T24 Dış Haberler
Brezilya’nın başkenti Brazilya’da eski popülist eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Kongre, Devlet Başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binalarına yaptığı baskına dünyadan tepkiler geldi.
Brezilya’da Bolsonaro destekçilerinin ülkenin yasama organına ev sahiplipi yapan Kongre, Devlet Başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binalarına yaptığı baskın, 30 Ekim’deki seçimi kazanan solcu lider Luiz Inácio Lula da Silva'nın yemin ederek göreve başlamasından tam bir hafta sonra yaşandı.
ABD Başkanı Joe Biden, pazar akşamı twitter’dan yaptığı açıklamada, “demokrasiye yönelik bir saldırı” diyerek baskını kınadı. Biden, “Brezilya’da demokrasiye ve barışçıl iktidar değişimine yönelik saldırıyı kınıyorum. Brezilya’nın demokratik kurumları bizim tam desteğimize sahiptir ve Brezilya halkının iradesi yok sayılamaz. Lula ile çalışmaya devam etmeyi bekliyorum” dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Brezilya’daki baskına tepki gösterdi. Twitter’dan açıklama yapan Guterres, şunları yazdı:
“Brezilya’nın demokratik kurumlarına yönelik saldırıyı kınıyorum. Brezilya halkının iradesine ve ülkenin kurumlarına saygı gösterilmelidir. Böyle olacağına eminim. Brezilya büyük bir demokratik ülkedir.”
ABD'de Demokrat Kongre üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez ve Joaquin Castro, Florida'da bulunan Bolsonaro'nun ABD'den sınır dışı edilmesini istedi.
Macron'dan tepki
Fransa, Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Anayasa Mahkemesi'ne baskın düzenlemesini kınadı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da twitter hesabından mesaj paylaşarak şunları söyledi:
"Brezilya halkının iradesi ve demokratik kurumlara saygı gösterilmelidir. Devlet Başkanı Lula, Fransa’nın sarsılmaz desteğine güvenebilir.”
Avrupa ülkelerinden tepkiler
Hollanda
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Brezilya'da eski Devlet Başkanı Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişinin Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın yanında olduğunu bildirdi.
Rutte, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Brezilya'daki hükümet binalarına yapılan saldırının görüntülerini dehşetle izledim. Demokratik hukuk devletinin kalbini oluşturan kurumlara yönelik kabul edilemez bir şiddet bu. Demokratik olarak seçilmiş bir lider olan Başkan Lula'nın yanındayız." ifadelerini kullandı.
İtalya
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, "Brezilya'da olanlar bizi kayıtsız bırakamaz. Resmi kurumlara baskın görüntüleri kabul edilemez ve herhangi bir demokratik muhalefet ile bağdaşmaz. Acilen normale dönüşe ihtiyaç var ve Brezilya kurumlarıyla dayanışmamızı ifade ediyoruz." açıklamasında bulundu.
Britanya
Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Twitter hesabından, Brezilya'daki Bolsonaro destekçileri tarafından yapılan baskına ilişkin açıklamasında, "Barışçıl güç devrine ve Brezilya halkının demokratik iradesine zarar verecek herhangi bir girişimi kınadığını" belirtti.
Sunak, Lula da Silva ve hükümetine "tam destek" verdiklerini ve gelecek yıllarda iki ülke arasında "yakın bağların" kurulmasını arzuladıklarını bildirdi.
Almanya
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Brezilya’da demokratik kurumlara yapılan saldırıların demokrasiye yönelik hoş görülmeyecek saldırılar olduğunu ifade etti.
Scholz, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Brezilya'dan kendilerine kötü görüntülerin ulaştığını kaydederek "Demokratik kurumlara yapılan şiddet içeren saldırılar, demokrasiye yönelik hoş görülmeyecek saldırılardır." ifadesini kullandı.
Scholz, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın ve Brezilya halkının yanında olduklarını vurguladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Brezilya'da yaşananların demokrasiye korkakça ve şiddet içeren bir saldırı olduğunu belirterek Brezilya halkı, onların demokratik kurumları ve Brezilya Devlet Başkanı Lula ile dayanışma içinde olduklarını ifade etti.
Avusturya
Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Brezilya'da yasama, yürütme ve yargı kurumlarına yapılan "şoke edici" saldırıları "en güçlü şekilde" kınadıklarını belirtti.
Demokratik kurumları hedef alan bu tarz saldırıları "kabul edilemez" olarak niteleyen Schallenberg, faillerden hesap sorulması gerektiğini kaydetti.
Norveç
Norveç Dışişleri Bakanlığı, Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye baskın düzenlemesini kınadı.
Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Norveç, Brezilya'nın demokratik kurumlarına karşı yapılan şiddet eylemini kınıyor. Bu saldırılar kabul edilemez. Brezilya halkı seçimini yapmıştır ve Brezilya halkının kararlarına saygı duyulmalıdır." ifadelerine yer verildi.
Paylaşımda, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın demokratik bir şekilde seçildiği vurgulanarak Norveç'in Lula'ya desteği ifade edildi.
Polonya
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Brezilya'da Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye yapılan baskını kınadı.
Twitter'daki paylaşımında, halkın refahı için demokrasinin en iyi yol olduğunu vurgulayan Duda, seçimler ve demokratik kurumların kutsal olduğunu ifade etti.
Duda, Lula'nın, seçim zaferinin ardından Polonya dahil tüm demokratik dünyanın desteğini aldığını belirtti.
İsviçre
İsviçre'nin Brasilia Büyükelçiliği de sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Brezilya'daki şiddet eylemlerini büyük bir kaygıyla takip ettiklerini belirterek Brezilya kurum ve demokrasisine desteklerini ifade etti.
TIKLAYIN. - Brezilya'da 30 Ekim'de yenilen Bolsonaro'nun destekçileri Kongre, devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme'yi bastı: İşte saldırılar hakkında tüm bildiklerimiz
Brezilya'da meydana gelen Kongre saldırısı, akıllara ABD'de bir başka popülist liderin seçim kaybetmesinin ardından yaşanan 6 Ocak 2021 Kongre baskınını getirdi. Trump'ın destekçileri, liderlerinin Joe Biden'a kaybettiğine inanmayıp Washington'daki Kongre binasını basmıştı. Bolsonaro ve Trump, görev süreleri koyunca sıkça kıyaslandı.