Gündem

Bingöl’de eylem ve etkinlikler yasaklandı; kente giriş çıkışlar kontrol altına alındı

Hakkari, Van ve Diyarbakır'ın ardından Bingöl'de de eylemler yasaklandı

05 Haziran 2024 11:48

Bingöl Valiliği, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından olası protestoları önlemek amacıyla bugünden itibaren 7 gün süreyle eylem ve etkinliklerin yasaklandığını ve kente girişi çıkışların kontrollü yapılacağını bildirdi.

Hakkari Belediye Başkanı DEM Partili Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınması ve yerine kayyım atanmasına yönelik olası eylemlerin önlenmesi amacıyla Doğu ve Güneydoğu’nun birçok kentinde eylem ve etkinlikler yasaklandı.

TIKLAYIN - Diyarbakır ve Van’da gösteri ve eylem yasağı uzatıldı

TIKLAYIN - Van'da bir haftalık eylem yasağı kararı

Bingöl Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

“İlimiz farklı noktalarında terör örgütüne müzahir şahıs veya şahıslarca, yapılan görevlendirmeyi protesto etmek suretiyle PKK/KCK terör örgütünü övücü ve destekleyici mahiyette eylemlerde bulunulabileceği, vatandaşların can ve mal güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek fiillerin meydana gelebileceği, karşıt görüşlü grupların karşı karşıya gelerek istenmeyen olaylara sebebiyet verilebileceği değerlendirilmektedir.

Milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici provokatif eylemlerin önüne geçilebilmesi, milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliğinin tesisi, can ve mal güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanması, Cumhuriyet'in temel nitelikleri ve devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, olası yasa dışı eylemlerin önlenerek müessif olayların yaşanmaması amacıyla Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar, spor faaliyetleri, bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan etkinlik ve toplantılar hariç olmak üzere yapılması muhtemel her türlü eylem/etkinlikler ile belirtilen konuların devamı niteliğindeki (toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, araç konvoyu, her türlü karşılama uğurlama, kapalı yer toplantısı, açlık grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma, vb.) etkinliklerin 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 19. maddesine istinaden 5 Haziran 2024 günü saat 00.01’den 11 Haziran 2024 günü saat 23.59’a kadar olmak üzere 7 gün süre ile Bingöl il sınırları (il merkezi, ilçeler ve Jandarma sorumluluk bölgeleri dahil) içerisinde yasaklanmasına, yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergahını kullanarak her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs, şahıslar, grup, grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesine karar verilmiştir.”

Ne olmuştu? 

31 Mart'ta seçimlerinde yüzde 48.92 ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Belediye Eş Başkanlığı görevine seçilen Mehmet Sıddık Akış, 3 Haziran'da Van'da gözaltına alındı. Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklama ile Hakkari Belediyesi'ne Başkan Vekili olarak Vali Ali Çelik'in atandığını duyurdu. Yaşanan gelişmelerin ardından Hakkari Valiliği il genelinde yürüyüş, toplantı, basın açıklaması, oturma eylemi gibi her türlü protestoları 10 gün süreyle yasakladı.

TIKLAYIN - Bakanlık duyurdu, Hakkâri Belediyesi'ne kayyım atandı

İçişleri Bakanlığı, görevden almaya ilişkin Akış hakkında "terör örgütü üyeliği" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılmış bir davayı ve sürmekte olan bir soruşturmayı gerekçe gösterdi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, konuyla ilgili "Bu darbeci, kayyımcı ve yeminli Kürt düşmanı anlayışı ret ediyoruz. İrademizi asla kimseye yedirmeyiz" tepkisini gösterdi.

Yaşanan gelişmelerin ardından DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu özel gündemle toplandı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti )Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, partisinin Hakkari’de yaşanan gelişmelere ilişkin MYK kararlarını açıkladı. DEM Parti, Akış'ın görevden alınıp yerine kayyım atanmasına karşı nöbet eylemlerine başladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasına tepki göstererek, "Yaşananlar, henüz iki ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. Kayyım görevlendirmesi geri çekilmelidir" dedi.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den kayyım tepkisi: Yaşananlar, Hakkari halkının iradesini yok saymaktır, kayyım anlayışının karşısındayız!

Nöbetin ikinci günü 4 Haziran'da DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Hakkari'de kayyıma karşı partililerle birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. Polis toplanan kitleye biber gazıyla müdahalede bulundu.

TIKLAYIN - Hakkari'de polisten DEM Partililere ve vatandaşlara sert müdahale: Yaralılar ve gözaltılar var!

Hakkari’ye gelen CHP heyeti, DEM Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, burada yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin erken dönemde kazanmış olduğu seçme ve seçilme hakkını engelleyen anlayışa karşı ortak mücadele ile dayanışarak kazanabiliriz. Bu dayanışmayı sürdürürsek bu kayyımcı anlayışı, siyasi darbeci anlayışı hep birlikte püskürtebiliriz" dedi.

TIKLAYIN - CHP Heyeti'nden DEM Parti Hakkari İl Başkanlığı'na destek ziyareti | Hatimoğulları: Dayanışarak kayyımcı anlayışı püskürtebiliriz

TIKLAYIN - Hakkari’de kayyıma gerekçe olan davanın savcısı, Bakanlığın ‘FETÖ firarisi’ listesinden çıktı

TIKLAYIN - Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 24 saat avukat görüş yasağı, dosyaya kısıtlılık: "Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilir"

TIKLAYIN - Hakkari’ye kayyım olarak atanan Vali Ali Çelik: Soylu’dan sonra Hakkari’ye atandı, 31 Mart’tan sonraki ilk kayyım oldu

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması tepki çekti: "Tamamen antidemokratik bir uygulama; bu yanlıştan bir an önce vazgeçin!"

TIKLAYIN - Özgür Özel'den kayyım tepkisi: Yaşananlar, Hakkari halkının iradesini yok saymaktır, kayyım anlayışının karşısındayız!

TIKLAYIN - Ahmet Türk'ten Özgür Özel'in kayyım açıklamasına: Demokrasi ve halk iradesine saygının önemi açısından değerlidir

TIKLAYIN - CHP'den Hakkari Belediyesi'ne kayyım kararına ilk tepki: Erdoğan'ın "normalleşme" söylemi, bakanlar eliyle baltalanıyor

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne polis baskını; Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alındı

TIKLAYIN - Hakkari yerel seçim sonuçları

TIKLAYIN - Kayyım bilançosu: Diyarbakır’da taşınmazlar 290 milyon TL'ye resmi kurumlara devredildi