Politika

CHP'nin hayvan haklarıyla ilgili önerisine, Genel Kurul'da AKP ve MHP oylarıyla ret: "Bu yasada katliam ve kan var!"

23 Temmuz 2024 17:27

Güncelleme: 24 Temmuz 2024 05:11

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olmasını da içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair 53 maddelik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. Teklifin birinci bölümü üzerine konuşmalar tamamlandı.

Genel Kurul, 24 Temmuz saat 14.00'te açılmak üzere kapandı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Genel Kurul’unda bugün Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülüyor. CHP'nin TBMM Genel Kurulu'nda 'hayvan haklarının korunmasında ortaya çıkan sorunların tüm yönleriyle araştırılması' önerisi reddedildi. CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, "Bu teklifte ticari satışların yasaklanması, hayvan üretimini yasaklamak, mamadan KDV indirimi, bütçe fonu oluşturmak yok. Teklifte şiddet, zulüm, katliam, nefret, bölme, hayvan kırımı var. Bu yasada ölüm var, kan var" dedi. Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ ise hayvanlara yönelik kanun teklifinin yeni yasama dönemine bırakılmasını önerdi.

Sokak hayvanlarına “ötanazi” uygulanmasını öngören yasa teklifinin amacının amacının hayvanları korumak değil, hayvanları katletmek, belediyeleri zor durumda bırakmak olduğunu belirten Suiçmez şunları söyledi:

“Sokaklarda hayvan popülasyonu artışı olduğunu görüyoruz. Yasama olarak görevimiz toplumun sorunlarını yasa yaparak çözmektir. Katılımcılıktan, bilimselliten uzak, verileri saptırılmış, kanun yapma teklifine aykırı bir yasa teklifiyle çözüm üretilemeyeceği açıktır. Söz konusu mevcut kanunu uygulamamış, uygulatmamışsınız. 22 yılın başarısızlığı hayvanlara değil sizlere aittir. Bu başarısızlığınızı katliama yol açacak kalitesiz bir yasa yaparak örtemezsiniz. Bu teklifte bilimsellik, katılımcılık, şeffaflık, ticari satışların yasaklanması, hayvan üretimini yasaklamak, sahiplendirmeye teşvik etmek, mamadan KDV indirimi, bütçe fonu oluşturmak yok. Teklifte şiddet, zulüm, katliam, nefret, bölme, hayvan kırımı var. Bu yasada ölüm var, kan var."

Saadet Partili Özdağ: Gelin bu kanunu gelecek döneme bırakalım

Sokak hayvanlarıyla ilgili kanunda ciddi eksiklikler olduğunu belirten Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ “Belediyelere görevler vermişsiniz ama bakıyoruz karşısında müeyyideler yok. Belediyeler bunları yapmazsa ne oluyor, bir şey olmuyor. Bu problem devam etmiş. Gelin bu kanunu gelecek döneme, yeni yasama yılına bırakalım ve paydaşlarla bunu yeniden görüşelim" diye konuştu.

İYİ Partili Özdemir: Bu kanundan önce lütfen dört tane barınak gezin

İYİ Parti adına söz alan İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir de sokak köpeklerine “ötanazi” öngören yasa teklifine tepki göstererek “Hayvanseverleri çocuk düşmanı yaptınız, karşı karşıya getirip kutuplaştırıyorsunuz. Biz çocuklarımızın saçının teline zarar gelsin istemeyiz. Sanki bütün köpekler çıktı çocukları yemeye çalışıyor. Bir sorun var, biz bunu biliyoruz. Bu sorun, hayvanlarımız, çocuklarımız siyaset üstüdür diyoruz. Akla, bilime, vicdana dayalı bir şekilde bu sorunu çözelim diyoruz. Biz problemi inkar etmiyoruz. Bu kanundan önce lütfen dört tane barınak gezin" dedi.

