Gündem

Biyoenerji ile tedavi gerçekten mümkün mü: 69 bin TL’ye Sirius yıldızına portal açma 

29 Haziran 2024 16:16

Uygar Çağan Ulusan-ANKARA 

Alternatif bir tıp yöntemi olarak kabul edilen biyoenerjinin bilimselliği ve tedavinin mümkün olup olmadığı bir tartışma konusu. Doktorlar ve çeşitli bilim insanları biyoenerji ile tedavinin pek mümkün olmadığını söylerken biyoenerji uzmanları ise bu görüşü reddediyor.  

Biyoenerji ya da ruhsal şifa olarak bilinen tedavi yöntemi, insanların son dönemde başvurduğu bir yöntem. Biyoenerji, insan vücudunda bulunduğunu öne süren 7 adet çakranın zaman içinde kapandığını, yaptıkları tedavi yönteminin ise bu çakraları yeniden aktif hale getirmek olduğunu iddia eden alternatif bir tedavi yöntemi. Biyoenerji, canlı organizmaların hücresel düzeyde enerji üretimi ve kullanımıyla ilgili bir konsept. Biyoenerji uygulayıcıları, ellerini veya belirli teknikleri kullanarak kişinin enerji alanını etkilemeye ve enerji akışını düzenlemeye çalıştıklarını iddia ediyor.  

Piyasada kendini biyoenerji uzmanı, doktor, reiki uzmanı gibi tanıtan birçok dolandırıcı mevcut. Konuyla alakalı olarak eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017’de bu konuya dikkat çekmiş ve şu sözleri söylemişti:  

"1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun çerçevesinde, tabiplik mesleğini icra edenlerin dahi reklam yapmaları yasak olup, tabiplerin sadece isimlerini, ihtisas alanlarını, akademik unvanlarını, muayenehane yer ve saatlerini belirten ilan verebilmelerine müsaade edilmektedir. Buna karşın doktor olmayan şahısların, Facebook ve Twitter gibi sosyal mecralarda ve muhtelif internet sitelerinde, kendilerini doktor gibi tanıtarak hastaları tedavi ettikleri, alternatif tedavi yöntemlerini uyguladıkları, tıp alanında bilimselliği kanıtlanmamış yöntemlerle hastalıkları iyileştirdikleri iddiaları, hastaları hem istismar etmekte hem de bu hastaların bilimsel tedavi yöntemlerinden uzaklaşarak daha ciddi sağlık sorunları yaşamalarına sebep olmaktadır." 

Herhangi bir psikoloji ya da psikiyatri eğitimi yok 

ODATV’ye göre kendisini kuantum ve Reiki Master Eğitmeni olarak tanıtan Şebnem Tacigut’un, sosyal medyada yarım milyonu aşkın takipçisi mevcut. Geçtiğimiz günlerde 69 bin TL’ye Göbeklitepe’de Sirius bağlantısı ile 21 katlı gizli boyut kapısı açma, ışık dili ile üst versiyon yüklemesi ve korku protokolü bozma gibi eğitimler vererek ağlama seansları düzenlediği öğrenildi. 

Göbeklitepe’nin uzaylıların havalimanı olduğunu söyleyen Tacigut’un, herhangi bir psikoloji ya da psikiyatri eğitimi yok. Bunun yanı sıra geçmişte kurumsal şirketlerde finans müdürü olarak çalıştığı öğrenildi.  

Spitürüel Biyoenerji Uzmanı Vesile Kader Ünal ve Spitürüel Biyoenerji Uzmanı Eğitmeni Meral Çetin, piyasada kendini biyoenerji uzmanı olarak tanıtan kişilerin arasında dolandırıcılarında olabileceğini bu nedenle dikkatli olmanın önemli olduğunu belirtti. 

İlaç, iğne veya alet kullanmadan tedavi 

Biyoenerjinin bilimsel olmadığını, bilimsel bir sınıflandırma içerisine girmediğini söyleyen Çetin, “Doğaötesi olması nedeniyle bilimsel bir sınıflandırma içerisine alınmamaktadır. Bunun sebebi ise tüm iddialara rağmen herhangi bir iz mevcut değildir” dedi. Biyoenerjinin henüz kanıtlanmadığının da altını çizdi.  

Biyoenerji ile birçok hastalığa çare bulunduğunu anlatan Ünal, biyoenerjinin vücudun düşünsel, duygusal, fiziksel, zihinsel ve ruhsal enerji ayarını yapmayı amaçladığını söyledi. Enerji akımı ve özel teknikler kullanarak tedavi gerçekleştirdiğini söyleyen Ünal, şunları kaydetti: 

“Biyoenerji tedavisi, vücudun düşünsel, duygusal, fiziksel, zihinsel ve ruhsal enerji ayarını yapmayı amaçlayan bir yöntemdir. Bu enerji akımını özel teknikler kullanarak yoğunlaştırıp ilaç, iğne veya alet kullanmadan kişiyi tedavi etmeye yöneliktir. Biyoenerji, halsizlik, uyku bozukluğu, kas ağrıları, bel ve boyun fıtığı, şeker hastalığı, guatr ve migren gibi birçok hastalığın tedavisinde etkili bir tedavi yöntemi.” 

Çetin, hastalarının biyoenerji tedavisi sonrasında daha bağlı ve enerjik olduklarını iddia etti. Olumsuzlukların azaldığını ve şansızlık olarak nitelendirilen sorunların ortadan kalktığını söyleyen Çetin, aynı zamanda bilinçaltındaki tıkanıklıklarında bu yöntem ile giderilebildiğini öne sürdü. 

Uzman kişilerden alınan tedavilerin seans ücretleri ise farklı uzmanlar ve bölgelere göre değişiklik gösterdiğini anlatan Ünal, seansların ortalama ücretlerinin 200 TL ile 1000 TL arasında değiştiğini söyledi.