Medya

Bu sene Pulitzer Ödülü kazanan iki haberde yapay zeka kullanıldı

Gazeteciler, binlerce dosya içinde aradıkları trendleri tespit etmek için makine öğrenmesini kullandı

12 Mayıs 2024 08:33

T24 Dış Haberler

ABD'de gazeteciliğin en prestijli ödülü olan Pulitzer Ödülü'nü bu sene kazanan 15 gazeteciden ikisi, değerlendirmeye alınan haberlerinde yapay zeka kullandıklarını bildirdi. 

Pulitzer Ödülleri'nin yöneticilerinden Marjorie Millet, "Daha önceki emsallerinden haberdar değiliz. Daha önce kazananlar düşük seviye makine öğrenmesi uygulamaları kullanmış olabilir. İlk defa bu sene bunu ayrı bir soru olarak sorduk" dedi. 

Nieman Lab, Mart ayında 45 Pulitzer finalistinin beşinin haberlerini araştırma, yazma veya taslak oluşturma sırasında yapay zeka kullandığını bildirmişti. 

Yerel basın ödülünü kazanan City Bureau ve Invisible Institute tarafından hazırlanan "Chicago'da Kayıp" haberi, binlerce polis görevi kötüye kullanma belgelerini taramayı öğrenmiş bir araç kullandı. New York Times'ın görsel araştırma masası ise bir modeli, Gazze'de siviller için güvenli ilan edilen bölgelere atılmış 900 kiloluk bombaları tespit etmek için geliştirdi. NYT'nin bu haberi de ödüle layık görüldü.

"Chicago'da Kayıp" haberi, Chicago Polis Departmanı'nın şehirde kaybolan veya öldürülen siyah kadınlarla ilgili soruşturmalarda yaptığı sistemik hataları inceliyordu. Invisible Institute'un veri yöneticisi Trina Reynolds-Tyler, Nieman Lab'e yaptığı değerlendirmede, "Polis suistimal kayıtlarındaki metinleri, özellikle de içlerinde anlatılar bulunan belge türlerini ayrıştırmak için makine öğrenimini kullandık" ifadelerini kullandı. 

Reynolds-Tyler, Judy adını verdikleri aracı 2021'de geliştirmeye başladıklarını ifade etti. 

New York Times ekibi de, İsrail'in silah cephaneliğindeki en büyük bombalardan biri olan 900 kiloluk bombaların geride bıraktığı kraterleri tespit edebilen bir araç geliştirdi. NYT bu aracı kullanarak uydu görüntülerini inceledi ve bu bombalardan yüzlercesinin İsrail ordusu tarafından Gazze'nin güneyine, özellikle de siviller için güvenli olarak işaretlenmiş bölgelere atıldığını doğruladı.

Ekipte yer alan Ishaan Jhaveri, bir gazetecinin araştırma için çok sayıda materyal taraması gerekiyorsa, yapay zekayı paternleri tespit edebilecek şekilde eğitebileceğini ifade etti. Jhaveri, bu sayede binlerce veri içerisinde gazetecilerin ihtiyacı olanı bulabileceklerine işaret etti.