10 Nisan 2025 08:57
Güncelleme: 10 Nisan 2025 09:24
Bilirkişi raporu, Bolu Kartalkaya’daki 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınında kurtarma önceliğinin “ayrıcalıklı misafirler”e verildiğini ortaya koydu.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 21 Ocak’ta meydana gelen ve 36’sı çocuk olmak üzere toplam 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi. Rapora göre, yangının ana mutfağın restoranında bulunan “show” alanındaki ızgaranın neden olduğu bir yanma sonucu başladığı, ancak o alanda bulunmaması gereken LPG’nin hızla büyümeye yol açtığı belirtildi. Bilirkişi, LPG beslemesinin kesilmediğini, vanaların kapatılması halinde yangının büyümesinin ve can kayıplarının engellenmiş olabileceğini vurguladı.
Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, raporda, yangın sırasında bazı“ayrıcalıklı misafirler”in önce kurtarılmak istendiği, bu nedenle genel uyarı sistemlerinin devreye sokulmayarak izdihamın önlenmeye çalışıldığı tespitine yer verildi. Otel yöneticilerinin ve personelin, yangını herkese aynı anda duyurmak yerine belirli kişilere öncelik tanıdığı ifade edildi. Video kayıtlarının ve telefon görüşmelerinin, önceliğin yöneticilerle yakınlarına verildiğini ortaya koyduğu aktarıldı.
Kartalkaya otel yangını mağdurları hukuken ne yapmalı?
Bilirkişiler, otelde bulunan yangın merdivenlerinin dışa tam açılmadığını, kapıların ahşap olup yangını engelleme özelliğinden yoksun olduğunu ve binanın 11. katında ise yangın merdivenin asma kilitli demir kapıyla kapatıldığını saptadı. Yangın sırasında personelin doğru tahliye kurallarını işletmediği, bu nedenle “altın” sayılabilecek 7-8 dakikalık sürede toplu çıkışın mümkün olmadığı belirtildi. Rapor, otel faciasının “dünyada kayıt altına alınan 6. büyük otel yangını” olduğunu kaydetti.
Kartalkaya’da 12 günde ne oldu?
Grand Kartal Otel Yangını bilirkişisi Prof. Dr. Servet İbrahim Timur, TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi Otel Yangınını Araştırma Komisyonu'nda yangınla ilgili sunum yaptı. Prof. Dr. Timur, yangın uyarı sisteminin çalışmadığını ve elektrik panosunun olay yerinde bulunamadığını ifade etti. AKP Kahramanmaraş Milletvekili Tuba Köksal'ın, yangın anında haberleri olsaydı en çok kaybın olduğu katlardaki kişilerin kurtarılıp kurtarılamayacağını sorması üzerine, Timur, ilk 7-8 dakikanın kritik olduğunu ve bu sürede kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca, bilirkişi Hikmet İskender de bu kişilerin kurtulabileceğini ifade etti.
Soruşturma kapsamında, aralarında otel sahibi Halit Ergül'ün de olduğu 22 şüpheli ilk olarak tutuklandı. Bilirkişi raporunun ardından Ergül'ün eşi Emine Mürtezaoğlu Ergül, kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu dahil olmak üzere 6 kişi daha tutuklandı. Böylelikle toplam tutuklu sayısı 28’e yükseldi.
Kartalkaya yangını: Neden başımıza felaketler gelmeden önce harekete geçmiyoruz?
Bilirkişi raporunda; Otelin işletme belgesini veren ve onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ve otel sahiplerinin ve yönetim kurulu üyelerinin eksiklikleri bilerek gidermemeleri ve birden fazla sayıda ihmal sebebi ile olayda birinci derecede asli kusurlu oldukları belirtildi.
Arabanızı park ederken iki kere düşüneceksiniz |
© Tüm hakları saklıdır.