Dünya

Britanya'da İşçi Partisi vekilleri, aşırı sağcı ayaklanmadaki rolünü gerekçe göstererek X platformunu terk ediyor

X platformunun aşırı sağcı faaliyetleri desteklediği ve dezenformasyona neden olduğu belirtilerek, platform terk edilmeye başlandı.

13 Ağustos 2024 11:32

T24 Dış Haberler

Britanya'da İşçi Partisi vekilleri, X platformunu Elon Musk'ın "yabancı düşmanlığı ve sağcılığı desteklemek" için kullandığı gerekçesiyle terk etmeye başladı.

Hafta sonu, yeni seçilen milletvekilleri, WhatsApp gruplarında, X'in İngiltere ve Kuzey İrlanda'nın bazı bölgelerinde aşırı sağcıların başını çektiği ayaklanmalarda ve yanlış bilgilerin yayılmasında oynadığı rolle ilgili artan endişelerini dile getirdi.

Twitter'ı 2022 yılında satın alan ve adını X olarak değiştiren Musk, Britanya'daki aşırı sağcı ve göçmen karşıtı ayaklanmalarda "iç savaşın kaçınılmaz olduğu" fikrini öne sürmesinden sonra Başbakan Keir Starmer ile kamuya açık bir şekilde tartışmıştı. Musk, platformdaki yanlış bilgileri engelleyemediği ve sahte haberleri bizzat paylaştığı için eleştirildi.

Eski bir Twitter yöneticisi olan Bruce Daisley, Guardian için kaleme aldığı bir makalede, Musk'ın internette kamu düzenini bozmaya devam etmesi halinde, kişisel yaptırımlarla ve hatta tutuklama emriyle karşı karşıya kalması gerektiğini söyledi.

İşçi Partisi Sunderland Central Milletvekili Lewis Atkinson, partisinden Threads kullanan milletvekillerinin bir listesini çıkarmaya başladığını ve çok sayıda nefret ve dezenformasyon içeren herhangi bir platformun kullanılmasının çok cazip olmadığını söyledi. 

Downing Street, sosyal medya şirketlerinin platformlarındaki dezenformasyona karşı sağlam adımlar atmamaları halinde daha güçlü düzenlemelerle karşı karşıya kalabileceklerini belirtti. Teknoloji Bakanı Peter Kyle geçen hafta sosyal medya yöneticileriyle bir araya geldi ve bu hafta bir toplantı daha yapmayı beklediklerini iletti.