 500 bin kadar ağaç kesildi. 

Fabrikanın genişletilmesi kararı Almanya'da büyük tartışmalara neden olurken, inşaat alanı büyük protestoların hedefi oldu. 

Tesla'nın sahibi Elon Musk, yerel polisi "içeri solcu protestocuların girmesine izin vermekle" suçlamıştı. 

Çevre araştırmaları yapan Kayrros şirketine göre uydu görüntüleri, fabrika için Mart 2020 ve Mayıs 2023 arasında 329 orman kesildiğine işaret ediyor. 

Mayıs ayından bu yana iklim aktivistleri fabrikanın genişleme planını önlemek için eylemler yapıyor; çevrede ağaç evlerde kalıyor ve kampüsü basmaya çalışıyor. Bir grup, mart ayında fabrikanın elektrik iletim kulesini kundaklayarak üretimi birkaç günlüğüne durdurdu.

Tesla'nın Musluğunu Kapatın grubundan Karolina Drzewo, analizin şirketin elektrikli araç üretiminin Berlin çevresinde doğayı yok ettiğini gösterdiğini vurgularken, Tesla'nın madencilik çalışmalarıyla küresel tehditler de oluşturduğunu ifade etti. 

Drzewo, "Almanya'nın en kuru bölgelerinden birinde çevreye zaten çok zarar verildi. Genişleme ve dolayısıyla daha fazla ormanın yok edilmesi, korunan içme suyunun tehlikeye atılması önlenmeli" dedi.