T24 Haber Merkezi
6 Şubat depremlerinde 1400'den fazla insanın hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’ne ait bilirkişi raporunu T24 duyurmuştu. Kahramanmaraş'ta 22 bloktan oluşan sitenin yıkılma nedenlerinin incelendiği bilirkişi raporunda, depremde tamamen çöken binaların enkazının hızla kaldırılması nedeniyle en kritik tespitler yapılamamıştı. Kolonların ve taşıyıcı sistemlerin kesilip kesilmediğine dair tespit yapılamadığı kaydedilen raporda, bölgedeki zemin sıvılaşması ise araştırılmamıştı. Bilirkişi raporuna itiraz eden Ebrar Sitesi aileleri ise depremin 7'nci ayında bir araya geldi. Kahramanmaraş'taki sitenin enkaz alanında buluşan aileler, kaybettikleri için adalet istedi.
Enkazdan alınmayan eksik örneklerin tamamlanmasını isteyen Ebrar Sitesi aileleri, zemin etüdünün incelenmesini ve bölgedeki sıvılaşmanın tespit edilerek soruşturma dosyasına girmesini talep etti.
TIKLAYIN - Depremin simgelerinden Ebrar Sitesi’ne ait bilirkişi raporundan skandal çıktı: Enkaz hızla kaldırıldı, en kritik tespitler yapılamadı
Bir araya gelen aileler adına konuşan Muhammed Taner, konuşmasına, "Sahip olduğu her şeyi kaybetmiş aileler adına burada bulunmaktayız" diyerek başladı.
Başta Kahramanmaraş olmak üzere, Hatay ve Adıyaman depremin vurduğu 11 ildeki ölümlerin çoğunun binalardan kaynaklandığını söyleyen Taner, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Amacımız, delillerin yok edilmesinin önüne geçmek"
"Burada toplanmamızın amacı siyasi söylem ve herhangi bir parti hakkında konuşmak için değildir... Burada olmamızın amacı deprem sonrası meydana gelen delillerin yok edilmesinin, açılan kamu davalarının haksız ve adaletsiz bir şekilde karara bağlanmasının önüne geçmektir.
Bizler, sevdiklerimize, değerlerimize, hak ve adalete savaş açanlara karşı direnenlerin sesi olmak için burada toplandık. Sayısız masum vatandaşımızın öldüğü bu depremde, sorumlu kişilerin yargılanma sürecinde adalet sağlayanların ne yazık ki kalbinin karardığını görmüş olduk. Bundan sonra hak ve adalet arayışımız birlikte ve düzenli olarak her ay toplanarak mücadelemize devam edeceğiz."
Ebrar Sitesi aileleri, adalet sağlanana ve tüm sorumlular yargılanana kadar her ay site alanında bir araya geleceklerini duyurdu.
"Sesini duymadığım Alperen'im, iyi ki doğdun çocuğum!"
Yakınlarını kaybedenlerin bazıları şunları söyledi:
"Neden iş makineleri buraya gelmedi, yavrularımızın yarısı içeride bağıra bağıra öldüler."
"Canım ciğerim evladımı, gelinimi, iki aylık torunumu kaybettim. 30'a yakın akrabamı kaybettim. Suçlular çekecek cezasını. Adalet istiyorum!
"Geçmedi, geçmeyecek adalet istiyorum. Sesini duymadığım Alperen'im, iyi ki doğdun çocuğum!"
