T24 Dış Haberler
Antarktika'daki bilim insanları, yaklaşık 40 yıl önce buzlu kıtadan kopan, New York şehrinin üç katı büyüklüğündeki, dünyanın en büyük buzdağını incelemeye başladı.
A23A olarak bilinen dev buzdağı, bir zamanlar Şili'nin güneyindeki Batı Antarktika'daki bir buz rafına bağlıydı ancak 1986'da ayrıldı. O zamandan beri buzdağı, Weddell Denizi'nde okyanus tabanına yapışmış haldeydi. Geçen hafta, Britanya Antarktika Araştırması, buzdağının artık sıkışıp kalmadığını ve Antarktika'nın altındaki Güney Georgia adasına doğru giderken bir “buzdağı geçidine” doğru sürüklendiğini keşfetti.
Buzları kıran araştırma gemisi RRS Sir David Attenborough'daki İngiliz bilim insanları buzdağını bizzat incelerken dünyanın görmesi için drone görüntülerini yayınladılar. Yaklaşık 4 bin kilometre kare (bin 500 mil kare) büyüklüğüne sahip olan buzdağı, Londra ve Avustralya Başkent Bölgesi'nin neredeyse iki katı büyüklüğünde.
New York'un üç katı büyüklüğünde
Araştırma gemisindeki bilim insanları, Antarktika ekosistemlerinin okyanusun karbon ve besin döngülerini nasıl etkilediğini araştırmak için güneye giderken A23A'ya rastladı. Geminin baş bilim insanı Dr. Andrew Meijers, "Buzdağının Weddell Denizi'nden çıkış rotasının planladığımız rotanın tam karşısına denk gelmesi ve bu fırsattan yararlanacak doğru ekibe sahip olmamız inanılmaz derecede şanslı olduğumuzu gösteriyor" dedi.
Araştırmanın kutup okyanusları bilim lideri biyojeokimyacı Laura Taylor, buzdağının çevresinden deniz suyu örnekleri alan bilim insanları ekibinin bir parçası. Taylor, bu örneklerin buzdağının sudaki karbon seviyelerini nasıl etkilediğini belirlemeye yardımcı olacağını umuyor.
Taylor, "Bu dev buzdağlarının içinden geçtikleri sulara besin sağlayabildiğini ve normalde daha az verimli alanlarda gelişen ekosistemler yaratabildiğini biliyoruz. Belirli buzdağlarının, ölçeklerinin ve kökenlerinin bu süreçte ne gibi bir fark yaratabileceğini bilmiyoruz." dedi.
Ekibin ekosistem bilimi lideri Prof Geraint Tarling, "Kutup ekosistemleri, dünya okyanuslarındaki karbon ve besin dengesinin düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynuyor ve buzdağlarının erimesinden çeşitli şekillerde etkileniyor. Toplanan veriler, bu süreçlere ilişkin anlayışımızı ve bunların iklim değişikliğine duyarlılığını artıracak." dedi.