Dünya Basınında Bugün

Britanya, Çin casusluğuna karşı akademisyenleri inceleyecek; ABD Dışişleri Sözcüsü'nden Gazze istifası | Dünya Basınında Bugün

26 Nisan 2024 09:46

T24 Dış Haberler

Britanya üniversitelerinde son teknoloji bilimle uğraşan akademisyenler ve araştırmacılar, hükümetin Çin casusluğuyla mücadele planları kapsamında güvenlik servisleri tarafından incelenecek. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planlarını "alaycı" olarak nitelendirdi ve Avrupa değerlerine ihanet olarak tanımladı. ABD Yüksek Mahkemesi, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın 2020 seçimlerine hile karıştırmaya çalışmak suçlamasıyla yargılanmaktan muaf olduğu yönündeki kapsamlı iddiasını reddetmeye hazır görünüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Arapça Sözcüsü Hala Rharrit, Biden yönetiminin Gazze politikasına karşı çıktığı için görevinden istifa etti. Sibirya'nın Chita kentinde 17 yaşındaki bir genç, savaş karşıtı grafiti ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

26 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya, Çin casusluğuyla mücadele için akademisyenleri inceleyecek

Britanya üniversitelerinde son teknoloji bilimle uğraşan akademisyenler ve araştırmacılar, hükümetin Çin casusluğuyla mücadele planları kapsamında güvenlik servisleri tarafından incelenecek.

MI5 genel müdürü, rektör yardımcılarını, düşman devletlerin "otoriter, askeri ve ticari önceliklerini" yerine getirebilecek teknolojiyi çalmak için üniversiteleri hedef aldıkları konusunda uyardı.

Bu uyarı, güvenlik servislerinin yüksek öğretimdeki güvenlik açıklarına ilişkin gizli bir incelemesinin ardından geldi.


The Independent | Macron, Sunak'ın Ruanda politikasını 'alaycı' buldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planlarını "alaycı" olarak nitelendirdi ve Avrupa değerlerine ihanet olarak tanımladı.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca, parlamentodaki son engelin de aşılmasından günler sonra, sınır dışı etme planının "etkisiz" olacağı uyarısında bulundu.

Downing Street ise bu yaklaşımın "doğru" olduğunda ve diğer ülkelerin de "benzer seçenekleri" araştırdıklarında ısrar etti.


The Washington Post | Yüksek Mahkeme, Trump'ın dokunulmazlık taleplerini reddetmeye hazırlanıyor

ABD Yüksek Mahkemesi, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın 2020 seçimlerine hile karıştırmaya çalışmak suçlamasıyla yargılanmaktan muaf olduğu yönündeki kapsamlı iddiasını reddetmeye hazır görünüyor.

Dün yapılan ve yaklaşık üç saat süren sözlü tartışmada hem muhafazakar hem de liberal yargıçlar, Trump'ın Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı olduğu bu yılki başkanlık seçimlerinden önce başkentte yargılanıp yargılanmayacağını etkileyecek olsa da gelecekte başkanlık gücünün sınırlarını belirleyecek olan davanın tarihi önemiyle ilgili konuştu. 


Al Arabiya | ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Biden'ın Gazze politikasını protesto etmek için istifa etti

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Arapça Sözcüsü Hala Rharrit, Biden yönetiminin Gazze politikasına karşı çıktığı için görevinden istifa etti.

Hala Rharrit aynı zamanda Dubai Bölgesel Medya Merkezi'nin müdür yardımcısıydı ve 2006 yılında Dışişleri Bakanlığı'na siyasi memur olarak katıldı.

Rharrit, LinkdIn hesabında, "Amerika Birleşik Devletleri'nin Gazze politikasına karşı 18 yıllık seçkin hizmetimin ardından Nisan 2024'te istifa ettim. Diplomasi, silah değil. Barış ve birlik için bir güç olun" diye yazdı. 


The Moscow Times | Sibirya'da 17 yaşındaki genç, savaş karşıtı yazılar ve grafitiler nedeniyle 3,5 yıl hapse mahkûm edildi

Sibirya'nın Chita kentinde bir genç, savaş karşıtı grafiti ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Rus medyası ilk kez bir çocuğun savaş karşıtı görüşleri nedeniyle hapse atıldığını duyurdu.

Onuncu sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Lyubov Lizunova, 19 yaşındaki Alexander Snezhkov ve 23 yaşındaki Vladislav Vishnevsky ile birlikte, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden aylar sonra, Ekim 2022'de gözaltına alındı. Kendisini anarşist olarak tanımlayan Lizunova o sırada 15 yaşındaydı.

Bir garajın yan tarafına sprey boyayla "Rejime ölüm!" yazmakla ve daha sonra Telegram mesajlaşma uygulamasında savaş karşıtı ve hayvan hakları kanalları açmakla suçlanmıştı.