Dünya

Brezilya'nın ultra zenginlere vergi planı

Brezilya'nın ultra zenginler için önerdiği vergi, iklim kriziyle başa çıkmak için önemli bir kaynak yaratabilir

29 Temmuz 2024 15:04

T24 Dış Haberler

Brezilya'nın iklim krizi yetkilileri, dünyanın süper zenginlerine servet vergisi uygulanması önerisinin iklim kriziyle mücadele, yoksulluk ve eşitsizliğin giderilmesi için yılda 250 milyar dolar getirebileceğini, ancak bunun sadece az sayıda milyarder aileyi etkileyeceğini söyledi.

Dünyanın en büyük gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinden oluşan G20 grubunun bakanları bu hafta sonu Rio de Janeiro'da bir araya gelirken, Brezilya'nın 1 milyar dolardan fazla serveti olanlardan yüzde 2 oranında servet vergisi alma önerisi gündemin üst sıralarında yer aldı.

Önerilen yüzde 2'lik vergiden dünya çapında sadece 100 ailenin etkileneceğini bildirildi.

Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, hiçbir hükümetin bu vergiye karşı çıkmadığını söyleyerek, "Bizim hissiyatımız ahlaki açıdan kimsenin karşı olmadığı yönünde ancak bazı ülkelerin destek düzeyi diğerlerinden daha yüksek." dedi.

Ancak açık bir muhalefetin olmaması vergi teklifinin onaylanacağı anlamına gelmiyor. Pek çok hükümet, gezegenin en zengin kesiminin hızla biriken servetinden küçük bir miktar kesilmesini ve acil küresel iklim durumunun ilan edilmesini sağlayacak paranın toplanmasını öngören bir planı  kuşkuyla karşılıyor ancak kamuoyu önünde eleştirmek istemiyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rio'da gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin böyle bir küresel girişime "ihtiyaç görmediğini" söyledi.

Bazı ekonomistler, gelirlerin küresel eşitsizliği gidermek için kullanılmasından ziyade yalnızca iklim krizini çözmeye ayrılmasını savundu. Diğer uzmanlar ise paranın en azından bir kısmının yoksulluğun azaltılması için kullanılması gerektiğini söylüyor.

Henüz bu tür bir vergilendirmeyle toplanan fonların nasıl harcanması gerektiği sorusunun da çözüme kavuşturulamadığını belirtildi.