DEM Partili Çubuk: Yaşama dair bir şey getirin buraya buraya biz de konuşalım

DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk da bugünkü komisyon görüşmelerinde vekillere getirilen süre kısıtlamasına değinerek “Biz mütemadiyen yaşamı savunduk, siz başka bir şey söyleyemiyoruz. Bütün muhalefeti bu yasa karşısında bir araya getirdiniz. Yunus parklarını kapatmazsınız, üretimi durdurmazsınız, hayvana işkence, cinsel şiddete yönelik bir şey yapmazsınız. Daha birkaç gün içerisinde kaç hayvan katledildi, başı kesik kediler bulunuyor. Siz yaşama dair bir şey getirin buraya buraya biz de konuşalım. En kötü örnekleri önümüze getiriyorsunuz, Romanya örneği ile getiriyorsunuz. Romanya dünyanın en kötü örneklerinden biri. Hollandaya bakabiliyor musunuz? Çok uzağa gitmeyin adalarda gönüllülerin yaptıklarına bakın" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'hediye' olduğu ifade edilen 550 milyonluk araca bindiğini belirterek, "Bu araba 550 milyon. 'Hediye edildi' deniyor. Ne güzel, 550 milyon dolarlık uçak hediye edilir, 550 milyonluk limuzin hediye edilir. Keşke yabancı devletlerin Tayyip Bey'e cömert olduğu kadar kendisi de emeklisine cömert olabilseydi" dedi.

Başarır'ın "Bu ülkede açlık sınırının çok çok altında yaşayan milyonlarca emekliye 2 bin 500 liralık bir zam yapıp da bununla övünen beyefendi şu araca biniyor dedim. Sayın Grup Başkan Vekili 'binmiyor' dedi... Sağ arkada oturan ben miyim?" demesi üzerine AKP sıralarında 'hediye' olduğu ifade edildi. 

"Bu yasa iyi niyetli değil, iyi niyetliyseniz bu sorumluluğu paylaşalım sorunu çözelim"

"Bu araba 550 milyon. 'Hediye edildi' deniyor. Ne güzel, 550 milyon dolarlık uçak hediye edilir, 550 milyonluk limuzin hediye edilir. Keşke yabancı devletlerin Tayyip beye cömert olduğu kadar kendisi de emeklisine cömert olabilseydi" diyen Başarır, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Diyorsunuz ki 500 bin hayvan açlıktan sokakta ölüyor'. Siz işi toptan çözeceksiniz. Açlıktan ölmesinler, ben öldüreyim diyorsunuz. 500 bin köpek sokakta açlıktan ölüyorsa soruna çözüm bu değil. Barolarla ilgili yasa görüşülürken baro başkanları Meclis'in bahçesinde bankta yattı, komisyona getirmediniz. Senin mağdurun, benim mağdurum değil iyi bir yol açtınız bundan sonra Türkiye'de mağdur olan yurttaşlarımızı komisyonlara getiririz. 2014'ten 2019'a kadar hiçbir yatırım yapmayıp şimdi belediyelere cezai sorumluluklar getiriyorlar. Düne kadar bu ülkede Sayıştay denetçilerinin usulsüz gördükleri noktalarda o kurum hakkında suç duyurusunda bulunma yetkisi vardı, bunu AKP kaldırdı. Bakanlıkların, belediyelerin ihalelerinde bir sürü sıkıntılı durum. İyi niyetli değilsiniz. Bu yasa iyi niyetli değil, iyi niyetliyseniz bu sorumluluğu paylaşalım sorunu çözelim."

"Bu bir fişlemedir"

Başarır, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Bazı çevreler MHP’ye karşı çok büyük haksızlıklar, iftiralarda bulunmuşlardır. Bunların toplamı 154 kişidir. MHP olarak basın mensupları olan değerli kardeşlerime bu gerçeği hatırlatmak istiyorum" sözlerine tepki gösterdi. Başarır, "Bu bir fişlemedir ve bu 154 kişiden birinin burnu kanarsa en başta bu iktidar bunun hesabını veremez" dedi.

"Bu dilekçe niye verildi? Bir suç duyurusu değil, bir tanık listesi değil ama niye verildi? Bu insanlar fişlendi mi? Eğer bir parti bir mahkemeye gazeteci, aydın, milletvekillerinden oluşan 154 kişilik bir liste veriyorsa; orada sanık olarak, şüpheli olarak isimlerini belirtmiyorsa, tanık da değilse bu isimler niye verilmiştir? O mahkeme ne yapabilir? Hulusi Kentmen mi o hakim, gelip benim yanaklarımı sıkacak? Bu bir fişlemedir ve bu insanlar için yarınlar çok sıkıntı olur. En başta bu iktidar bunun hesabını veremez bu 154 kişiden birinin burnu kanarsa."

