Gündem

Bir senede 3 kere sızıntı meydana gelen maden şirketi, şimdi de tarım arazileri yanındaki alanı istiyor

fotoğraf Acacia Madencilik sitesinden alınmıştır

03 Aralık 2023 09:48

Kastamonu’da işlettiği, bir senede üç kere sızıntı meydana gelen bakır madeninin atıklarını kanal suyuna bıraktığı iddialarıyla gündeme gelen Acacia Madencilik, şimdi de aynı bölgede tarım arazilerine 100 metre yakın bir alanı istiyor.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Hanönü Çevre Platformu’ndan Mehmet Sosyal alandan numune alarak İstanbul’daki bir laboratuvarda analiz yaptırdı. Analiz sonuçlarında bakır, civa, demir, krom ve kurşun gibi ağır metallerin yüksek oranda olduğu görüldü. Sosyal’ın suç duyurusunda bulunmasının ardından ekipler bölgede inceleme yaptı. İnceleme sırasında kanala karışan su için “yağmur suyu” dediği öne sürülen şirket yetkilileri iddiaları reddetti.

Acacia Madencilik bu kez Hanönü’nün Yılanlı ve Küreçayı köylerini kapsayan alanında bakır ocağı işletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. 30 milyon TL’lik proje kapsamında madenin kurulması planlanan ormanlık ve tarım arazilerinden oluşan alana en yakın konut 100 metre mesafede.