Kültür-Sanat

"Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri" Salt Beyoğlu'nda

Mekâna özgü olarak kurgulanan enstalasyonlar, 5 Haziran 2024 - 6 Nisan 2025 tarihlerinde beş ayrı programda sunulacak

11 Haziran 2024 14:29

"Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri", Özcan Ertek, Fulya Uçanok, Ömer Sarıgedik, Zeynep Ayşe Hatipoğlu ve Passepartout Duo’nun Salt Beyoğlu’ndaki Kış Bahçesi’nde art arda yer alacak bir dizi ses enstalasyonundan oluşuyor. Program, adını elektronik müziğin öncülerinden Mort Garson’ın bitkilere ithaf ettiği Mother Earth’s Plantasia (1976) albümünden alıyor.

Garson’ın, bitkilerin gelişiminde müzik ve ses dalgalarının etkisini irdeleyen The Secret Life of Plants (Bitkilerin Gizli Yaşamı) (1973) kitabından etkilenerek hazırladığı albüm, Los Angeles’taki Mother Earth isimli çiçek dükkânında “bitkilerin dinlemesi için” kaydedilir ve dükkândan çiçek alanlara hediye edilir. Sentezleyici ile elektronik sesleri yenilikçi biçimlerde kullanan bu çalışmadan esinlenen seri, Kış Bahçesi’ndeki bitkiler ile ses ve müzik üzerinden ilişki kuran üretimleri bir araya getiriyor.

"Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri", L’Internationale‘nin Museum of the Commons (Müşterekler Müzesi) projesi kapsamında ve EK BİÇ YE İÇ desteğiyle gerçekleştirilecek. Mekâna özgü olarak kurgulanan enstalasyonlar, 5 Haziran 2024 - 6 Nisan 2025 tarihlerinde beş ayrı programda sunulacak.