Dünya Basınında Bugün

Britanya ve ABD, uzun menzilli füzelerin kullanımı için bastırıyor; Rusya'dan "Savaşa girmiş olurlar" uyarısı | Dünya Basınında Bugün

13 Eylül 2024 09:25

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı David Lammy, bugün yaptığı açıklamada, Britanya ve Amerika'nın Ukrayna'ya Rusya'ya karşı kazanması için ihtiyaç duyduğu silahları, çatışmalar başlamadan önce vermesi gerektiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Britanya ve ABD'yi, Ukrayna'nın sınır ötesindeki hedefleri vurmak için uzun menzilli füzeler kullanmasına izin vermeleri halinde Rusya ile “savaşa girecekleri” konusunda uyardı. Rusya, Moskova'da casusluk ve sabotaj faaliyetlerinde bulunduklarını iddia ettiği 6 İngiliz diplomatın akreditasyonunu iptal ettiğini duyurdu. Dünyanın sivil bir mürettebat tarafından gerçekleştirilen ilk uzay yürüyüşü, ABD’li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in Polaris Dawn görevi kapsamında resmen gerçekleşti. 

13 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Daily Telegraph | Dışişleri Bakanı Lammy: Britanya füzeleri Putin'i durdurmak için hayati önem taşıyor

Dışişleri Bakanı David Lammy, bugün yaptığı açıklamada, Britanya ve Amerika'nın Ukrayna'ya Rusya'ya karşı kazanması için ihtiyaç duyduğu silahları, çatışmalar başlamadan önce vermesi gerektiğini söyledi.

Lammy, "Önümüzdeki aylar Kiev'in kazanma pozisyonuna geçmesine yardımcı olmak açısından kritik önem taşıyor" diye ekledi. 

Britanya Başbakanı Keir Starmer ve ABD Başkanı Joe Biden arasında Beyaz Saray'da yarın yapılacak görüşmelerde Ukrayna'nın Rusya'ya Storm Shadow füzeleri fırlatmasına izin verilip verilmeyeceği konusunun da ele alınması bekleniyor. Ukrayna'nın yaklaşık 150 mil menzile sahip olan füzeleri sadece Rusya'nın elindeki Kırım'a ve Rusya sınırı yakınlarına ateşleme izni olduğu anlaşılıyor.


The Times | Putin, uzun menzilli füze anlaşmasının savaş anlamına geldiği uyarısında bulundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Britanya ve ABD'yi, Ukrayna'nın sınır ötesindeki hedefleri vurmak için uzun menzilli füzeler kullanmasına izin vermeleri halinde Rusya ile “savaşa girecekleri” konusunda uyardı.

Putin; bu hamlenin “çatışmanın doğasını” “önemli” bir şekilde değiştireceğini ve Moskova'yı karşılık vermeye zorlayacağını söyledi. “Bu, NATO ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelecektir” diyen Putin, “Karşılaşacağımız tehditlere göre uygun kararları alacağız” diye ekledi. 


The Wall Street Journal | SpaceX'in Polaris Dawn'ı ilk özel uzay yürüyüşü ile tarihe geçiyor

Dünyanın sivil bir mürettebat tarafından gerçekleştirilen ilk uzay yürüyüşü, ABD’li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in Polaris Dawn görevi kapsamında resmen gerçekleşti. Tarihi görevin finansörü olan iş insanı Jared Isaacman, askeri pilot Scott Poteet ve SpaceX mühendisleri Anna Menon ile Sarah Gillis, 732 kilometre irtifada tarihin ilk özel uzay yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Isaacman, uzay yolculuğu için Dragon kapsülünden bir halat yardımıyla uzay boşluğuna çıktı.


Al Arabiya | Rusya, 6 İngiliz diplomatı casusluk ve sabotaj suçlamasıyla sınır dışı etti

Rusya'nın FSB güvenlik servisi, Moskova'da casusluk ve sabotaj faaliyetlerinde bulunduklarını iddia ettiği 6 İngiliz diplomatın akreditasyonunu iptal ettiğini duyurdu.

FSB, Londra'da Doğu Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu bir İngiliz Dışişleri Bakanlığı departmanının “siyasi ve askeri durumun tırmanması” olarak adlandırdığı şeyi koordine ettiğini ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında stratejik yenilgisini sağlamakla görevlendirildiğini gösteren belgelere sahip olduğunu söyledi.