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın olayın, bir davayla ilgili elinde belge bilgi olanların bunları mahkemelere sunmalarının istenmesinden ibaret olduğunu söylemesi üzerine Başarır, şunları dile getirdi:

"Bir önemli davada ağır ceza mahkemesine bir dilekçe veriliyor. Bir tarafın taraf teşkil etmesi gerek, müdahil olmayı istemesi gerek. Ama tanıksak tanık olarak veriliriz, şüpheliysek şüpheli olarak veriliriz. Niye verilmiş? Hukuken ne kadar anlamsızsa, Türkiye’nin son 22 yıldır yaşadıklarına göre çok anlamlı bir şey. Sayın Genel Başkan (Devlet Bahçeli) çıkar ben bu 154 kişiden şikayetçiyim der ama arada bir mahkeme varsa ve bu dilekçeler basına sızdırılıyorsa bu kişiler hedef gösterilmiştir."

"Bu kürsüler niye var?"

MHP’li Akça bunun üzerine, "Hedef gösterme, fişleme, tehdit söz konusu değil. Kamuoyuna, millet vicdanına bir şikayet vardır, Milliyetçi Hareket Partisi bu görüşlerini açıkça ifade etmekte ve milletle de paylaşmaktadır" dedi. CHP’li Başarır ise, "Türkiye Cumhuriyeti’nin mahkemeleri Milliyetçi Hareket Partisi'nin kamuoyuna mesaj vereceği bir yer değildir. Bu kürsüler niye var? Bunları konuşmak için, Mahkeme vasıtasıyla bizlere mesaj veriliyorsa bu başka yere gider" diye konuştu.

CHP'li Akdoğan: Emekçinin maaşı vergi dilimleri nedeniyle her ay eriyip bitiyor

CHP adına 'vergide adalet' için yasa teklifi veren Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, "Önerimiz şudur; gelir vergisi dilimlerinin oranını 5 puan düşürmeliyiz. Gelir vergisinin tutarlarını da arttırmalıyız" dedi. 

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmek üzere yasa teklifi verdi. Teklifte, ülkede maaş ile çalışan 33 milyon vatandaştan vergi yükünün kaldırılması gerektiği ifade edildi. Akdoğan, "Sizin vergi dilimi ile ilgili bir derdiniz olmadığı için bu konuşmayı dinlemeye tenezzül bile etmeyebilirsiniz ancak emekçiler birkaç ay sonra ikinci ve üçüncü vergi dilimine geçiyorlar ve maaşları eriyip bitiyor" diye konuştu.

Bozdağ, Genel Kurul'da CHP'li Güzelmansur'un Hatay'ın deprem öncesi ve sonrası halini gösteren fotoğrafını kaldırttı

Gündem dışı konuşan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay'ın Türkiye'ye katılışının 85'inci yılı nedeniyle yaptığı konuşmaya, kentin 6 Şubat depremlerinden önceki ve sonraki halini gösteren fotoğrafla çıktı.

Bozdağ, "Milletvekili tarafından gündemle ilgili konuşmasını destekleyecek materyal dışında herhangi bir materyali Genel Kurula getirmeyecekleri" yönündeki Başkanlık Divanı Kararını anımsatarak, Güzelmansur'u fotoğrafı kürsüden indirmesi için uyardı. Fotoğraf, kavaslar tarafından CHP sıralarına geri götürüldü.

Güzelmansur, iktidarın Hatay'a gereken yatırımı yapmadığını öne sürerek, "Buradan Hatay halkına söz veriyorum, CHP olarak Hatay'ı sahiplenmeye devam edeceğiz. Hatay'ı ayağa kaldırana kadar mücadelemiz sürecek." dedi.

İYİ Partili Kavuncu: Dünyada en adaletsiz vergi alan sekizinci ülke Türkiye

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, paketindeki maddelere değinerek en önemli konunun emekli maaşlarına zam yapılması gerektiğini söyledi. Avrupa'da en düşük emekli maaşına sahip ülkenin Türkiye olduğunu belirten Kavuncu, "Avrupa'da 2012'den bu yana sadece 2 ülkede emekli maaşı avro bazında geriye gitmiş; bunlardan birisi Yunanistan, birisi de Türkiye. Yunanistan'da emekli maaşının 2012'den bu yana geriye gitme oranı yüzde 2, Türkiye'de yüzde 34 civarında” dedi.

