Dünya

Brezilya'da "mücevhergate" skandalı; Bolsonaro bağlantılı suç şebekesi yabancı liderlerden gelen 1,2 milyon dolar değerindeki hediyeleri satmış

Brezilya medyası skandala "O Caso das Joias" adını verdi; bu da "Mücevher-Gate" anlamına geliyor

09 Temmuz 2024 08:40

T24 Dış Haberler

Federal polis müfettişleri, Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun da dahil olduğu iddia edilen bir suç örgütünün, yabancı liderlerden gelen en az 1,2 milyon dolar değerindeki lüks hediyeleri yasadışı yollarla hortumlamaya ve satmaya çalıştığını iddia etti.

Yeni iddialar, polisin pazartesi günü aşırı sağcı politikacıyı zimmete para geçirme, kara para aklama ve suç ortaklığı ile resmen suçlamasından ve cezai suçlamalarla karşı karşıya kalmasını istemesinden üç gün sonra geldi. Bolsonaro'nun suçlanması ve hüküm giymesi halinde, iddia edilen bu suçlar nedeniyle toplam 25 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği bildiriliyor.

Brezilya medyası skandala "O Caso das Joias" adını verdi; bu da "Mücevher-Gate" anlamına geliyor.

Yüksek Mahkeme yargıcı Alexandre de Moraes, Bolsonaro'nun 2022 seçimlerinde solcu Luiz Inacio Lula da Silva karşısında aldığı yenilginin ardından iktidardan ayrılmasından sonraki aylarda varlığı ortaya çıkan suç örgütüne ilişkin 476 sayfalık federal polis soruşturmasının yayımlanmasına izin verdi.

Polis raporunda ayrıntılara yer verildi

Raporda, müfettişlerin "eski başkan Jair Bolsonaro'nun ofisi ve/veya onun adına hareket eden Brezilya hükümet heyetleri tarafından uluslararası seyahatler sırasında alınan ve daha sonra yurtdışına satılabilecek olan yüksek değerli hediyelerin zimmete geçirilmesine yönelik bir suç örgütüne" dair kanıtlar bulduğu iddia ediliyor.

Müfettişler ayrıca "bu satışlardan elde edilen meblağların nakde dönüştürüldüğünü ve bu meblağların kaynağını, nerede olduğunu ve sahipliğini gizlemek amacıyla aracılar vasıtasıyla ve resmi bankacılık sistemi kullanılmadan eski başkanın kişisel mirasına dahil edildiğini" iddia ediyor. 

İddia edilen ranta karışan meblağlar oldukça yüksek ve uzun süredir devam eden yolsuzluk şüpheleri ve iddialarına rağmen yıllarca kendisini "dürüst ve namuslu bir vatandaş" olarak tanıtan Bolsonaro için potansiyel olarak siyasi açıdan zarar verici.

Gelirini ABD'deki faaliyetini finanse etmek için kullanmış

Polis raporu, 20 bin dolar değerinde bir Chopard rollerball kalem, 126 bin dolardan fazla değerde bir çift küpe ve yaklaşık 74 bin dolar değerinde özel üretim bir Rolex saat de dahil olmak üzere, yabancı hükümetlerden zimmete geçirildiği iddia edilen pahalı hediyelerin fotoğraflarıyla dolu. 

Müfettişler, iddia edilen suç planının gelirinin, Bolsonaro'nun dört yıllık başkanlığının son saatlerinde, 30 Aralık 2022'de ABD'ye uçmasının ardından ABD'deki faaliyetlerini finanse etmek için kullanılmış olabileceğini iddia etti.

Donald Trump hayranı Güney Amerikalı popülist, hakkındaki son iddialarla ilgili henüz bir yorumda bulunmadı ancak daha önce başkanlığı döneminde görevi kötüye kullandığını reddetmişti.

Bu hafta sonu Brezilya'nın güneyinde düzenlenen sağcı bir konferansta konuşan Bolsonaro, "her konuda" basın tarafından canlı yayında iki saat boyunca sorguya çekilmekten mutluluk duyacağını söyledi. Ancak bu iddialara ya da Brezilya'daki Ocak 2023 isyanının kışkırtılmasına yardım ettiği şüpheleri de dahil olmak üzere hakkındaki diğer iddialara henüz tam olarak yanıt vermedi. Muhafazakârlar konferansında konuşan Arjantin'in sağcı lideri Javier Milei de Brezilyalı "arkadaşının" "adli zulüm" kurbanı olduğunu iddia etti.