Dünya

Beyin parazitleri Alzheimer ve Parkinson tedavisinde umut olabilir

30 Temmuz 2024 08:30

T24 Dış Haberler

Bilim insanları, beyin parazitlerinin Alzheimer ve Parkinson gibi bilişsel bozuklukların tedavisinde kullanılabileceğini keşfettiklerini açıkladı. 

Alzheimer dahil çoğu nörolojik rahatsızlığın, beyindeki protein işlev bozukluğuyla bağlantılı olduğu biliniyor.

Glasgow Üniversitesi öncülüğündeki bir grup araştırmacı, Toxoplasma gondii adı verilen yaygın bir beyin parazitinin, nörolojik hastalıkların tedavisine yardımcı olmak için beyne terapötik proteinler iletmek üzere tasarlanıp tasarlanamayacağını belirlemek için çalışma yürüttüklerini duyurdu. 

Araştırmacılar, Alzheimer Hastalığı, Parkinson ve Rett Sendromu da dahil olmak üzere çoğu nörolojik rahatsızlığın bir şekilde protein işlev bozukluğuyla bağlantılı olduğunu, ancak yeni proteinleri nöronların içinde doğru yere ulaştırmanın zor olduğunu belirtti.

Dünya nüfusunun üçte birinde uyku halinde yaşadığı düşünülen Toxoplasma gondii parazitinin, sindirim sisteminden beyne geçerek proteinlerini nöronlara salgılamak üzere evrimleştiği belirtiliyor. Parazitler, bilişsel bozuklukların tedavisinde zorlukla karşılaşılan kan-beyin bariyerini geçebiliyorlar. 

Ekip, parazitlerin, MECP2 genindeki mutasyonlardan kaynaklanan zayıflatıcı bir nörolojik bozukluk olan Rett sendromu için umut vadeden bir tedavi olarak görülen MeCP2 proteinini iletmesine odaklandıklarını söyledi. 

İlk başarı, Glasgow Üniversitesi araştırma ekibinin Tel Aviv Üniversitesi'nden bir ekiple birlikte çalışarak Toxoplasma gondii'yi MeCP2 proteinini üretecek şekilde tasarlamasıyla geldi. Hem beyin organoidleri hem de fareler kullanılarak yapılan diğer deneyler, tasarlanan parazitlerin proteini hedef hücre konumuna ulaştırabildiğini gösterdi.

Ekip şimdi, hücrelere zarar vermelerini önlemek için, parazitlerin proteini verdikten sonra ölmelerini sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışıyor.

Araştırma ekibi, bu atılımın, nörolojik rahatsızlıkları olan insanları tedavi etmenin yeni ve etkili yollarını bulma arayışında heyecan verici bir adım olduğunu ifade etti.