“’Faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ diyen bu iktidarın çıkarmış olduğu bu vergi paketinde mesela ne yok, biliyor musunuz? Paradan para kazananlara hiçbir vergi yok” diyen Kavuncu, "En adaletsiz vergi alan, dünyada en adaletsiz vergi alan 8'inci ülke Türkiye, âdeta vergi vermek bu ülkede cezalandırılır bir hâle gelmiş. Bu, birlik ve beraberliğimizi bozan, bu ülke için fedakârlık yapmak isteyenleri de bu fedakârlıktan alıkoyan bir uygulamadır.” dedi.

"Emekliye 'günde 2 porsiyon et tüket' diyorsunuz, 10 bin lirayı 12 bin 500 lira olarak ödüyorsunuz"

SGK’nın açtığı “emekliler.gov.tr” sitesindeki tavsiyelere değinen Kavuncu, "Vergi paketi bir hayal kırıklığıdır. Maliye Bakanının bugüne kadar söylediği birçok konu gerçekleşmemiştir" diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu web sitesinde emekliler için bazı tavsiyelerde bulunuluyor, diyor ki: ‘Ey emekli, günde en az 2 porsiyon et ye, hatta en az 5 porsiyon da sebze ve meyve tüket; meditasyon yap, yoga yap.’ Sonra da 10 bin lirayı 12.500 lira olarak bu emekliye ödüyorsunuz. ‘Günde 2 porsiyon et tüket.’ diye de bu ‘web’ sitesinde tavsiyede bulunuyorsunuz."

"Memuru 400-500 liraya muhtaç ettiniz, yazıklar olsun"

Plan ve Bütçe Komisyonunda sendikalara dair alınan karara da değinen Kavuncu, "Sendikalarla ilgili bir eşitsizlik var. Ama ondan daha da acısı aylık 400 lira daha fazla para alabilmek için birçok memurun yüzde 1'in altında olan sendikalardan daha büyük sendikalara gideceğini söylüyorlar. 400 liraya, 500 liraya muhtaç ettiniz memuru, yazıklar olsun diyorum” dedi.

Kavuncu, berberlerin izin günüyle ilgili kararında mağduriyete yol açtığını belirterek "Çok ciddi bir mağduriyet var, çok ciddi bir tepki var. Bunu tekrar berberlerin inisiyatifine bırakmak, kendilerinin buna karar vermesini sağlamak çok daha doğru olacaktır. İlgili kurumların bu kararı bir kez daha gözden geçirmesini buradan söylüyoruz ve sesleniyoruz" diye konuştu.

CHP’li Serkan Sarı: AKP, vahşi ve sürdürülemez maden politikalarına devam ediyor

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; Balıkesir’de altın arama ve işletme ihalelerine tepki gösterdi. Sarı, “4500 futbol sahası büyüklüğündeki doğanın hayat bulduğu Balıkesir topraklarına altın madeni için nasıl kıyacaksınız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yüz binlerce hektar büyüklüğündeki 545 sahayı maden aramasına açmak için ihaleye çıkaracağını duyurdu. Üçü altın madeni için yapılacak ihaleler, Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül sınırlarında yer alıyor. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulu’nda bugün yaptığı konuşmada ihaleleri gündeme getirdi ve iptal edilmesini istedi.

"AKP iktidarı, vahşi ve sürdürülemez maden politikalarına aralıksız devam ediyor" diyen Sarı, şu ifadeleri kullandı: “545 maden saha için ihaleye çıkan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Balıkesir’in doğasıyla zengin ve verimli topraklarının talanına davetiye çıkarıyor. Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül sınırında 3 altın madeni arama ve işletme ihalesi yarın yapılacak. Gecikmeden bu ihaleleri iptal edin. Aklımız almıyor."

