Resmî ilan ve reklam yayımıyla alakalı internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiklerinin objektif bir şekilde ölçümlenmesi amacıyla Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından geliştirilen BİK Analitik, bağımsız denetim firması tarafından gerçekleştirilen kontrol ve denetimlerden başarıyla geçerek uluslararası bir standart olan "ISAE 3000" kapsamında "Güvence Denetimi Raporu" aldı.
İlk yerli ve millî ölçüm sistemi BİK Analitik, ülke genelinde hâlihazırda 420 internet haber sitesini anlık olarak takip ederek kamu kaynaklarının basın sektörüne dağıtımını sağlıyor.
Güvence denetiminden geçti
Yönetmelik uyarınca uluslararası alanda yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşu, internet haber sitelerinin ziyaretçi trafik bilgilerinin ölçümlerine ilişkin süreçlere güvence sağlanması amacıyla BİK Analitik’in 1 Ocak 2024 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasındaki işletim etkinliklerini denetime tabi tuttu.
Güvence çalışması, Uluslararası Bağımsız Denetim ve Güvence Denetimi Standartları Kurulu (IAASB) tarafından yayımlanan ve finansal olmayan bilgilere yönelik hazırlanan Uluslararası Güvence Denetimi Standardına (ISAE 3000) uygun olarak yapıldı.
Denetim kapsamında; BİK Analitik uygulama süreçlerine yönelik "inceleme", "sorgu", "gözlem" ve "yeniden gerçekleştirme" testleri gerçekleştirildi. Toplanan denetim kanıtları ve edinilen bilgiler sonucunda hazırlanan raporda; sistemin internet haber sitelerinin ziyaretçi trafik ölçümü süreçlerini, tasarlandığı ve işletildiği şekilde doğru olarak yansıttığı, sistem ve süreç tanımında yer alan kontrollerin makul güvence sağlayacak şekilde tamamlayıcı kontrollerle desteklenerek etkin olarak işletildiği belirtildi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, BİK Analitik'in uluslararası standartları içeren testlerden geçmesini gururla karşıladıklarını ifade ederek "Gelinen noktada BİK Analitik, uluslararası standartlara göre güvenilir olduğunu kanıtladı" dedi.
Marka tescil belgesi var
Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan marka tescil belgesi alan BİK Analitik, Türk Standardları Enstitüsü’ne yaptığı başvuru sonucunda yazılım paketlerinin kalite gereksinimlerini, bu paketlerin test dokümanlarının ne tür özelliklere sahip olması gerektiğini ve yazılım paketlerinin uyumluluk değerlendirmeleri için gerekli talimatları açıklayan uluslararası bir standart olan TS ISO/IEC 25051 belgesine de sahip