Dünya Basınında Bugün

Blinken, Gazze yardımı konusunda Netanyahu'ya baskı yaparken İsrail ordusu, Nasrallah'ın halefi Haşim Seyfettin'i öldürdüğünü açıkladı | Dünya Basınında Bugün

23 Ekim 2024 08:01

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze yardımı konusunda Netanyahu'ya baskı yaparken, kış ayları için "dünyada bir ilk" olarak nitelendirilen, "kusma virüsü" olarak da bilinen Norovirüs aşısı ilk kez Britanya'da 2 bin 500 kişi üzerinde denenecek. İsrail ordusu, öldürülen lider Hasan Nasrallah'ın halefi olduğu anlaşılan Hizbullah lideri Haşim Seyfettin'i üç hafta önce Beyrut'un güneyindeki bir banliyöde düzenlediği saldırıda öldürdüğünü doğruladı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Salı günü BRICS zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'daki savaşın barışçıl ve "hızlı" bir şekilde çözülmesini istediğini söyledi. 

23 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Washington Post | Blinken, Gazze yardımı konusunda Netanyahu'ya baskı yapıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Gazze Şeridi'ne yapılan yardımların artırılması konusunda baskıda bulunmak üzere İsrail'deydi. ABD'li yetkililer, İsrail'in eylemlerinin bölgedeki koşulların hızla kötüleşmesine neden olduğu ve ABD'nin askeri desteğini riske attığı uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Blinken'ın Netanyahu ile saatler süren görüşmesinde "İsrail'in Gazze'ye insani yardım akışını artırmak ve sürdürmek ve yardımın Gazze genelindeki sivillere ulaşmasını sağlamak için ek adımlar atması gerektiğini vurguladı" dedi.

Blinken ve Savunma Bakanı Austin, İsrail'e yazdıkları mektupta "sivillerin acısını hafifletmek için acil ve sürdürülebilir bir adım" atılması gerektiğinden bahsetti. 


The Times | Grip ve Covid aşılarından sonra yeni bir aşı denemesi: Norovirüs 

Kış ayları için "dünyada bir ilk" olarak nitelendirilen, "kusma virüsü" olarak da bilinen Norovirüs aşısının ilk kez Britanya'da hastalar üzerinde test edilmesi, her yıl binlerce hastane yatışının önüne geçebilecek çığır açıcı bir gelişme olarak nitelendirildi. ABD'li şirket Moderna, aşıda final aşamasına gelerek ilk etapa 2 bin 500 hastayı kapsayacak bir deneyde ilk aşılamayı gerçekleştirecek. Şimdiye kadar elde edilen sonuçlar, aşının günlerce süren, kusma ve ishale neden olan bakteri türüne karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ürettiğini gösterdi. 


Al Arabiya | İsrail ordusu, Nasrallah'ın muhtemel halefi Haşim Seyfettin'i öldürdüğünü açıkladı

İsrail ordusu, öldürülen lider Hasan Nasrallah'ın halefi olduğu anlaşılan Hizbullah lideri Haşim Seyfettin'i üç hafta önce Beyrut'un güneyindeki bir banliyöde düzenlediği saldırıda öldürdüğünü doğruladı.

Ordudan yapılan açıklamada, "Yaklaşık üç hafta önce gerçekleşen saldırıda Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Seyfettin ile Hizbullah İstihbarat Müdürlüğü Başkanı Ali Hüseyin Hazima'nın diğer Hizbullah komutanlarıyla birlikte öldürüldüğü teyit edildi" denildi.

Hizbullah'tan iddiaya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.


The Moscow Times | Hindistan Başbakanı Modi, Putin ile görüşmesinde Ukrayna Savaşı'nın hızlı bir şekilde sonlanması çağrısında bulundu

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Salı günü BRICS zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'daki savaşın barışçıl ve "hızlı" bir şekilde çözülmesini istediğini söyledi.

Modi, Putin'le el sıkışmasının ardından, "Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlık konusunda sürekli temas halindeyiz. Anlaşmazlıkların yalnızca barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Barışı ve istikrarı hızla geri getirme çabalarını tamamen destekliyoruz" diye konuştu. 

Putin ise Rusya ile Hindistan arasındaki "imtiyazlı stratejik ortaklığı" övdü ve ilişkileri daha da ileriye taşıyacağının sözünü verdi.