AKP'li Usta: "Kamuoyunda yüzde 80'in üzerinde destek var"

TBMM Genel Kurulunda grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise soykırımcı İsrail'in Gazze şeridinde başlattığı, saldırıların 290'ıncı gününde aralıksız devam ettiğini söyledi. Sokakta yaşamanın hayvanların sağlığı açısından tehlikeli olduğunu kaydeden Usta, "1 yılda sokakta bakımsızlıktan, açlıktan, hastalıktan ölen köpek sayısı 500 binin üzerindedir. Kamuoyu araştırmalarında bu kanunun çıkması noktasında yüzde 80 üzerinde bir destek vardır" dedi.

MHP'li Akçay: Siyaset açık yürütülen bir faaliyettir

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin içinde 154 kişinin ismi olan listesinin çoğunluğunun gazeteciler ve medya çalışanlarından oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kimse meseleyi saptırmaya kalkışmasın; öyle hedef gösterme, tehdit falan söz konusu değil. Kamuoyuna, millet vicdanına bir şikayet olduğu gibi, bir görüş ifade etmektedir. Ne yani 7-24 televizyonlarda, birtakım gazete köşelerinde yorumlar yapılacak, iftiralar atılacak, birtakım isnat ve iftiralarda bulunulacak, biz de bunlara sabah akşam cevap yetiştirmekle mi meşgul olacağız? Fişleme falan kesinlikle kabul etmeyiz, tehdit de yoktur. Siyaset, açık yürütülen bir faaliyettir."

DEM Partili Koçyiğit: Böyle hukuk tanımaz, işine geldiği gibi politika olamaz

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, TBMM Kanunlar Kararlar Başkanlığı'nın kendilerinin verdiği kanun teklifleri ve önergeleri; "uygun değildir" denilerek iade ettiğini söyledi. Koçyiğit, son önergelerinin de içinde "kadın düşmanı" ifadesi geçtiği için iade edildiğini söyleyerek, iktidarı kadın politikaları nedeniyle suçladı. Önergelerinin iade edilmesini eleştiren bu durumu kınadığını belirten Koçyiğit, "Böyle hukuk tanımaz, işine geldiği gibi politika olamaz" dedi.

Saadet Partili Kaya: Hatay deprem felaketini hala atlatamadı

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Hatay'ın ana vatana katılışının 85'inci yıl dönümü nedeniyle Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen ve o dönemde Hatay Parlamentosunda görev yapan bütün milletvekillerine teşekkür etti. 6 Şubat depremlerinde Hatay'ın da etkilendiğini anımsatan Kaya, "Hatay'ın da adeta kaderine terk edildiği bir süreci yaşadığımızı ve maalesef özellikle yanlış rezerv alanı uygulamalarıyla Hatay'ın deprem felaketini hala atlatamadığını da üzülerek görüyoruz" diye konuştu.

En düşük emekli aylığını 12 bin 500 liraya çıkaran düzenlemeyi yetersiz bulan Kaya, "Meclis'in bu tatil döneminde hayvan hakları gibi, Öğretmenlik Yasası gibi toplumda tartışmalı olan kanun teklifleri yerine gelin emeklilerimizin, ekonomiden mağdur olan dar kesimlilerimizin, yoksullarımızın sorunlarına odaklanalım" ifadelerini kullandı.

MHP’li Aydın: Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar tam bağımsızlığın teminatıdır

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Erzurum Kongresi'nin 105'inci yılı nedeniyle yaptığı konuşmada, Kongre'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun önemli kilometre taşlarından olduğunu vurguladı.

Erzurum Kongresi'nde Milli Mücadele'nin ve akabinde kurulacak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tohumlarının atıldığını kaydeden Aydın, "105 yıl önce Erzurum Kongresi'nde alınan kararlar vatan edindiğimiz kadim coğrafyada tam bağımsız bir şekilde yaşamamızın teminatı olduğu gibi aynı zamanda Türk milletinin istiklal ve egemenliğinin evrensel bir beyannamesi niteliğindedir." ifadelerini kullandı.

AKP’li Ercan: KKTC’nin eş haklara sahip olmasına desteğimiz bakidir

AKP İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan, Kıbrıs Barış Harekatı hakkında yaptığı konuşmada, 20 Temmuz 1974'ün Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceğinin altını çizen Ercan, "KKTC'nin; güçlü, müreffeh ve itibarlı bir devlet haline gelmesi, Ada'da iki devletli, eş haklara sahip çözümün hayata geçirilmesi için desteğimiz bakidir" dedi. (AA)