Eğitim

Birgün: 13 ilde sınavlı Anadolu Lisesi kalmadı

13 Ocak 2025 09:00

Güncelleme: 13 Ocak 2025 09:01

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) aldığı kararla 66 okul, proje okul özelliğini kaybetti. Bu karar sonucu 13 ilde sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi kalmadı. Eğitimciler, değişikliklerin yeni eğitim sistemine uygun okul ve öğrenci profili yaratmayı amaçladığını belirtiyor.

Proje okulları, genellikle başarı sıralamasında üst sıralarda yer alan ve MEB tarafından seçilen okullar. Bu okullara, öğretmen ve yönetici atamaları Bakanlık tarafından yapılıyor. Her dört yılda bir, bu okulların statüsü değerlendiriliyor.

Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, MEB’in aldığı kararla bunlardan 66’sı proje okul olma özelliğini kaybetti. Bu okullar arasında imam hatip ya da meslek lisesi hiç yer almadı. Alınan karar neticesinde ise 13 ilde sınavla girilebilecek Anadolu lisesi kalmamış oldu. Bu iller; Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu, Çanakkale, Giresun, Iğdır, Karaman, Rize, Sinop, Dersim ve Uşak.

Bu illerde, meslek liseleri ve imam hatip okulları ise mevcut. Örneğin, Ardahan'da 2 imam hatip, 6 meslek lisesi merkezi yerleştirme ile öğrenci alırken, Bolu’da da benzer bir durum söz konusu.

BirGün Yazarı Eğitimci Feray Aytekin Aydoğan proje okul uygulamasının siyasal kadrolaşma ve ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan değişikliklerle yeni rejime uygun okul ve öğrenci profili yaratma projesi olduğunu söyledi. Aydoğan, bu uygulamanın başlangıcının, eski MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in dönemine dayandığını ve akademik başarıya sahip liselerin hedef alındığını belirtti. Ayrıca, proje okullarıyla birlikte imam hatip ve meslek liselerinin sayısının arttığını, bu durumun öğrencileri istemedikleri okullara yönlendirdiğini ifade etti.


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi