Gündem

Bodrum Gönüllüleri Derneği'nden "Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi"ne tepki: Tarihi ve kültürel yapıya aykırı

01 Temmuz 2024 12:59

Bodrum Gönüllüleri Derneği Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan “Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi”ne karşı bir basın açıklaması yayımladı. Yapılması planlanan projenin gürültü kirliliği ve Bodrum'un tarihi ve kültürel yapısına aykırı olduğu savunulan açıklamada, bugün projeye karşın bir toplantı yapılacağı ve "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararları örnek alınarak savunma stratejilerimizi belirleyecek ve bu projeye karşı haklı direnişimizi gerekli mercilere iletmek için bilgi alışverişinde bulunacağız." ifadeleri kullanıldı.

Projeye göre; şuanda sadece kurvaziyerlerin ve Kos-Bodrum feribotlarının yanaştığı liman, yeni proje ile 130 teknenin bağlanabileceği bir hale gelecek. Projenin maliyetinin de 430 milyon TL olduğu bildiriliyor.

Bodrum Gönüllüleri Derneği'nin "Bodrum bizimdir ve Bodrum ile ilgili kararlar halkla birlikte alınmalıdır" ifadelerini kullandığı basın açıklamasının tamamı şöyle:

"Bodrum Kumbahçe Mahallesi'nde yapılması planlanan liman projesine karşı tepkimizi dile getirmek amacıyla bu mesajı sizlerle paylaşıyoruz. Bu proje, hem yaratacağı gürültü kirliliği hem de Bodrum'un tarihi ve kültürel yapısına aykırı olması nedeniyle çevre halkı tarafından büyük bir endişe ile karşılanmaktadır.

Bugün yapılacak olan toplantıda, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararları örnek alınarak savunma stratejilerimizi belirleyecek ve bu projeye karşı haklı direnişimizi gerekli mercilere iletmek için bilgi alışverişinde bulunacağız. Türkiye’nin farklı bölgelerinde halkın benzer projelere karşı çıkıp başarılı olduğu örnekler de savunmamızda bize güç katacak. Örneğin, Kazdağları’nda yapılmak istenen altın madenciliği projesine karşı verilen mücadele, çevre halkının birlikteliği ve kararlılığı sayesinde olumlu sonuçlanmış ve proje durdurulmuştur.

Bodrum bizimdir ve Bodrum ile ilgili kararlar halkla birlikte alınmalıdır. Bu nedenle, Bodrum Gönüllüleri Derneği olarak, sivil toplum kuruluşları (STK) ile birleşip güçlü bir ses ve geniş katılım ile bu süreci başından sonuna kadar kararlılıkla sürdürerek olumlu bir sonuca ulaşmak için mücadelemizi devam ettireceğiz.

Bodrum, doğası, yeşili ve tarihi ile marka ve vizyon bir kent olarak aynı şekilde devam edecektir. Bu yönde sürecin takipçisi olacağımızı ve siz değerli destekçilerimizin katkıları ile Bodrum'un geleceğini koruyacağımızı vurgulamak istiyoruz."