Dünya

Biden: İsrail Refah'ı işgal ederse bazı silahları sağlamayı sonlandıracağız

09 Mayıs 2024 08:19

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırması durumunda ülkesinin kendilerine bomba ve topçu mermisi sağlamayı bırakacağını söyledi. 

CNN'e verdiği söyleşide Biden, hem İsrail'den hem Cumhuriyetçi Parti'den gelen tepkilere karşı geri adım atmayarak yönetiminin Refah'a bir saldırı için silah sağlamayacağını vurguladı. 

Biden, "Henüz Refah'a girmediler. Açıkça belirttim, eğer Refah'a girerlerse tarihi olarak o şehirlerde kullanılmış silahları onlara (İsrail'e) temin etmeyeceğim" diye konuştu.

Biden söyleşiyi, bin 800 tane 907 kilogramlık, bin 700 tane de 227 kilogramlık bombanın İsrail'e gönderilmesini durdurduğunun ABD basınına yansımasından sonra verdi. ABD lideri konuyla ilgili olarak, "Nüfusun yoğun olduğu bölgelere atılan o bombalar sebebiyle Gazze'de siviller öldürüldü" diye konuştu. 

ABD'nin şehre sığınan 1.5 milyon insanın can güvenliğinin sağlanamaması tehlikesi sebebiyle karşı çıktığı Refah kara harekatında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ısrarcı olması  ABD ve İsrail arasında giderek büyüyen çatlağı su yüzüne çıkardı. 

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, ABD'nin İsrail'e silah sağlamayı bırakacağına inanmadığını söylerken, Washington'ın bazı silah ihracatlarını bekletmesinin "hayal kırıklığı" yarattığını söyledi.

Erdan, "ABD, Hamas'ı yok etmek için kullanacağımız silahları göndermeyi geciktirirken Hamas'ı yok etme mücadelesinde partnerimiz olduğunu söyleyemez" dedi.