Bilirkişi raporu | Depremin simgelerinden Ebrar Sitesi’ne ait bilirkişi raporundan skandal çıktı: Enkaz hızla kaldırıldı, en kritik tespitler yapılamadı
6 Şubat depremlerinin simgelerinden, Kahramanmaraş’ın merkezinde yer alan Ebrar Sitesi’ndeki çok sayıda apartmanın yıkılma nedenlerini inceleyen dört kişilik bilirkişi heyetinin raporundan skandal çıktı. Raporda, depremde tamamen çöken sitedeki binaların enkazının hızla kaldırılmış olması nedeniyle kolonların ve taşıyıcı sistemlerin kesilip kesilmediğine dair tespit yapılamadığı kaydedildi. Rapor, yıkılan binaların temel beton dayanımlarının büyük bölümünün projelere uygun olduğu ancak üst yapıların beton dayanımlarının projedeki değerlerin çok altında kaldığını ortaya koydu. Depremden hemen sonra bazı binalardan karot örneği alındığı ancak demirlerin numunenin içinde dağılması nedeniyle analiz edilemediği tespiti de yapıldı. Raporu inceleyen bağımsız bilirkişi Prof. Dr. Can Balkaya, bilirkişinin yapısal sistem statik proje değerlendirmesi yapmamasını büyük bir eksiklik olarak nitelendirdi. Balkaya, temel beton dayanımlarının projeye uygun bulunmasına karşılık, bölgedeki sıvılaşmanın araştırılmadığını, mutlaka zemin etüdü ile ilgili ayrı bir inceleme yapılması gerektiğini vurguladı.
T24'ün ulaştığı videoda ise 4 katı toprağa gömülen K Blok'un zemininde su bulunduğu görüldü.
Kahramanmaraş merkezde 1997-2013 yılları arasında kooperatif olarak yapılan Ebrar Sitesi, 22 bloktan oluşuyordu. AFAD’ın 2020 yılında Kahramanmaraş için hazırladığı raporda, Ebrar Sitesi’nin de bulunduğu bölgedeki zemin sıvılaşmasına ve olası depremde binaların dayanıksız olduğu için yıkılacağına dikkat çekilmişti. Sadece 3 yıl sonra, 6 Şubat depremlerinde Ebrar Sitesi içindeki çok sayıda apartman yıkıldı ve bin 400’e yakın insan hayatını kaybetti. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı da Ebrar Sitesi’ndeki yıkıma ilişkin soruşturma kapsamında bilirkişi raporunu Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerinden talep etti. Dört kişilik bilirkişi heyetinin 19 Mart tarihli raporları savcılık dosyasına girdi.
Sıvılaşma araştırılmadı, zeminde su görüldü
Ebrar Sitesi'nin bilirkişi raporunda, enkazın hızla kaldırılmış olması nedeniyle kolonların ve taşıyıcı sistemlerin kesilip kesilmediğinin tespit edilemediği ve demirlerin numunenin içinde dağılması nedeniyle analiz edilemediği belirtildi. Depremde, Ebrar Sitesi'ndeki 9 katlı K Blok'un 4 katı, 10 katlı Serdar Bey Apartmanı’nın ise 7 katı toprağa gömülmüştü. Ancak bilirkişi raporunda, demir örnekleri alınamadığı için yeraltı su seviyesinin yarattığı tahribat ortaya konulamadı. Raporda, zemin sıvılaşmasının incelenmesine dair bir detaya da yer verilmedi.
Raporu inceleyen ve eksikleri tespit eden Yapı ve Deprem Mühendisi Prof. Dr. Can Balkaya, bölgedeki sıvılaşmanın araştırılmadığını ve mutlaka zemin etüdü ile ilgili ayrı bir inceleme yapılması gerektiğini belirtti.
19 Mart tarihli bilirkişi raporunda, Ebrar Sitesi’ni oluşturan binalarla ilgili tüm tespitler için:
TIKLAYIN - Depremin simgelerinden Ebrar Sitesi’ne ait bilirkişi raporundan skandal çıktı: Enkaz hızla kaldırıldı, en kritik tespitler yapılamadı
T24 DEPREM BÖLGESİNDE
TIKLAYIN - T24 deprem bölgesinde | En acı bekleyişin hikâyesi: Ebrar Sitesi
TIKLAYIN - Ebrar Sitesi'nin ardından Ümmügülsüm nine ve Emlik ailesi: "Bayram da istemiyorum seçim de… Bize cenazelerimizi verin…"
|