Gündem

BirGün yazarı "çocuk açlığını" kaleme aldı: Türkiye’de çocukların önemli bir kısmı ekonomik eşitsizlikler nedeniyle sağlıklı ve dengeli beslenmeye erişemiyor

24 Eylül 2024 09:29

T24 Haber Merkezi 

BirGün yazarı Özge Güneş, iktidarın "kemer sıkma" politikalarının çocuk açlığına ve eğitimde eşitsizliğine neden olduğunu belirterek; "OECD verilerine göre, çocuk yoksulluğunda yüksek sıralarda yer alan Türkiye’de çocukların önemli bir kısmı ekonomik eşitsizlikler nedeniyle sağlıklı ve dengeli beslenmeye erişemiyor. Dahası, geçtiğimiz günlerde Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’nun da dikkat çektiği üzere beslenme sorunları, sadece açlık değil, aynı zamanda eğitimde de fırsat eşitsizliği de yaratıyor" ifadelerini kullandı. 

Uygulanamayan okul yemeği programı, Sağlık Bakanlığı’nın Strateji Planı’ndan çıkarıldı

Sağlık Bakanlığı okul yemeği programını uygulayamadı 

BirGün yazarı Özge Güneş, "Kemer sıkma politikaları açlığı körüklüyor" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Güneş'in yazısı şöyle: 

"Gıda üretimindeki kriz, tüm toplumu derinden etkiliyor. Özellikle çocuklar gibi kırılgan grupların bu sürecin en ağır bedelini ödemekte olduğu gerçeği ise işin barbarlık boyutunu yansıtıyor. OECD verilerine göre, çocuk yoksulluğunda yüksek sıralarda yer alan Türkiye’de çocukların önemli bir kısmı ekonomik eşitsizlikler nedeniyle sağlıklı ve dengeli beslenmeye erişemiyor. Dahası, geçtiğimiz günlerde Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’nun da dikkat çektiği üzere beslenme sorunları, sadece açlık değil, aynı zamanda eğitimde de fırsat eşitsizliği de yaratıyor. Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak’ın belirttiği gibi, milyonlarca çocuk sağlıklı ve dengeli beslenemiyor, temiz suya erişemiyor. Bu, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini olumsuz etkileyerek eğitim başarılarını düşürüyor.

Bu süreç, bir yanıyla üretimdeki krizin toplumun en savunmasız kesimlerini de etkileyerek gıda güvencesini bir bütün olarak tehdit ettiğini gösteriyor. Diğer yandan ise gıda hakkının sadece üretimle değil, çocukların eğitimdeki başarıları ve sağlıklı bir nesil yetiştirme ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurguluyor; sosyal yardım kesintilerinin uzun vadeli etkilerinin ne kadar yıkıcı olabileceğini de gözler önüne seriyor."

Yazının tamamını okumak için tıklayın


Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?