Dünya

Bolivya'da darbe girişimi: Zırhlı araçla başkanlık sarayına giren askerler geri çekildi

26 Haziran 2024 23:27

Güncelleme: 27 Haziran 2024 22:27

Bolivya'da bir grup askerin zırhlı araçlarla kamu binalarını sararak darbe girişiminde bulunduğu bildirildi. Ancak devlet başkanı Luis Arce'ni orduya atadıkomutanı Jose Wilson Sanchez'in emri üzerine, darbe girişimine kalkışan askerler birliklerine geri döndü. Arce de balkona çıkarak konuşma yaptı.

üGney Amerika ülkesi Bolivya'da ordu güçleri, başkent La Paz'da başkanlık sarayı önünde toplandı. Askerler zırhlı araçla sarayın kapısına çarparak, kapıyı kırdı ve içeri girdi. Yerel basında çıkan haberlerde, tank ve kapüşonlu askerlerin başkent Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye ettiği ve bölgeyi kordon altına aldığı kaydedildi.

Haberlerde, Bolivya ordusunun üst düzey komutanlarının yürütmeye el koymakla tehdit ettiği öne sürüldü.

Sosyal medyaya yansıyan haberlerde ise askeri birliklerin Genelkurmay Başkanlığı civarında konuşlandığı belirtildi.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, X hesabından yaptığı açıklamada, Bolivya ordusunun bazı birimleri tarafından düzensiz bir seferberlik gerçekleştirildiğini duyurdu. Arce, demokrasiye saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

 

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda silahlı kuvvetlerin "darbe" yapmaya çalıştığını duyurdu. 2019 yılında darbeyle görevinden alınan Morales, "Darbe yaklaşıyor. Genelkurmay Başkanlığındaki komutanlar, 15.00'te acil toplantı çağrısında bulundu. Kent ve kırsal kesimdeki tüm halkımıza demokrasiyi savunmaları için ulusal seferberlik çağrısında bulunuyoruz. Süresiz genel grev ilan ediyoruz. Silahlı kuvvetlerin, demokrasiyi ihlal etmesine ve halkı sindirmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Reuters'ın bir tanığa dayandırdığı haberine göre, askerler zırhlı araçlarla başkanlık sarayına doğru ilerlemeye başladı. 

Darbeci askerler, meydanın çevresinde toplanan darbe karşıtı göstericilere karşı gaz bombaları kullanıyor.

General Juan Jose Zuniga ise askerlerin toplandığı meydana bir yerel kanala yaptığı açıklamada, darbe girişiminin halk tarafından desteklendiğini iddia etti. Zuniga, "Her şey değişecek, ülkemiz artık böyle devam edemez. Ülkemizi yok etmeyi ve yoksullaştırmayı bırakın" dedi.

 

 

Darbe girişimi başarısız oldu

Bolivya'da askerlerin hükümet binasına zorla girmesinin ardından Devlet Başkanı Luis Arce, devlet başkanlığında düzenlediği törenle ordu yönetimine yeni 3 komutan atadı. Arce, burada halka yönelik bir konuşma gerçekleştirdi.

Arce'nin görevlendirdiği Bolivya ordusunun yeni komutanı Jose Wilson Sanchez, "Cadde ve meydandaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum"  dedi.

Sanchez, "büyük" bir sorumluluk aldıklarını söyleyerek, "Böyle bir göreve layık görülmekten onur duyuyorum. Bize güvendikleri için Devlet Başkanı ve Savunma Bakanı'na teşekkür ediyoruz. Cadde ve meydanlarda hiç kimsenin arzu etmeyeceği görüntülerle karşı karşıyayız. Ordunun yeni komutanı olarak, demokrasi dışı eylemlere izin vermeyeceğimizi bildirmek isterim" diye konuştu.

Darbe karşıtı göstericilerin meydana girmesi ve Sanchez'in çekilme emrinin ardından askerler, Plaza Murillo Meydanı'nı terk etti. Bolivya televizyonları askerlerin kışlalara döndüğü görüntüleri yayınladı.

Askerlerin çekilmesinin ardından Devlet Başkanı Arce de meydana çıkarak, halkı selamladı. Arce daha sonra balkona çıkarak konuşma yaptı.

Dışişleri'nden açıklama

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da Bolivya'da hükümete yönelik "darbe girişimi olduğuna dair haberlerden" derin endişe duyulduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Seçimle işbaşına gelmiş olan Bolivya Hükümeti’ne yönelik bir darbe girişimi gerçekleşmekte olduğuna dair haberlerden derin endişe duyuyoruz." ifadesine yer verildi.

Bolivya'da demokratik düzen ve istikrar ortamının "süratle yeniden tesis edilmesinin" temenni edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu vesileyle, her türlü darbe ve askeri müdahaleye karşı olduğumuzu ve meşru hükümetleri devirmeye dönük tüm eylemleri şiddetle kınadığımızı yineliyoruz."