Dünya

Britanya'da 14 yıllık Muhafazakâr Parti iktidarı sona erdi; Keir Starmer'ın İşçi Partisi ezici bir üstünlükle seçimi kazandı

Starmer cuma günü Buckingham Sarayı'na giderek ülkenin yönetimini  resmen devralacak

05 Temmuz 2024 07:31

T24 Dış Haberler

İşçi Partisi, Britanya genel seçimlerini kazandı; Keir Starmer ülkenin yeni başbakanı olacak. İşçi Partisi lideri Starmer, zaferinin ardından yaptığı konuşmada "Değişim şimdi başlıyor" mesajı verdi.

Şimdiye kadar BBC tarafından açıklanan sonuçlara göre; İşçi Partisi, 650 milletvekilinin seçildiği Avam Kamarası için 412 koltuk elde etti; bu sayı 2019'da elde ettiği koltuk sayısına göre 214 daha fazla.

Muhafazakârlar, 2019 seçimlerine göre 251 koltuk kaybetti ve koltuk sayısı 121'e düştü. Britanya medyası, İşçi Partisi'nin Muhafazakârlara karşı elde ettiği bu zaferi "heyelan" olarak nitelendirdi. 

TIKLAYIN | Britanya'da İşçi Partisi'nin Muhafazakârları silip süpüren seçim zaferi; dünya basını nasıl gördü?

Liberal Demokratlar 2019 seçimlerine göre 63 koltuk artırarak 71 sandalye sayısı kazandı.

İskoç Ulusal Partisi (SNP), 9 sandalye kazanabildi; 2019'daki seçimlere kıyasla 37 sandalye kaybetmiş oldu.

Reform UK ise 4 koltuk kazandı ve liderleri Nigel Farage, ilk kez milletvekili oldu. 

"Değişim şimdi başlıyor"

Hem Muhafazakâr Parti iktidarını sona erdiren hem de tartışmasız bir zafer ortaya koyan seçim sonuçlarının ardından İşçi Partisi lideri Starmer, "Başardık! Bunun için kampanya yürüttünüz, bunun için savaştınız, bunun için oy verdiniz ve şimdi geldi. Değişim şimdi başlıyor. Dürüst olmak gerekirse iyi hissettiriyor. Dört buçuk yıllık çalışma partiyi değiştiriyor. İşte bunun için: ülkemize hizmet etmeye hazır, Britanya'yı yeniden emekçilerin hizmetine sunmaya hazır, değişmiş bir İşçi Partisi" dedi. 

Starmer yönetimi resmen devraldı

Muhafazakârlar 14 yıldır Britanya'yı yönetiyordu ancak İşçi Partisi 1997'den bu yana ilk kez onları iktidardan indirdi. Starmer, Buckingham Sarayı'na giderek ülkenin yönetimini resmen devraldı.

TIKLAYIN | İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Britanya'nın yeni başbakanı olarak resmen atandı

Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer, genel seçimlerde elde ettiği ezici zaferin ardından Buckingham Sarayı'nda Kral Charles tarafından resmen başbakan olarak atandı. 

Buckingham Sarayı da Keir Starmer'ın başbakan olarak atandığını doğruladı. Buckingham Sarayı'ndan "Kral bugün saygıdeğer milletvekili Sir Keir Starmer'ı huzuruna kabul etmiş ve kendisinden yeni bir yönetim oluşturmasını talep etmiştir. Sir Keir majestelerinin teklifini kabul etti ve başbakan ve Hazine Birinci Lordu olarak atanması dolayısıyla el öptü" açıklamasında bulunuldu.

Starmer, başbakan olarak ilk konuşmasını yaptı

Buckingham Sarayı'ndan sonra Downing Street'e giden Starmer, burada başbakan olarak ilk konuşmasını gerçekleştirdi. "Değişim hemen başlıyor" diyen Starmer, bunun "bir düğmeye basmak" kadar basit olmayacağını kabul etti.

Okullara ve uygun fiyatlı evlere duyulan ihtiyacı dile getiren Starmer, ülkenin "fırsat altyapısını" "tuğla tuğla" yeniden inşa etme sözü verdi. 

Starmer, "hizmet hükümeti" sözü verdi ve ulusal bir "sıfırlama" ihtiyacından bahsetti.

Jeremy Corbyn, bağımsız olarak kazandı

İşçi Partisi'nin önceki lideri Jeremy Corbyn, 1983'ten bu yana temsil ettiği Islington North seçim bölgesini kazandı ama ilk kez bağımsız milletvekili seçildi.

Muhalefetin eski lideri, mayıs ayında partinin yönetim kurulu tarafından aday olarak seçilen yerel İşçi Partisi Meclis Üyesi Praful Nargund'u yendi.

Corbyn 24 bin 120 oy alırken Nargund 16 bin 873 oyda kaldı. Seçime katılım oranı 2019'daki yüzde 71,6'dan yüzde 67,5'e düştü.

Rishi Sunak, seçim yenilgisinin ardından hem Muhafazakâr Parti liderliğinden hem de Başbakanlık'tan istifa etti

Eski Britanya Başbakanı ve Muhafazakâr Parti lideri Rishi Sunak, seçim mağlubiyetinin ardından ülkeden özür diledi ve "öfke, hayal kırıklığı ve değişim arzusunu duyduğunu" söyledi.

TIKLAYIN | Rishi Sunak, seçim yenilgisinin ardından hem Muhafazakâr Parti liderliğinden hem de Başbakanlık'tan istifa etti

Muhafazakar Parti için felaketle sonuçlanan gecenin ardından Başbakanlık konutu olan Downing Street 10 numaranın önünde konuşan Sunak, başbakanlık görevinden istifa ettiğini doğruladı ve şunları söyledi:

"Ülkeme her şeyden önce üzgün olduğumu söylemek isterim. Bu işe her şeyimi verdim, ancak Birleşik Krallık hükümetinin değişmesi gerektiğine dair net bir sinyal gönderdiniz. Ve önemli olan tek karar sizin kararınızdır. Öfkenizi, hayal kırıklığınızı duydum ve bu kaybın sorumluluğunu üstleniyorum"