Dünya

Bremen, "bozkurt selamına benzediği için" sınıflarda düzen sağlamak amacıyla kullanılan "sessiz tilki" işaretini yasakladı

15 Temmuz 2024 14:59

T24 Dış Haberler

Almanya'nın kuzeyinde bir şehir, 'bozkurt selamı'na benzediği gerekçesiyle sınıflarda sessizlik sağlanması için sıklıkla öğretmenlerin kullandığı bir el işaretini yasakladı. 

Bozkurt selamıyla aynı şekilde yapılan 'sessiz tilki" hareketi, uzun yıllardır Almanya'da ve başka ülkelerde eğitimciler tarafından kullanılıyor. İşaret, öğrencilerin susması ve öğretmenlerini dinlemesi gerektiği anlamına geliyor.

Bremenli yetkililer, işaretin 'bozkurt selamı'na benzerliği nedeniyle yanlış anlaşılmalara sebep olabileceğini belirtti. 

Türkiye A Milli Futbol Takımı'ndan Merih Demiral'ın Avusturya galibiyetinden sonra 'bozkurt selam' vermesi, el işaretiyle ilgili tartışmaları tekrar alevlendirmişti. Olayın ardından UEFA Demiral'a iki maç ceza vermiş, Ankara-Berlin hattında tansiyon yükselmişti. 

Avusturya ve Fransa'nın aksine 'bozkurt selamı' Almanya'da yasaklı bir hareket olmasa da İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Demiral'ın futbol şampiyonasını ırkçılık için bir platform olarak kullandığını" söylemiş ve kutlamayı kınamıştı.

Ankara ve Berlin, karşılıklı olarak birbirlerinin büyükelçilerini Dışişleri'ne çağırdı. 

Bremen Eğitim Müdürlüğü Sözcüsü Patricia Brandt, 'sessiz tilki' işaretinin yasaklanmasının uzun süredir gündemlerinde olduğunu belirtti. Brandt, 'bozkurt selamı'nın siyasi anlamının şehrin değerleriyle uyuşmadığını ve başka seçenekleri olmadığını hissettiklerini söyledi.